Έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει το μείζον ζήτημα των δήθεν ξένων επενδυτών στη χώρα μας, που δήθεν φέρνουν φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό και πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις!

Όμως στην ουσία πρόκειται για επενδύσεις με λεφτά των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που όχι μόνο μας προσβάλει και μας έχει κουράσει αλλά και σε μεγάλο βαθμό υποτιμά την νοημοσύνη μας!

Γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι οι δήθεν ξένοι επενδυτές και οι εγχώριοι διαχειριστές τους, όχι μόνο δεν βάζουν λεφτά από την τσέπη τους, παρά ελάχιστα, «αρμέγοντας»τις ελληνικές τράπεζες εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων που τίθενται εκτός χρηματοδοτήσεων, αλλά επιπροσθέτως αποκτούν τα φιλέτα του κράτους, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στις τράπεζες ή το Δημόσιο, αντί πινακίου φακής και ενίοτε με στημένους ή φωτογραφικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς!

Πέραν ωστόσο της γενικής και αόριστης προσέγγισης, ας γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι σε εξειδικευμένο ζήτημα μείζονος σημασίας!

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε προ ημερών τον Ασπρόπυργο για τα πανηγύρια μιας «μεγαλειώδους» επένδυσης κέντρου logistics 300 εκατ. ευρώ της HIG Capital εκεί όπου μέχρι πρότινος βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας τις οποίες απέκτησαν προνομιακά διά μέσω διαδικασίας πλειστηριασμού!

Ωστόσο πέρα από τις ζητωκραυγές και τα…πυροτεχνήματα, η αλήθεια είναι (για να μη νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς) ότι η …μεγαλειώδης επένδυση δεν θα πραγματοποιηθεί με φρέσκο χρήμα που θα εισρεύσει στη χώρα, αλλά κατά 85% με τραπεζικά κεφάλαια, που κατά πληροφορίες η πλειονότης αφορά ελληνικές τράπεζες και μόνο το 15% θα βάλει με ίδια κεφάλαια η HIG Capital! Και αυτά μένει να δούμε πότε!!!

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι καλές οι εξαγγελίες και τα λόγια τα μεγάλα για διθυραμβικές επενδύσεις στη χώρα και νέες θέσεις εργασίας, όμως το παραμύθι των έλευσης ξένων κεφαλαίων θα πρέπει να το σταματήσουν γιατί έχει καταστεί σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι δήθεν ξένοι επενδυτές αποκτούν τα πάντα …τζάμπα, με όρους προνομιακούς, μέσα από διαγωνισμούς και πλειστηριασμούς …φωτογραφικούς και στο τέλος της ημέρας παριστάνουν τους μάγκες με τα δικά μας τα λεφτά!

Ως εδώ η κοροϊδία! Ωραίες οι κορδέλες και τα κονφετί, όμως οι απόκριες τελειώσανε και οι μάσκες πέφτουν …

Και η έντονη φημολογία που την ώρα τούτη έχει αναπτυχθεί λέει ότι πίσω από την HIG στην υπόθεση του Ασπροπύργου βρίσκεται η Cosco που μετά τον Πειραιά προσπαθεί να βάλει χέρι και να ελέγξει το σύνολο των σημαντικών logistics της χώρας!

Λέτε πράγματι οι Κινέζοι να έχουν βάλει μπροστινούς τους Αμερικανούς και τους ντόπιους διαχειριστές τους; Ποιος ξέρει; Θα δείξει! Αργά ή γρήγορα …

«Χάλακ εναντίον Χάλακ» με φόντο τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρίας Air Mediterranean - Η ενδοοικογενειακή αραβική σύγκρουση και το νομικό οπλοστάσιο με Ανδρέα Δημητρίου και Χάρη Παμπούκη!

«Χάλακ εναντίον Χάλακ» με φόντο τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρίας Air Mediterranean – Η ενδοοικογενειακή αραβική σύγκρουση και το νομικό οπλοστάσιο με Ανδρέα Δημητρίου και Χάρη Παμπούκη!

Μια σκληρή και αδυσώπητη αραβική ενδοοικογενειακή σύγκρουση με φόντο μια αεροπορική εταιρία, εν προκειμένω την Air Mediterranean, που ειδικεύεται σε πτήσεις τσάρτερ αναδύει μνήμες του χθες και μας παραπέμπει υποσυνείδητα στην οικογένεια Παπανδρέου και τους στενούς συνεργάτες – ανθρώπους της!

Συγκεκριμένα, ο περίφημος έμπορος όπλων Τζώρτζ Χάλακ παλαιστινιακής καταγωγής ο οποίος υπήρξε στενός προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και της οικογένειας του, βρίσκεται σε διαμάχη με τον γιο του Φάντι Χάλακ για τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρείας, που παρεμπιπτόντως τελεί υπό τον έλεγχο της Κομισιόν την ώρα τούτη!

Στην ενδοοικογενειακή αυτή διαμάχη ο περίφημος Τζώρτζ Χάλακ με τις προσβάσεις και τις επιρροές σε όλο το εύρος της πολιτικής – ακόμη και θρησκευτικής- ζωής της χώρας, έχει δίπλα του τόσο τη σύζυγο του Νάντα Χάλακ που είναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Air Mediterranean, όσο και τον γιο του Ανδρέα Χάλακ!

Από την άλλη πλευρά ο Φάντι Χάλακ έχει συσπειρώσει δίπλα του μετόχους και επενδυτές, ενώ παράλληλα με προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια και συγκλήσεις γενικών συνελεύσεων προσπάθησε να αποσπάσει τον έλεγχο της εταιρίας, κάτι που η πλευρά του πατέρα του Τζώρτζ Χάλακ φέρεται να μην του επιτρέπει, διατηρώντας στο ΔΣ και στις θέσεις των εκτελεστικών μελών τα ίδια πρόσωπα με το παρελθόν!

Η υπόθεση αυτή «Χάλακ εναντίον Χάλακ», έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πέραν της Ελληνολιβανέζικης οικογένειας φέρεται να εμπλέκονται μεγάλα και πολύ σημαντικά δικηγορικά γραφεία, αφενός το κυπριακό δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδη – Δημητρίου, με τον Ανδρέα Δημητρίου να έχει ενεργό ρόλο και αφετέρου το ελληνικό δικηγορικό γραφείο του Χάρη Παμπούκη, ενός έγκυρου και αξιόπιστου νομικού ο οποίος έχει διατελέσει και Υπ. Επικρατείας της κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου!

Lamda Development: Η… ακινησία της μετοχής, το… φαραωνικό project και η δυσπιστία της αγοράς - Πολλοί μιλούν για καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες, παλινδρομήσεις, αλλαγές πλάνων, χαοτική διαχείριση - Καταλυτικές και οι αποχωρήσεις στελεχών!

Lamda Development: Η… ακινησία της μετοχής, το… φαραωνικό project και η δυσπιστία της αγοράς – Πολλοί μιλούν για καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες, παλινδρομήσεις, αλλαγές πλάνων, χαοτική διαχείριση – Καταλυτικές και οι αποχωρήσεις στελεχών!

Κάθε άλλο παρά εικόνα μετοχής ομίλου που έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη εξακολουθεί να παρουσιάζει η Lamda Development, η οποία όχι μόνο υστερεί τα μέγιστα έναντι του Γενικού Δείκτη όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά βρίσκεται και αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχε πριν ξεκινήσει το project!

Θυμίζουμε πως η μετοχή της Lamda Development είδε τα υψηλά των τελευταίων πολλών ετών στις 5 Ιουλίου του 2019, στην τελευταία συνεδρίαση προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου εκείνου του έτους που έφερε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Εκείνη την Παρασκευή, η μετοχή είχε κλείσει στα 9,30 ευρώ, επίπεδα που ουδέποτε ξαναπλησίασε έκτοτε. Έκτοτε, η μετοχή «βολοδέρνει» μεταξύ των 5,50 και 7,50 ευρώ, επίπεδα που παραμένει εγκλωβισμένη όλα τα τελευταία χρόνια.

Το 2023, σε μια εξαιρετική χρονιά για το χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη στο +39,09%, η μετοχή της Lamda Development ενισχύθηκε μόλις κατά 15,56%, ενώ το 2022, μια επίσης θετική χρονιά για το Χ.Α. η μετοχή υποχώρησε κατά 15,28%.

Αρνητικά έκλεισε και το 2021 έχοντας πτώση 2,75%, ενώ το 2020, απώλεσε το 13,73% της αξίας της.

Φέτος η μετοχή ξεκίνησε το έτος από τα 6,76 ευρώ και την Παρασκευή 15 Μαρτίου έκλεισε στα 7,10 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο μόλις 5,03%, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει διπλάσια άνοδο.

Η κεφαλαιοποίηση της Lamda Development διαμορφώνεται στα 1,25 δισ. ευρώ που την κατατάσσει στη 18η θέση του FTSE 25.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι υπάρχει προβληματισμός στην ευρύτερη αγορά η οποία δεν ασπάζεται τον (υπέρμετρο) ενθουσιασμό με τον οποίο είχε περιβάλλει (και) η τωρινή κυβέρνηση το όλο project, με διθυραμβικά σχόλια άλλα της έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό.

Για κάποιους αναλυτές, το execution risk για το… φαραωνικών διαστάσεων έργο είναι μεγάλο και φαίνεται πως κάποιοι επενδυτές κάνουν δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις.

Στην αγορά υπάρχει εύλογη δυσπιστία για το φαραωνικών διαστάσεων έργο, ενώ αρκετοί μιλούν για καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες, παλινδρομήσεις, αλλαγές πλάνων, χαοτική διαχείριση.

Τα πλάνα έχουν αλλάξει πολλάκις, κάτι που έως ένα βαθμό είναι και αναμενόμενο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει χώρα τεράστιες αλλαγές διεθνώς, λόγω και της πανδημίας, διαφοροποιώντας τις προτεραιότητες σε πολλά επίπεδα.

Ένα παράδειγμα αυτών των αλλαγών, ήταν η αποχώρηση της Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) από το project του καζίνου, που κόντεψε να τινάξει όλο το έργο στον αέρα.

Κατόπιν ήρθε και η ματαίωση των σχεδίων για μετακόμιση των κεντρικών γραφείων των μεγάλων τραπεζών στο Ελληνικό, για διάφορους λόγους, το οποίο επίσης ήταν ένα πλήγμα, ενώ προβληματισμό έχει φέρει και το μπαράζ αποχώρησης στελεχών κορυφής που είχαν καίριες θέσεις στο όλο έργο.

Θυμίζουμε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από τον όμιλο σημαντικά στελέχη όπως ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης που το 2021 αποχώρησε ύστερα από 17 χρόνια στον όμιλο, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε μετά από 14 χρόνια ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Κατασκευών για το έργο Δημήτρης Ζωντανός.

Το Δεκέμβριο του 2021 αποχώρησε ύστερα από 19 χρόνια στη Lamda Development o Ζήσιμος Δανηλάτος, ο οποίος ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης, Οικιστικού, Φιλοξενίας, Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Χώρων Εκπαίδευσης στο έργο του Ελληνικού. Πολλές αλλαγές έχουν γίνει επίσης και σε μεσαία στελέχη, αλλά και στην επικοινωνία της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβληματισμός υπάρχει και σε επενδυτές ή αγοραστές πολυτελών κατοικιών ή άλλων projects στο Ελληνικό.

Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών είναι ίσως μια αφορμή, όμως μετά μπήκαν και ζητήματα μεγάλων καθυστερήσεων, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Αυτό που προβληματίζει ακόμη και αγοραστές πολυτελών βιλών, είναι το γεγονός ότι για πολλά χρόνια, ίσως και πάνω από δέκα, όλη η περιοχή του Ελληνικού θα είναι… γιαπί, με ό,τι περιλαμβάνει αυτό από πλευράς υποβάθμισης σε θέματα άμεσου περιβάλλοντος, γειτνίασης με εργοτάξια, θορύβου κ.ο.κ.

Μια εκτροχιασμένη κοινωνία: Μια βαθιά, οικονομικά και κοινωνικά, άρρωστη Δύση

Τα Τέμπη πιέζουν την κυβέρνηση, το φανταρικό του Κασσελάκη σώζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παλεύει για την 2η θέση – Η θυσία Καραμανλή που δεν θα γίνει και η σιωπή του Στέφανου για τις εταιρείες του!

Nέα Δημοκρατία προχωρά προς τις ευρωεκλογές με την σταθερά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικά κυρίαρχος έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Όμως, η φθορά της κυβέρνησης είναι μεγάλη σε πολλά μέτωπα.

Τα Τέμπη, όπως λένε οι δημοσκόποι, έχουν κάνει ιδιαίτερη ζημιά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης που πλέον χρειάζεται να «εφεύρει» μία Ιφιγένεια για να καθησυχαστεί το πλήθος.

Η ομιλία της Καρυστιανού στην ευρωβουλή έχει δώσει δημοσιότητα στο δυστύχημα και τώρα η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι αρμόδιες επιτροπές της θα ψάξουν και θα πιέσουν για την αποκάλυψη των πραγματικών ενόχων.

Ασφαλώς δεν συζητιέται – παρόλο που έχει προταθεί- να συμφωνήσει η ΝΔ στην θυσία του Κώστα Καραμανλή του Junior μέσω μιας προανακριτικής επιτροπής.

Το θέμα θεωρεί το Μαξίμου ότι όσο περνάει ο καιρός θα χάνεται από τη δημοσιότητα παρά τις όποιες εξάρσεις κοντά στην επέτειο του δυστυχήματος.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο έχουν έρθει οι εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη και κατά πόσο ήταν σύννομες όλες οι κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τις εταιρείες αυτές.

Βέβαια το φανταρικό του Κασσελάκη – το οποίο το έχει κάνει reality show- σώζει προς στιγμή το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει πραγματικές απαντήσεις.

Όμως, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει στις μετρήσεις, έχει κατοχυρώσει και πάλι την δεύτερη θέση.

Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν πού οφείλεται αυτό.

Κάτι ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του Κασσελάκη έχει ηρεμήσει μέχρι τις εκλογές κάτι ότι δεν έχει συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία που συνήθως είναι επεισοδιακή κάτι η Θήβα και τα πρωινάδικα που κάλυψαν μέρες το φανταρικό του Κασσελάκη έχει δημιουργήσει μία θετική διάθεση των ψηφοφόρων.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και αυτό φαίνεται προς τα έξω.

Ενώ είχε εξασφαλίσει την δεύτερη θέση, οι διενέξεις του Ανδρουλάκη με στελέχη του κόμματος και οι κακές επιλογές σε κρίσιμα μέτωπα όπως τα πανεπιστήμια δημιούργησαν δυσαρέσκεια και αποσυσπείρωση.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε να εξελίσσεται και ένα μέτωπο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρουλάκη να πιέζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις για τις εταιρείες του, το οποίο είναι και το τρωτό του σημείο.

Η δημοσιοποίηση της δεσμευτικής και επεκτατικής κίνησης της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η αποδυνάμωση της Nova και η πτώση της αποτίμησης που ευνοεί την CVC στην υπόθεση εξαγοράς!

Η δημοσιοποίηση της δεσμευτικής και επεκτατικής κίνησης της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, η αποδυνάμωση της Nova και η πτώση της αποτίμησης που ευνοεί την CVC στην υπόθεση εξαγοράς!

Παρακολουθώντας προσεκτικά την επιχειρηματική αγορά και τις κινήσεις στις οποίες προβαίνουν οι ισχυροί παίκτες που καθορίζουν τις εξελίξεις, οφείλει κανείς να σταθεί στην απολύτως εμπεριστατωμένη, αναλυτική και δεσμευτική κίνηση Στάσση σχετικά με την επέκταση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και τις οπτικές ίνες!

Ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, που την έβγαλε από την ανυποληψία στην οποία την είχε θέσει η εποχή ΣΥΡΙΖΑ και την ανέδειξε στην πρωτοκαθεδρία του χώρου της ενέργειας, υπήρξε εξαιρετικά ακριβής σε χρονοδιαγράμματα και απολύτως εμπεριστατωμένος όσον αφορά την επιθετική διείσδυση της στον χώρο των τηλεπικοινωνιών!

Και η δημοσιοποίηση αυτής της δεσμευτικής και απολύτως συγκεκριμένης επεκτατικής κίνησης της ΔΕΗ από τον Γιώργο Στάσση, έρχεται να στριμώξει και να αποδυναμώσει τόσο την Vodafone όσο και – κυρίως- την Nova του Ν. Σταθόπουλου, που ήδη έχει βγει στην αγορά και αναζητεί επενδυτή που θα εξαγοράσει όλο τον εν Ελλάδι όμιλο περιλαμβανομένων και των συμμετοχών σε συνδρομητική και τηλεοπτικούς σταθμούς!

Και είναι προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κίνηση Στάσση και η επιθετική και ακριβής επέκταση της ΔΕΗ την ώρα τούτη, ρίχνει το τίμημα για την Nova, μειώνει την αποτίμηση και ευνοεί την CVC (καθώς και όποιον άλλον ενδιαφερόμενο τυχόν προκύψει) στην υπόθεση εξαγοράς του ομίλου της Nova!

Διαβάστε ακόμη: