Η θρυλική σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ έφυγε από τη ζωή τη Πέμπτη σε ηλικία 81 ετών, έγινε γνωστό από τον οίκο μόδας που είχε ιδρύσει.

Σε ανακοίνωση ο οίκος μόδας αναφέρει ότι η σχεδιάστρια «πέθανε ειρηνικά» περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της. «Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν την Βίβιαν για μια αλλαγή προς το καλύτερο», αναφέρει η ανάρτηση.

Είναι η δημιουργός που έκανε γνωστή την πανκ στο ευρύ κοινό, μετατρέποντας την από περιθωριακή μόδα σε fashion statement.

Ήταν όμως και παθιασμένη ακτιβίστρια -ως το τέλος της ζωή της μάλιστα- για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή ή ο κορωνοϊός.

Ήταν μια αντισυμβατική δημιουργός που εργαζόταν ως το τέλος της ζωής της, με ιδέες πρωτοποριακές που προκάλεσαν στην εποχή τους.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στο Ντέρμπισάιρ, αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Έγινε δάσκαλα, τελικά όμως την τράβηξε η μόδα.

Από το 1969, οπότε και άνοιξε τη θρυλική μπουτίκ «Let it Rock» στην Kings Road στο Λονδίνο (με τον τότε σύντροφό της Μάλκολμ ΜακΛάρεν), ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ χάρη στα πρωτοποριακά design των ρούχων της που έγιναν αργότερα σήμα κατατεθέν όλων των πανκ συγκροτημάτων της εποχής όπως οι Sex Pistols.