Όταν η MYTILINEOS ανακοίνωσε τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2023 αποτέλεσε επίτευγμα ότι η εταιρεία βγάζει τη χρήση τόσο νωρίς, ενώ ταυτόχρονα η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει την δυναμική πορεία της εταιρείας.

Η MYTILINEOS έχει πλέον αλλάξει κατηγορία, τα τελευταία τρία χρόνια επιδεικνύει σταθερά πολύ υψηλές επιδόσεις, που αναδεικνύουν πόσο αποτελεσματικές είναι στρατηγικές αποφάσεις.

Παράλληλα, το επιχειρηματικό στρατηγικό πλάνο της εταιρείας, που έχει αναδείξει ως σημαντικό πλεονέκτημα τις συνέργειες σε όλο το εύρος δραστηριότητας της εταιρείας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ενισχύοντας την σταθερή πορεία της εταιρείας, δημιουργώντας ανθεκτικότητα στα εξωτερικά περιβάλλοντα.

Η καθετοποίηση της εταιρείας έχει δημιουργήσει πολύ ισχυρό Positioning στις δραστηριότητες της εταιρείας, βάθος στο business, αλλά ταυτόχρονα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάπτυξη συνεργειών, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμά της σε όλα τα αντικείμενα και με την ενεργειακή μετάβασηςς, σε όλη τη δραστηριότητά της – να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της.

Στην ενέργεια

– Ενισχύει το ρόλο της ως utility ενέργειας
– Αυξάνει τα μερίδια στις αγορές της και ενδυναμώνει τη θέση σε αυτές
– Διεισδύει σε νέες αγορές
– Έτσι της επιτρέπεται να σχεδιάζει είσοδο και σε νέες αγορές

Στην Μεταλλουργία

– Βελτιώνει τη θέση της και την παραγωγικότητά της
– Αυξάνει την παραγωγή
– Διευρύνει το αντικείμενο παραγωγής
– Παρέχει βέλτιστες λύσεις

Οικονομικά δεδομένα

– Μία ακόμα σημαντική χρονιά για τα μεγέθη που δεν είναι απλώς βιώσιμα, αλλά με περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης
– Ξεπέρασε το 1 δις για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας έχουμε ακόμη:

  • 34% αύξηση στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που ανήλθαν σε 623 εκατ. έναντι €466 εκατ. το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €4,50 έναντι €3,41 το 2022.
  • 23% αύξηση των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €1.014 εκατ., έναντι €823 εκατ. το 2022.
  • O Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε 492 εκατ., σε σύγκριση με €6.306 εκατ. το 2022, μείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.
  • Προτεινόμενο μέρισμα €1,50 ανά μετοχή (Με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1.453 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €440εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη  έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκατ. με επιτόκιο 4,0% τον Ιούλιο και η  πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηματοδότηση €400 εκατ. για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Εταιρείας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τις FITCH και S&P, με την MYTILINEOS να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Η συνέπεια στις υψηλές ESG επιδόσεις αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της MYTILINEOS. Κατά το έτος 2023, η εταιρεία εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στην ομάδα των ηγέτιδων εταιρειών του δείκτη MSCI ESG Ratings, πετυχαίνοντας εξαιρετική επίδοση AA/ΑΑΑ. Επιπλέον, είναι η μόνη  εταιρεία, με έδρα στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε να συμμετέχει στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ βραβεύτηκε για πρώτη φορά, με την ανώτερη διάκριση Platinum award (Top 1%) από την Ecovadis για τις πρακτικές της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τέλος, η ηγετική θέση της MYTILINEOS στη Βιώσιμη Ανάπτυξη επιβεβαιώνεται από την παρουσία της στο κορυφαίο 10% των εταιρειών του κλάδου της, και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους ESG Raters, όπως: Sustainalytics, ISS Quality Score, S&P Global, Refinitiv, FTSE, EcoVadis, ESG Book, Bloomberg και Ideal Ratings.

Οι καταστάσεις δημοσιεύθηκαν εδώ