Έκθεση αποκαλύπτει ποιες περιοχές της Αθήνας μαστίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μάστιγα αποτελεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία όπως έχουν δείξει έρευνες επηρεάζει δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία, τη χλωρίδα και πανίδα και τους υδάτινους πόρους, ενώ υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό είναι τα αυτοκίνητα.

Από την ατμοσφαιρική ρύπανση ταλαιπωρείται σε μεγάλο βαθμό και η Αθήνα, αν και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IQAir για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας το 2023, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα με τις πόλεις που έχουν τη χειρότερη ποιότητα αέρα, καταλαμβάνοντας την 50η θέση.

Σημειώνεται ότι η κατάταξη δημιουργήθηκε με βάση τα αιωρούμενα σωματίδια (Particular Matter) PM2,5, τα οποία συνιστούν τον μικρότερο (δεν μπορούμε να τον δούμε με γυμνό μάτι), αλλά και τον πιο επικίνδυνο ρύπο, καθώς φτάνει στους πνεύμονες και από εκεί απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Το 2023 η περιοχή της Αθήνας που ταλαιπωρήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το Ίλιον με 21,9 μg/m³ (η οποία «πρωταγωνιστεί» και σε πανελλήνιο επίπεδο), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν το Νέο Ηράκλειο, η Πεύκη, οι Αχαρνές και το Παλαιό Φάληρο.

Οι μαύρες πρωτιές

Όσον αφορά τις χώρες με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση για το έτος 2023, αυτές ήταν το Μπαγκλαντές (79.9 µg/m3), το Πακιστάν (73.7 µg/m3), η Ινδία (54.4 µg/m3), το Τατζικιστάν (49.0 µg/m3) και η Μπουργκίνα Φάσο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτή κατάλαβε την 57η θέση (17,4 µg/m3).

Για τη συγκεκριμένη έκθεση ελέγχθηκαν περισσότεροι από 30.000 σταθμοί παρακολούθησης σε 7.812 τοποθεσίας σε συνολικά 134 χώρες. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως οι σταθμοί υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και όχι σε κάθε νομό.

Στην ιστοσελίδα της IQ Air υπάρχει και ζωντανή κατάταξη (μεταβάλλεται σε ζωντανό χρόνο), την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Διαβάστε ακόμη: