«Ουδείς επικινδυνότερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο» σύμφωνα με τον Αρίσταρχο τον Θετταλό το 420 π. Χ.!

Μια ρήση την οποία χρησιμοποιούσε συχνά παραποιημένη ως «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος» ο Ανδρέας Παπανδρέου, την οποία μάλιστα είχε κορνιζάρισμένη στο γραφείο του!

Επί του προκειμένου και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, τον Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ όπου και ανέλαβε τις πρωτοβουλίες για επανεπιβεβαίωση μέσω εκλογών της εμπιστοσύνης στον Στέφανο Κασσελάκη, αποκαθήλωσαν τρεις «δικοί του», τρία πρωτοπαλλίκαρα την εποχή της κυριαρχίας, που οφείλουν στον μέγιστο βαθμό την πολιτική τους ύπαρξη στον εμβληματικό αρχηγό που πήρε το κόμμα στο 3% και το εκτίναξε στην πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση της Αριστεράς στον τόπο!

Ο πρώτος «αχάριστος» είναι ο Νίκος Παππάς, που αν δεν υπήρχε ο Τσίπρας δεν θα τον ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του (όπως αντίστοιχα είχε πει ο αείμνηστος Γιώργος Κατσιφάρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου). Μολονότι «παιδί του Αλέξη» ο ομόφωνα καταδικασμένος από το Ειδικό Δικαστήριο έκανε την μεγάλη κωλοτούμπα και στήριξε Κασσελάκη, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την ιστορική ρήση…

Ο δεύτερος «αχάριστος» είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο «κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα πολέμιος της ΔΕΗ» (γιατί άραγε;) που έκανε καριέρα καταγγέλλοντας την ανάκαμψη της Δημόσιας Επιχείρησης, την οποία προφανώς επιδίωκε και επιθυμούσε να κατακερματιστεί προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων της Ενέργειας!

Ο τρίτος «αχάριστος» είναι φυσικά ο ξάδερφος Γιώργος Τσίπρας, που χωρίς τον Αλέξη δεν θα ήξερε που πέφτει η Κουμουνδούρου! Χάριν του πρώην ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής και να αποκτήσει υπόσταση!

Και μετά από όλα αυτά έρχεται στις μέρες μας να αποκαθηλώσει, όπως και οι άλλοι δύο «αχάριστοι», τον εμβληματικό αρχηγό στον οποίο οφείλουν τα πάντα…

Τι συμβαίνει με το Ελληνικό; Μετεξελίσσεται σε οικιστικό project, με όγκους μπετόν για «φθηνές» κατοικίες (που παραπέμπουν σε εργατικές κατοικίες του πρώην ανατολικού μπλοκ) πίσω από τις βίλες και τα πανάκριβα διαμερίσματα του Πύργου - Ούτε Μητροπολιτικό Πάρκο, ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις - Μετά από Πειραιώς και Eurobank φεύγουν και άλλοι εμπορικοί εταίροι!

Τι συμβαίνει με το Ελληνικό; Μετεξελίσσεται σε οικιστικό project, με όγκους μπετόν για «φθηνές» κατοικίες (που παραπέμπουν σε εργατικές κατοικίες του πρώην ανατολικού μπλοκ) πίσω από τις βίλες και τα πανάκριβα διαμερίσματα του Πύργου – Ούτε Μητροπολιτικό Πάρκο, ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις – Μετά από Πειραιώς και Eurobank φεύγουν και άλλοι εμπορικοί εταίροι!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι «η υπόθεση Ελληνικό» όσον αφορά την εξέλιξη της προκαλεί προβληματισμό όχι μόνο στον κυβερνητικό σχηματισμό, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και στη βάση της κοινωνίας!

Και φυσικά δεν είναι μόνο τα προσημειωμένα διαμερίσματα του εμβληματικού Πύργου, ούτε τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τα οποία παραπέμπουν σε κατασκευές στο Ζεφύρι και τα Άνω Λιόσια!

Το ζήτημα που εγείρεται είναι ότι το μόρφωμα που κατασκευάζεται δεν έχει καμμία πλέον σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό καθώς η φιλοσοφία της σύμβασης με το Δημόσιο έχει πλήρως ανατραπεί όπως και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν!

Ούτε Μητροπολιτικό Πάρκο βλέπουμε, ούτε προπονητικές εγκαταστάσεις των εθνικών ομάδων (ποδοσφαίρου και άλλων πολλών) που ήταν εγκατεστημένες στον Άγιο Κοσμά, ούτε κοινόχρηστους χώρους που ήταν προδιαγεγραμμένοι, παρά μόνο εποχιακά μπαλώματα για τα Χριστούγεννα και τις εορτές, με πυροτεχνήματα και …ταμπούρλα!

Η Τράπεζα Πειραιώς που θα εγκαθιστούσε τα κεντρικά κτίρια γραφείων την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, όπως και η Eurobank που ακολούθησε, ενώ και πολλοί άλλοι εμπορικοί εταίροι (για λόγους αρχής δεν τους αναφέρουμε) αποχαιρετούν με διακριτικότητα!

Ενώ αλλού τύπου πολυδιαφημισμένα επιχειρηματικά πλάνα συρρικνώνονται…

Το project πλέον μετεβλήθη σε αμιγώς οικιστικό, με τα πανάκριβα ακίνητα (Πύργος και βίλες) να εκτείνονται μπροστά και από πίσω να ανεγείρονται τεράστιοι όγκοι μπετόν (παραπέμποντας στις εργατικές κατοικίες του πρώην Ανατολικού μπλοκ) για χαμηλότερης αξίας ακίνητα, πιο φθηνά για το …πόπολο, που θα έχουν θέα μπροστά τους τα ακριβά σπίτια της υψηλής κοινωνίας, δημιουργώντας από το σημείο μηδέν ζητήματα ταξικής αντίληψης μέσα στο φιλόδοξο project!

Και ήδη σοβαροί παράγοντες της αγοράς των ακινήτων αλλά και της επιχειρηματικής ζωής του τόπου εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά ποσόν οι όγκοι μπετόν για «φθηνές κατοικίες» και η υπερβάλλουσα προσφορά που θα εκδηλωθεί θα έχει ως συνέπεια την πτώση των τιμών σε δεύτερο χρόνο και στις πανάκριβες μπροστινές κατοικίες αλλά και στον περίφημο Marina Tower, λόγω της δημιουργίας μιας γειτονιάς – μωσαϊκό, τεράστιας απόστασης εισοδημάτων που στο τέλος της ημέρας θα πλήξει το project!

Υπό αυτό το πρίσμα, η υπόθεση Ελληνικό εξελίσσεται σε ένα μεγάλο ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί μέσα από τις ενέργειες και τις δράσεις που θα αναληφθούν τόσο από το υπάρχον μάνατζμεντ της Lamda όσο και από την ιδιοκτησία, του Σπύρου Λάτση!

Ο φαύλος κύκλος των 3 επεκτάσεων της Αττικής οδού και η Λεωφόρος Κύμης - Νέο «γεφύρι της Άρτας»; Τα ζητήματα χρηματοδότησης, οι προσφυγές στο ΣτΕ, «το πακέτο των 3 επεκτάσεων -Λαύριο, Ραφήνα, Ελληνικό- με κατασκευαστικό αντικείμενο 1,2 δις.», οι πρότυπες προτάσεις των εργολάβων και η αλλαγή του σχετικού νόμου από το Υπ. Υποδομών!

Deal done: Μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος αποδέχτηκε την πρόταση Περιστέρη και μπαίνει – κατά πληροφορίες- με 10% στην Αττική οδό – Ανοίγει ο δρόμος και για άλλους εγχώριους μεγαλοεπιχειρηματίες!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, που δεν δύναται να αμφισβητηθούν, ότι μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος, εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα, αποδέχτηκε την πρόταση του Γιώργου Περιστέρη και συμφώνησε να συμμετάσχει στην σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού με ποσοστό της τάξης του 10%!

Η συμφωνία αυτή έρχεται ως συνέχεια της απόσπασης του ΟΚ από τις 4 συστημικές τράπεζες με επικεφαλής την Eurobank για χρηματοδότηση του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για την υλοποίηση του project με το ποσόν των 2,7 δις. ευρώ!

Θυμίζεται ότι η οικονομική πρόταση του ομίλου του Γ. Περιστέρη ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσόν των 3,3 δις. ευρώ, με την οποία κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό, μολονότι την ώρα τούτη η γαλλική Vinci που υπέβαλε πρόταση 3,1 δις. ευρώ έχει προσφύγει στο ΣτΕ!

Σημειώνεται ακόμη ότι το αφεντικό της ΓΕΚ Τέρνα απευθύνθηκε σε 6 κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν στο project της Αττικής οδού και ήδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κίνηση του αυτή έχει βρει ανταπόκριση…

Τέτοια κυβερνητική στελεχάρα είναι άραγε η Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως το πρώτο φαβορί, για τη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν – Απειροελάχιστες οι πιθανότητες Μαργαρίτη Σχοινά, που πόνταρε σε ήττα Μητσοτάκη για να γίνει πρωθυπουργός κοινής αποδοχής!

Επειδή πολλά λέγονται και άλλα τόσα γράφονται για τη θέση του έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν καθώς και τα πρόσωπα που κατά πληροφορίες «παίζουν» ή είναι ψηλά στη λίστα του πρωθυπουργού, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Πρώτον, ο απερχόμενος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς (ο άνθρωπος που πίστευε ότι δεν θα πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι ο ίδιος θα γίνει πρωθυπουργός κοινής αποδοχής!!!) στενός φίλος του ισχυρού άνδρα της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά, επιδιώκει πράγματι μέσω τρίτων να αποσπάσει τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού και να τοποθετηθεί και πάλι στην Κομισιόν! Ωστόσο οι πιθανότητες του, παρά τις διαρροές, είναι απειροελάχιστες!

Δεύτερον, ο νυν «διακοσμητικός» Υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης (το κουμάντο κάνει η Αναπληρωτής Υπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου) που απομακρύνθηκε από το Μαξίμου για πολλούς και διάφορους λόγους, προσπαθεί μέσω παρεμβάσεων από συγκεκριμένα κέντρα αλλά και στοχευμένων δημοσιευμάτων, να δημιουργήσει κλίμα και να πιέσει καταστάσεις! Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γεραπετρίτης δεν έχει καμμία πιθανότητα!

Τρίτον, αν αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες παίζει ένα όνομα, αυτό πέραν πάσης αμφιβολίας είναι της υπ. Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, την οποία για λόγους που δεν είναι εύκολα αντιληπτοί στον μέσο νου, ο πρωθυπουργός την έχει περί πολλού, μολονότι θεωρείται από την πλειονότητα του κυβερνητικού σώματος ως αλαζών, και χαμηλών δυνατοτήτων!

Όλα τούτα τελούν υπό την αίρεση αστάθμητων παραγόντων ή αλλαγής κλίματος και συσχετισμών πάσης φύσης δυνάμεων!

Έντονη φημολογία - που δεν έχει επιβεβαιωθεί- στην αγορά ότι ο όμιλος Στασινόπουλου βρίσκεται σε συζητήσεις με πανίσχυρο εισηγμένο επιχειρηματικό όμιλο για την Cenergy!

Έντονη φημολογία – που δεν έχει επιβεβαιωθεί- στην αγορά ότι ο όμιλος Στασινόπουλου βρίσκεται σε συζητήσεις με πανίσχυρο εισηγμένο επιχειρηματικό όμιλο για την Cenergy!

Την ώρα που ο Όμιλος Στασινόπουλου (Βιοχάλκο) μεθοδεύει την εισαγωγή της Noval properties στο Χρηματιστήριο, ταυτοχρόνως φέρεται να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την Cenergy, όπου ήδη ακούγεται στην αγορά ότι θα προβεί είτε σε placement, είτε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου!

Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα γράφτηκε και συζητήθηκε το ενδεχόμενο εξαγοράς – συγχώνευσης ή ανταλλαγής μετοχών με πανίσχυρη εταιρία του κλάδου με έδρα την Δανία, όπου οι δύο πλευρές δεν ολοκλήρωσαν (ακόμη;) τη συμφωνία λόγω διαφωνιών στα ποσοστά! Οπότε η επικείμενη συμφωνία παραμένει εκκρεμής και υπό αίρεση!

Ωστόσο κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν διαρρεύσει πληροφορίες, από πολύ καλές πηγές, ότι ο όμιλος Στασινόπουλου βρίσκεται σε συζητήσεις με πολύ μεγάλο εισηγμένο όμιλο στο Χρηματιστήριο, για την Cenergy, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί και ολοκληρωθεί θα αποτελέσει και ένα μεγάλο μπαμ στην αγορά που θα πυροδοτήσει εξελίξεις!

Φημολογείται ότι, ο μεγάλος εισηγμένος όμιλος με τον οποίο ο όμιλος Στασινόπουλου βρίσκεται σε συζητήσεις, κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε και πάλι επιδείξει ανεπίσημο ενδιαφέρον για την Cenergy, και μάλιστα κατά τις ίδιες πηγές είχε διενεργήσει αυτόνομα ένα άτυπο due diligence για να έχει πλήρη εικόνα των δεδομένων και των μεγεθών της!

ΔΕΗ: Η Ρουμανία χτίζει ισχυρές βάσεις στη ΝΑ Ευρώπη

Μετά την Ρουμανία, σειρά έχουν η Βουλγαρία και τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) για την ΔΕΗ – Οι κινήσεις θα είναι άμεσες και αφορούν leaders στις δύο αυτές χώρες!

Μετά την επίσκεψη Στάσση στη Ρουμανία και την εγκαθίδρυση πλέον της ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Enel Romania, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι επίκειται άμεσα η επέκταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και σε δύο ακόμη χώρες των Βαλκανίων!

Όπως αναφέρουν πηγές εκ των έσω, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον κινήσεις της ΔΕΗ με leaders σε δύο βαλκανικές χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα και ειδικότερα με την Βουλγαρία και τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία)!

Διαβάστε ακόμη: