search

UNDERCOVER

Οι Σαουδάραβες απέσυραν την πρόταση τους για το 20% της Εθνικής – Όλη η αλήθεια για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την κρατική τράπεζα *Τις πταίει για την έξοδο της Πλαίσιο από το χρηματιστήριο κ. Κοντόπουλε; Άλλο πράγμα το χρηματιστήριο και άλλο τα γκαλά στο Λονδίνο *Ιδού ποιος πρότεινε τον Απόστολο στον Αλέξη Τσίπρα! Ο ίδιος ο Τόλης! Μέσω δύο τηλεφωνημάτων σε «συνταξιούχους» φίλους του δημοσιογράφους *Η παρουσιάστρια που ωρυόταν ότι θα ρίξει τον Μητσοτάκη μέσα από το κεντρικό δελτίο μολονότι δεν είχε τέτοια εντολή «άνωθεν» *Η PwC Ελλάδος, ο Μάριος Ψάλτης, ο πλημμελής έλεγχος και το πρόστιμο των 14,9 εκατ. δολαρίων!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πρόταση την οποία υπέβαλαν οι Σαουδάραβες για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ, σχολιάστηκε, συζητήθηκε και έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης από Αλέξη Πατέλη και Χρήστο Σταικούρα, προκειμένου να δημιουργηθεί εντύπωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος με φόντο τις επικείμενες εθνικές εκλογές την Άνοιξη!

Το ενδιαφέρον των Αράβων είχε αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή το Radar όταν κανείς δεν είχε αντιληφθεί τις συζητήσεις των δύο πλευρών!

Όταν το περίφημο PIF, το Sovereign Wealth fund της Σαουδικής Αραβίας ήταν διατεθειμένο να αποκτήσει το 30% της Εθνικής από το ΤΧΣ, κάτι που κατά τις πληροφορίες δεν δέχτηκε ούτε να συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον σχεδιασμό του οποίου βρισκόταν η απόκτηση ενός 10% – 15% των μετοχών της Εθνικής από Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και επενδυτές!

Και μόνο το 10% – 15% να αγόραζαν οι Άραβες από το συνολικό 30% που θα έβγαινε προς πώληση στην αγορά!

Ήταν η εποχή που ο Ολλανδός Χόλτερμαν είχε επίσης επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον για το προς διάθεση πακέτο της Εθνικής, μια εποχή που ο περίφημος Χάρης Ηλιάδης της Goldman είχε βγει εκτός παιχνιδιού αποκρατικοποιήσεων, για άγνωστους λόγους!

Και τις συζητήσεις με τους Άραβες είχαν αναλάβει Πατέλης και Φραγκογιάννης!

Αρκετά αργότερα και μετά την επίσημη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας, έφθασε η διαβόητη επίσημη πρόταση για το 20% της Εθνικής, η οποία επί της ουσίας ήταν προσχηματική, καθώς στο μεταξύ είχε αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ, ο οποίος πλέον προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση των μετοχών, ενώ ως γνωστόν οι Άραβες δεν εμπλέκονται ποτέ σε διαγωνισμούς αλλά διαπραγματεύονται απευθείας!

Κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στην προκειμένη περίπτωση!

Επιπροσθέτως η πρόταση των Αράβων για την Εθνική δεν ήταν δεσμευτική, ήταν περιορισμένης χρονικής διαρκείας και εμπερίεχε την απαίτηση αγοράς μετοχών της τράπεζας με discount!

Παρά το προσχηματικό χαρακτήρα της πρότασης των Αράβων, στη δεύτερη αυτή φάση κατά την οποία φέρεται να ενεπλάκη ο Χάρης Ηλιάδης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την έκανε «σημαία», μέσω επιλεκτικών διαρροών προκειμένου να δημιουργηθεί αίσθηση θετικού επενδυτικού κλίματος!

Ωστόσο η ίδια η ζωή έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη και την πραγματικότητα: Οι Άραβες απέσυραν την πρόταση τους και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος!

Η αλήθεια είναι πως για την οικονομία και τις τράπεζες, ειδικά για την Εθνική, δεν άλλαξε τίποτα, καθώς στην ουσία δεν υπήρχε, ενώ ήταν κοινό μυστικό πως η πρόταση των Αράβων έλαβε χώρα εκ των υστέρων, για τα μάτια του κόσμου και αφού προηγουμένως είχαν ναυαγήσει εν τη γεννέσει τους οι μυστικές αρχικές διαπραγματεύσεις!

Όταν εστάλη η επιστολή και δημοσιοποιήθηκε το δήθεν ενδιαφέρον, η υπόθεση Εθνική για τους Άραβες είχε κλείσει οριστικά, γεγονός που μετουσιώθηκε στην πράξη με την οριστική αποχώρηση τους από την πρόθεση αγοράς του 20% της Εθνικής τράπεζας!

Πάμε από την αρχή λοιπόν για την Εθνική, από μηδενική βάση!

Τις πταίει για την έξοδο της Πλαίσιο από το χρηματιστήριο κ. Κοντόπουλε; Άλλο χρηματιστήριο και άλλο γκαλά στο Λονδίνο!

Με ανακοίνωσή της οικογένειας Γεράρδου γίνεται γνωστό ότι μια ακόμη υγιής, σοβαρή, κερδοφόρα και ελληνική εταιρία κατευθύνεται εκτός χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι βασικοί μέτοχοι της Πλαίσιο ανακοίνωσαν ότι υπέβαλλαν δημόσια πρόταση από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το τίμημα της πρότασης εκπλήσσει αφού προσφέρει premium της τάξεως του 45,4% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος , το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται εκπληκτικό .

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η οικογένεια Γεράρδου κατέχει σήμερα το 82,17% των μετοχών της εταιρίας.

Αν και η μετοχή της Πλαίσιο κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο , είχε ικανοποιητική διασπορά, η οικογένεια Γεράρδου στο χρόνο που μεσολάβησε ως σήμερα , αναγκάστηκε να «μαζέψει» ένα μεγάλο μέρος της .

Δυστυχώς η απάντηση στο γιατί είναι εύκολη και ελάχιστα μπορεί να αποδοθεί στις επιδόσεις της εταιρίας , που όλα αυτά θα χρόνια ήταν από ικανοποιητικές ως πολύ καλές , ιδιαίτερα μετά την επέκταση της στο χώρο των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη λειτουργία του χρηματιστηριακού θεσμού στην Ελλάδα.

Τι λόγο ύπαρξης στη λίστα να έχει μια εταιρία , όταν δεν μπορεί να προσφύγει στην αγορά για την άντληση κεφαλαίων;

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς εκ των πολλών υπευθύνων , το γιατί; Αντ’ αυτού, έχουμε βαρεθεί να ακούμε ότι για όλα φταίει η κρίση . Αγνοούν ότι εν μέσω κρίσεων γίνονται οι πιο επιτυχείς επιχειρηματικές συμφωνίες;

Η βασική αιτία λοιπόν είναι η πλήρης απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Να μην πούμε και το άλλο: Όταν ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια ωθούνταν στο παρελθόν να πουλήσουν μετοχές της Πλαίσιο προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα για να μπουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών ή άλλων εταιριών που υποστηρίζονταν από τραπεζικά ιδρύματα, ποια περιθώρια κινήσεων είχαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας;

 

Επισημαίνουμε το γεγονός και θέτουμε τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους, ιδιαίτερα τον σημερινό πρόεδρο της ΕΧΑΕ .

Ο κ. Κοντόπουλος ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρίας υποσχόμενος «πράγματα και θαύματα».

Μέχρι πρότινος είχε να καταγράψει στη θητεία του , ένα θλιβερό γκαλά στο Λονδίνο και οποίο κάποιοι πέρασαν καλά , αλλά ουδέν απέφερε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Χθες είχαμε το πρώτο βήμα για διαγραφή της Πλαίσιο, αύριο ποια άλλη εταιρία θα πάρει σειρά ;

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 4,58 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Γεώργιος Γεράρδος ο οποίος κατέχει άμεσα 66,71% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, ο οποίος κατέχει άμεσα 15,47% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας (αθροιστικά κατέχουν το 82,18% των δικαιωμάτων ψήφου στην εταιρεία), υπέγραψαν συμφωνία με την οποία συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συντονιστούν μεταξύ τους προκειμένου να επιδιώξουν (α) κοινούς στρατηγικούς στόχους ως προς τον έλεγχο της εταιρείας και (β) τη διαγραφή της από το ΧΑ.

Περαιτέρω, οι βασικοί μέτοχοι συμφώνησαν τον τρόπο άσκησης της εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας, τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, καθώς και ορισμένους περιορισμούς και ορισμένα δικαιώματα εκάστου εξ αυτών αναφορικά με τη μεταβίβαση των μετοχών τους.

Η Δημόσια Πρόταση αφορά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών τις οποίες δεν κατείχαν ο Γεώργιος Γεράρδος και τα συντονισμένα πρόσωπα κατά την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης, δηλαδή 3.932.952 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 17,82% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο Γεώργιος Γεράρδος προσφέρει 4,58 ευρώ σε μετρητά, για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης που του προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα εντός της περιόδου αποδοχής.

Ιδού ποιος πρότεινε τον Απόστολο στον Αλέξη Τσίπρα! Ο ίδιος ο Τόλης! Μέσω δύο τηλεφωνημάτων σε «συνταξιούχους» φίλους του δημοσιογράφους!

Πολλοί με ρωτούν τελευταία από που προέκυψε η μάλλον γραφική φημολογία πως ο … πολυθρύλητος Απόστολος Tαμβακάκης θα κάνει όλα τα κουμάντα στην οικονομία στην (μάλλον απίθανη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ξαναγίνει Πρωθυπουργός από το καλοκαίρι.

Να σας θυμίσω πως ο …γίγας της οικονομίας Απόστολος (ο ίδιος έτσι πιστεύει για τον εαυτό του!) εδώ και καιρό μία με δύο φορές το μήνα, συγκεντρώνει καμία 10αριά (και όχι 30αρια όπως ο ίδιος ρολάρει, πού να τους βρει άλλωστε…) φίλους του σε γνωστό εστιατόριο.

Εκεί συζητούν τις πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις και προσπαθούν με διάφορες μούφες να τις επηρεάσουν κιόλας, τρομάρα τους.

Σε μία συζήτηση όλοι κατάλαβαν πως ο …παμμέγιστος κάτι τρελό επενδυτικό είχε προτείνει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι κυβερνώντες τον αγνόησαν παντελώς.

Ας μην ανησυχεί γιαυτό, ακόμη και ο μέγιστος Έλληνας μουσουργός του 20ου αιώνα, ο Νίκος Σκαλκώτας αναγνωρίστηκε μετά θάνατον. Κούφια η ώρα δηλαδή, αλλά λέμε.

Σε επόμενη συνάντηση κάποιος από την παρέα είχε μία φαεινή ιδέα και την είπε στον σπινθηροβόλο Απόστολο : «αν θες να σε προσέξουν από την κυβέρνηση, τότε να διαδώσεις πως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σου ζήτησαν να γίνεις ο ‘νέος Τσάρος της οικονομίας’ όταν επανέλθουν εν τη βασιλεία τους».

Ψυχαναλυτικός και εγωμανής νάρκισσος όπως είναι ο …τιτανοτεράστιος και διακατεχόμενος από την λεγόμενη «τρέλα του μεγαλείου» (ρωτήστε και τον Σπύρο Λάτση πως του την έφερε το 2010 για να πάει στην Εθνική) δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση.

Τηλεφώνησε σε δύο κολλητούς του δημοσιογράφους (ο εις εξ αυτών προσφάτως ‘αποστρατεύθηκε’ υποχρεωτικά από τον εργοδότη του, άσχετα αν λέει πως ολοκλήρωσε το έργο του) και τους έσκασε το παραμύθι αφού τους όρκισε να μην τον κατονομάσουν ως πηγή.

Ιδού λοιπόν ποιος πρότεινε τον Απόστολο για Συριζαϊκό αφεντικό της οικονομίας: ο ίδιος ο Απόστολος!

Τώρα κάποιος κακεντρεχής φίλος μου είπε πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, διακεκριμένος νομικός και πρώην υπουργός (δεν είναι βουλευτής σήμερα) είπε πως «η ιδέα δεν είναι δική μας αλλά δεν είναι και κακή!».

Αυτή είναι η Ελλάδα που έλεγε και κάποιος…

Η παρουσιάστρια που ωρυόταν ότι θα ρίξει τον Μητσοτάκη μέσα από το κεντρικό δελτίο! Μολονότι δεν είχε τέτοια εντολή «άνωθεν»!!!

Το σκηνικό που θα σας περιγράψω έγινε πριν από περίπου ένα μήνα σε ένα από τα πολύ γνωστά τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και είναι …καρατσεκαρισμένο που λένε.

Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ετοιμάζεται πυρετωδώς να εκφωνήσει το κεντρικό δελτίο.

Σε περίπου μισή ώρα ξεκινά και έχει και σκληρό ανταγωνισμό από «αντίπαλο» κανάλι την ίδια ώρα.

Η σχέση μεταξύ κυβέρνησης και των «κεφαλών» του τηλεοπτικού σταθμού είναι εκείνες τις ημέρες πολύ οξυμένες, αλλά πάντως δεν έχουν δοθεί «άνωθεν» κάποιες ακραίες εντολές για το περιεχόμενο του δελτίου.

Εκείνη την ώρα την πλησιάζει ο αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ και αναλυτής στο δελτίο και της λέει πως έχει μία σημαντική είδηση σχετικά με τα επιδόματα.

Η …«κεντρικιά» (όπως την αποκαλούν περιπαικτικά στην αίθουσα σύνταξης λόγω της μεγαλομανίας της) τον κοιτάζει σαν κεραυνόπληκτη και τον ρωτά:

«Σήμερα οικονομική είδηση; Είσαι τρελός;»
-Γιατί τί είναι σήμερα…
-Μα καλά δεν ξέρεις; Δεν ξέρεις τι κάνω εγώ σήμερα στο δελτίο;
-Μμμμ όχι δεν ξέρω…. τι κάνεις;
-Με το σημερινό δελτίο ρίχνω το Μητσοτάκη, τίποτα δεν έχεις καταλάβει; Μετά το δελτίο μου η κυβέρνηση θα πέσει!

«Κόκκαλο» ο οικονομικός αρχισυντάκτης….

Για την ιστορία να σας αναφέρουμε πως ο Μητσοτάκης ΔΕΝ έπεσε μετά το δελτίο της φιλόδοξης παρουσιάστριας και μάλιστα στις δημοσκοπήσεις παραμένει σταθερά πρώτος.

Μάλιστα οι «κεφαλές» του καναλιού λίγες μέρες μετά έδωσαν εντολή «να πέσουν οι τόνοι» και η …«κεντρικιά» έμεινε με αυτό που λένε οι Γάλλοι «La folie de grandeur», δηλαδή με την τρέλα του μεγαλείου…

Η PwC Ελλάδος, ο Μάριος Ψάλτης, ο πλημμελής έλεγχος και το πρόστιμο των 14,9 εκατ. δολαρίων!

Σας ενημερώσαμε έγκυρα και έγκαιρα, ότι η μητρική PwC είναι σφόδρα δυσαρεστημένη με τον τρόπο λειτουργίας της εν Ελλάδι θυγατρικής της όπου Διευθύνων Σύμβουλος είναι κάποιος Μάριος Ψάλτηςκολλητός του Ανδριόπουλου της Dimand (υπόθεση γραφείων στην Κηφισίας που ενοικιάζονται για 10 χρόνια από την PwC Hellas αντί ιλιγγιώδους ποσού) και του Σκέρτσου (με το μπλοκάκι αλά Τροντ Σόλιντ) του οποίου φημολογείται ότι είναι «μυστικοσύμβουλος» και του φτιάχνει τα περίφημα «κουτάκια» για τα οποία καυχιέται το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ!

Αλήθεια, για την ιστορία: υπάρχει συμβατική σχέση της PwC με την κυβέρνηση και το Μαξίμου;

Επί του προκειμένου λοιπόν! Σας ενημερώνω ότι η PwC Ελλάδος, υπό την ηγεσία Μάριου Ψάλτη, συμφώνησε να πληρώσει «πρόστιμο» 14,9 εκατ. δολαρίων για πλημμελή διενέργεια ελέγχου σε υπόθεση μείζονος επιχειρηματικής σημασίας που αφορά την Αθήνα και την Νέα Υόρκη!

Πρόκειται για μια υπόθεση όπου το κύρος της PwC έχει τρωθεί διεθνώς με αποτέλεσμα η «μαμά εταιρία» να είναι πολύ προβληματισμένη με τα έργα και τις ημέρες του Μάριου Ψάλτη, ο οποίος ως Διευθύνων Σύμβουλος φέρει ακέραια την ευθύνη τόσο για τον πλημμελή έλεγχο, όσο και για το πρόστιμο μαμούθ σχεδόν 15 εκατ. δολαρίων που συμφώνησε να καταβάλει!

Και οι πληροφορίες (από την Ελλάδα και τις αρμόδιες Αρχές) λένε ότι για την PwC Ελλάδος έρχονται κι άλλα…

Διαβάστε ακόμη: