Κεφαλαιακά πλάνα για την προσεχή τριετία καλούνται να υποβάλουν στον εποπτικό μηχανισμό SSM εντός των επομένων ημερών οι τέσσερις τράπεζες, βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί και το αίτημα για τη διανομή μερίσματος σε ποσοστό από 10% έως 30% –ανάλογα με την τράπεζα– επί των κερδών του 2023.

Το συνολικό ποσό του μερίσματος που προτίθενται να διανείμουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου τα 840 εκατ. ευρώ σε σύνολο 3,6 δισ. ευρώ που ήταν τα καθαρά κέρδη της προηγούμενης χρήσης, με σημαντική διαφοροποίηση ανάλογα με την τράπεζα τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό επί των κερδών.

Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν τις πρώτες πληρωμές των μετόχων τους, σημειώνει σε χθεσινό δημοσίευμά του το Bloomberg, επιβεβαιώνοντας τις μέχρι τώρα πληροφορίες, βάσει των οποίων το σχετικό αίτημα θα βρει θετική ανταπόκριση από την πλευρά του επόπτη.

Οπως όμως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, το τελικό ποσό θα είναι χαμηλότερο αυτού που έχουν αιτηθεί οι τράπεζες, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Να σημειωθεί ότι, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη στο Mononews, ο διοικητής της ΤΤΕ Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι «o SSM θα ζητήσει διαβεβαίωση ότι λαμβάνονται όλα υπόψη, δηλαδή η υποχρέωση για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC), η αβεβαιότητα για το μέλλον και η ανάγκη να υπάρχουν “μαξιλάρια”».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το επίσημο αίτημα στον SSM θα υποβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και οι οριστικές αποφάσεις από τον επόπτη θα ληφθούν τον Ιούνιο. Ηδη όμως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους για τη διανομή μερίσματος τόσο για την προηγούμενη οικονομική χρήση όσο και για την προσεχή τριετία, που προβλέπει τη διανομή σταδιακά έως και του 50% των κερδών.

Ειδικά για το 2023 οι τράπεζες έχουν συνυπολογίσει την επίπτωση που θα έχει στα εποπτικά τους κεφάλαια η διανομή μερίσματος από 10% έως 30% και, όπως έχει γράψει η «Axianews», την «πρωτοκαθεδρία» στο ύψος του διανεμόμενου μερίσματος για το 2023 διεκδικεί η Eurobank με περίπου 335 εκατ. ευρώ προς διανομή (25% επί των κερδών).

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διανείμει στους μετόχους και η Εθνική Τράπεζα (25%-30% των κερδών), ακολουθούμενη από την Alpha Bank που θα διανείμει 122 εκατ. ευρώ (20% επί των κερδών) και την Τράπεζα Πειραιώς με άλλα 80 εκατ. ευρώ (10% επί των κερδών).

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των τραπεζών, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον σχεδιασμό και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αποδέκτες κάποιου αρνητικού σχολίου από την πλευρά του επόπτη. Τα κεφαλαιακά πλάνα που θα υποβληθούν έως τα τέλη Μαρτίου, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, «ενσωματώνουν την προοπτική της διανομής μερίσματος».

Αυτό που θα εξετάσει ο SSM είναι η ανθεκτικότητα των κεφαλαίων σε βάθος τριετίας με δεδομένη την προοπτική μείωσης των επιτοκίων και περιορισμού των εσόδων από τόκους, αλλά και την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία λόγω και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Το θέμα του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου που έχουν στα κεφάλαιά τους οι ελληνικές τράπεζες, και ο οποίος κυμαίνεται στο 57% κατά μέσον όρο με διαφοροποίηση ανά τράπεζα, αποτελεί ισχυρό στοιχείο προβληματισμού, καθώς πρόκειται για μακράν το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, στις οποίες, όπου υπάρχει, δεν ξεπερνάει το 10%.

Στη βάση αυτή, αρμόδιες πηγές διακρίνουν την επιθυμία του επόπτη για ταχύτερη απομείωση του αναβαλλόμενου φόρου μέσω της κερδοφορίας, έτσι ώστε η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών να είναι πιο υγιής και χωρίς αστερίσκους.

Διαβάστε ακόμη: