Μέρες του ένδοξου χρηματιστηριακού παρελθόντος θυμίζουν τις τελευταίες ημέρες οι μάχες μεταξύ της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας για την κατάληψη της πρώτης θέσης από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Μετά από χρόνια η Eurobank πέρασε στη δεύτερη θέση των τραπεζικών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων με κεφαλαιοποίηση 6,68 δις. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα να περνάει στην πρώτη με 6,82 δις. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες τονίζουν στο «R» ότι η μάχη για την πρώτη θέση της κεφαλαιοποίσης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι ζήτημα των δύο τραπεζών καθώς αμφότερες έχουν σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις μπροστά τους ικανές να προσφέρουν «καύσιμα» στις μετοχές τους.

Όπως έχει ανακοινώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας η τράπεζας στοχεύει στη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, στηριζόμενη στην ισχυρή της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την οργανική ανάπτυξη και την ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Η απόδοση κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη, ενώ το ποσοστό διανομής κερδών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026.

Η Eurobank, ως μια Τράπεζα με ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και διαφοροποιημένες πηγές εσόδων, στοχεύει στην αύξηση των κερδών σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπου οι εργασίες εκτός Ελλάδος θα συνεισφέρουν περίπου 50% στα Οργανικά Λειτουργικά Κέρδη του Ομίλου.

Οι στόχοι της περιόδου 2024-2026 έχουν ως εξής:

Σημειώνεται ότι ο Prem Watsa o επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax που είναι μέτοχος με 33% στην Eurobank έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι βλέπει την μετοχή της Eurobank… στα 2,5 με 3 ευρώ από 1,64 ευρώ την τρέχουσα περίοδο…

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών της Eurobank είναι 2,52 ευρώ αλλά το αναπροσαρμοσμένο κόστος κτήσης μετά την ενσωμάτωση της Grivalia είναι στα 0,96 ευρώ.

Τον Ιούλιο το νέο placement της ΕΤΕ

Από την πλευρά της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στηρίζει πολλά στο νέο placement που δρομολογεί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πιθανότατα τον ερχόμενο Ιούλιο.

Μετά το placement για το 22% της Εθνικής τράπεζας όπου η προσφορές υπερκάλυψαν την προσφορά κατά 8 φορές σε τιμή 5,30 ευρώ… η μετοχή έφθασε στα 7,46 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 38%.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Ιούλιο 2024 θα προχωρήσει στην πώληση του 18% της Εθνικής ολοκληρώνοντας την αποεπένδυση και από την Εθνική τράπεζα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 18% προφανώς θα διατεθεί με την ίδια διαδικασία όπως και στο προηγούμενο placement με την διαφορά ότι θα αλλάξει η τιμή αφού το placement του 22% διατέθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ήδη η μετοχή της Εθνικής έχει φθάσει στο 7,46 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 6,82 δισεκ. Ευρώ.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιθυμεί να επαναγοράσει το 5% με 8% των ιδίων μετοχών από το ΤΧΣ και εν συνεχεία να το διαγράψει, κίνηση που πιθανολογείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Παράλληλα μέχρι το 2026 η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει τους εξής στόχους: