search

UNDERCOVER

Όλα κι όλα 2 big deals σε ένα Χρηματιστήριο 5-10 μετοχών: Η ΔΕΗ, η Τέρνα Ενεργειακή, η αποχώρηση της Deutsche Telekom από τον ΟΤΕ και η είσοδος στο ΧΑ της Optima και της Παγκρήτιας *Μια ανάσα από την Συνεταιριστική Σερρών οι Εξάρχου- Μπάκος- Καϋμενάκης *Ο Στουρνάρας «έκοψε» τον Αμερικανοεβραίο Sassoon, ενώ την ίδια ώρα η Διοίκηση της τράπεζας όρισε σύμβουλο την Ernst and Young *Οι διαρροές Πατέλη (με Λινάτσα η χωρίς) και Σταϊκούρα για το (προσχηματικό) ενδιαφέρον Αράβων και Ιταλών για το 20% της Εθνικής και το 26% της Τράπεζας Πειραιώς *Η πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τη σκανδαλολογία και τις επιθέσεις ισχυρών κέντρων και κομμάτων στην κυβέρνηση επηρεάζει την εξέλιξη της Επενδυτικής Βαθμίδας με άμεση επίδραση στο Χρηματιστήριο *Σε μεγάλη εισηγμένη προσελήφθη πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας για να «παρακολουθεί» τον τρόπο ζωής των στελεχών που εμπλέκονται σε αναθέσεις και προμήθειες!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, αυτό που στην πράξη παρατηρείται είναι ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μια αγορά 5-10 μετοχών όπου τα deals εξ ορισμού είναι περιορισμένα, όπως και ο αριθμός των κάθε μορφής επιχειρήσεων των οποίων επίκειται η εισαγωγή σε βάθος χρόνου!

Τα deals στις τράπεζες είναι μούφα, όπως τουλάχιστον οι φωστήρες της αυλής του πρωθυπουργού θέλουν να τα παρουσιάσουν!

Μεγάλα deals είναι αυτά της ΔΕΗ με την Enel Ρουμανίας και της Τέρνα Ενεργειακής με την First!

Πάντως για την ΔΕΗ έχει μεγάλη πλάκα το γεγονός ότι όλα αυτά τα έγκυρα οικονομικά σάιτ που την έβγαζαν κατεστραμμένη και πτωχευμένη, καθ’ υπόδειξη των αφεντικών τους και ισχυρών συμφερόντων του χώρου, τώρα έρχονται και γλύφουν και κάνουν τεμενάδες!

Αφήνουν βέβαια κάτι αιχμές ότι η λογική της ΔΕΗ δεν βοηθάει τον ανταγωνισμό!!!! Ποιον ανταγωνισμό; Μήπως μπορούν να μας τον αναφέρουν; Τους έπιασε ο πόνος! Καταλάβαμε…

Το άλλο μεγάλο deal είναι αυτό της Τέρνα Ενεργειακής με την First Sentier και θα ανακοινωθεί μέσα στο Νοέμβριο.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα καλύψει απόλυτα το επενδυτικό κοινό δια μέσω Δημόσιας πρότασης!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση της Sentier πέραν του 1 δις ίδιων κεφαλαίων που θα καταλάβει, θα γίνει από την Εθνική τράπεζα και την γιαπωνέζικη Mitsubishi που φέρεται να έπαιξε ενεργό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του deal!

Την ίδια στιγμή πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον ΟΤΕ ο βασικός μέτοχος Deutsche Telekom έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει πλήρως πιθανότατα κατά το 2023 και το αργότερο το 2024!

Στην είσοδο πάντως του Χρηματιστηρίου θα βρεθούν κατά το νέο έτος 2 μη συστημικές τράπεζες. Η Optima των Βαρδινογιάννηδων και η Παγκρήτια των Εξάρχου και Μπακοκαυμενάκηδων!

Μια ανάσα από την Συνεταιριστική Σερρών οι Εξάρχου- Μπάκος- Καϋμενάκης! Ο Στουρνάρας «έκοψε» τον Αμερικανοεβραίο Sassoon , ενώ την ίδια ώρα η Διοίκηση της τράπεζας όρισε σύμβουλο την Ernst and Young!

Επιταχύνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις σχετικά με το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη ως προς την απόκτηση της Συνεταιριστικής τράπεζας Σερρών όπου η υπόθεση φαίνεται πως μπαίνει στην τελική της ευθεία!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Αμερικανοεβραίος επενδυτής Sassoon (όχι ο Vidal με τα σαμπουάν) που πρόσφερε 100 εκατ. ευρώ για το 70% των μετοχών λες και αγόραζε την …Barclays (!!!) «κόπηκε» από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς δεύτερη κουβέντα και με συνοπτικές διαδικασίες!

Ο Στουρνάρας δεν παίζει! Και όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε!

Δεύτερον, η διοίκηση της τράπεζας σύμφωνα με απόλυτα ηλεγμένες πληροφορίες, όρισε την Earnst and Young ως σύμβουλο προκειμένου να πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο και να αποτυπώσει το άνοιγμα καθώς και την ανάγκη κεφαλαίων!

Θυμίζεται ότι η πλευρά των Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη έχει ήδη διενεργήσει Due diligence και βάσει του πορίσματος της Deloitte οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται περίπου στο ποσόν των 25-30 εκατ. ευρώ!

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και όλα δείχνουν πως μετά την Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Σερρών θα περάσει πολύ σύντομα υπό τον έλεγχο της ισχυρής επιχειρηματικής τριπλέτας που έχει αναταράξει τα εγχώρια επιχειρηματικά και τραπεζικά ύδατα!

Ο Σάλλας, η Παγκρήτια, η Γ. Συνέλευση και αυτοί που κάνουν πραγματικά κουμάντο!

Στο μεταξύ ενδιαφέρον προκάλεσε η επιστολή της Lyktos στο ΔΣ της Παγκρήτιας δια της οποίας ζητάει σύγκλιση έκτακτης γενικής Συνέλευσης με θέμα την αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου!

Εξάρχου – Μπάκος – Καϋμενάκης που ελέγχουν πλέον το 32,5% απάντησαν ευγενικά ότι θα προτιμούσαν η ΓΣ να γίνει μετά την πάροδο 60 ημερών ούτως ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες από την ΤτΕ και να εκπροσωπηθούν επισήμως στην Γενική Συνέλευση!

Οι πληροφορίες λένε πως ο Μιχάλης Σάλλας είναι πολύ ενοχλημένος με τους κ.κ. Δημόπουλο και Βαρθολομαίο, τους οποίους ο ίδιος είχε ουσιαστικά «διορίσει» και στη συνέχεια τον «πούλησαν» και συντάχθηκαν με τις επιλογές Στουρνάρα!

Έτσι βρήκε ευκαιρία να τους καθαρίσει!

Ωστόσο κάνει ο πρώην πανίσχυρος τραπεζίτης, δύο βασικά λάθη!

Πρώτον, ακόμη και να ελάμβανε απόφαση από την ΓΣ της Παγκρήτιας, τα πρόσωπα του ΔΣ, ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν, καθορίζονταν από τον SSM και το υποκατάστημα του στην Ελλάδα, την ΤτΕ!

Δεύτερον, στην προκειμένη περίπτωση όπως και σε πολλές αντίστοιχες, κουμάντο κάνει ο πρώτος μέτοχος, αυτός με το 33% και όχι ο δεύτερος με το 10%! Άρα η όποια απόφαση τυχόν ελάμβανε η ΓΣ θα ανατρεπόταν στην επαναληπτική!

Στο δια ταύτα, από την πιάτσα ακούω ότι με ένα ικανοποιητικό ποσόν ο Μιχάλης Σάλλας θα πωλούσε τις μετοχές του! Δεν βρίσκεται λοιπόν κανένας εφοπλιστής διαθέσιμος να κλείσει ο κύκλος;

Οι διαρροές Πατέλη (με Λινάτσα η χωρίς) και Σταϊκούρα για το (προσχηματικό) ενδιαφέρον Αράβων και Ιταλών για το 20% της Εθνικής και το 26% της Τράπεζας Πειραιώς!

Επανέρχομαι στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς και επιμένω ότι οι διαρροές για το ενδιαφέρον των Αράβων για το 20% της κρατικής τράπεζας και των Ιταλών για το 26% της Πειραιώς, είναι ενταγμένες σε μια λογική να διαμορφωθεί στην πιάτσα μια αίσθηση περί δήθεν δημιουργίας επενδυτικού κλίματος, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών πιθανότατα την Άνοιξη του 2023, εκτός και αν οι πολιτικές εξελίξεις και οι επιθέσεις των συμφερόντων οδηγήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες ακόμη νωρίτερα, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο!

Το δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους κολοσσούς είναι προσχηματικό καθώς είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας που προχώρησε στην Βουλή ο Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπό την συγκατάθεση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί, ούτε επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται, να μπει σε απευθείας διαπραγμάτευση με το PIF (Public Incestment Fund of Saudi Arabia) ή το ιταλικό ION!

Και σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές και ξεκάθαρο στους πάντες ότι οι Άραβες (που πράγματι αρχικά είχαν ενδιαφερθεί σοβαρά) δεν μπαίνουν ποτέ σε διαγωνιστικές διαδικασίες ή κάθε μορφής book building αλλά διαπραγματεύονται μόνον απευθείας!

Σε απλά λόγια λοιπόν όλα αυτά που ακούγονταν ή διαρρέουν επιλεκτικά είναι μπούρδες του Πατέλη (με Λινάτσα ή χωρίς) που από κοινού με τον Σταϊκούρα νομίζουν ότι έτσι θα διαμορφώσουν επενδυτικό κλίμα!

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα …

Η πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τη σκανδαλολογία και τις επιθέσεις ισχυρών κέντρων και κομμάτων στην κυβέρνηση επηρεάζει την εξέλιξη της Επενδυτικής Βαθμίδας με άμεση επίδραση στο Χρηματιστήριο!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το πολιτικό σκηνικό έχει καταστεί και πάλι ασαφές, ομιχλώδες!

Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία Μητσοτάκη ξεθωριάζει, υπό το βάρος των επιθέσεων που δέχεται σχεδόν καθημερινά η κυβέρνηση από τα εκδοτικά συγκροτήματα και τα πολιτικά κόμματα, ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει σημάδια ανάκαμψης και στιβαρής παρουσίας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Και το ζήτημα που εγείρεται την ώρα τούτη δεν είναι στενά συνδεδεμένο με το κατά πόσον τα «σκάνδαλα» και οι «υποκλοπές» είναι ζητήματα πραγματικά ή «κατασκευασμένα» αλλά ότι πανίσχυρα κέντρα εξωθεσμικής εξουσίας θέλουν να «κοντύνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να οδηγήσουν τη χώρα σε μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας, στην ουσία κυβερνήσεις – οπερέτες, όπου τα συμφέροντα θα κινούν τα νήματα!

Υπό την οπτική γωνία αυτή έχει δημιουργηθεί στην αγορά ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας, το οποίο σε κάθε περίπτωση επηρεάζει την εξέλιξη της επενδυτικής βαθμίδας, αν θα την ανακτήσουμε ή όχι κατά το Α’ εξάμηνο 2023 όπως αναμένεται, ενώ τα πρώτα σημάδια της πολιτικής αυτής ανασφάλειας έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο Χρηματιστήριο, τόσο όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα όσο και την τάση της αγοράς και τον όγκο των συναλλαγών!

Ούτως ή άλλως το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε αγορά 5-10 μετοχών, χωρίς βάθος, χωρίς όγκο συναλλαγών και χωρίς μεγάλα deals μπροστά που μπορούν να δώσουν κατεύθυνση!

Μόνο το deal της ΔΕΗ με την Enel Ρουμανίας παίζει αυτή τη στιγμή καθώς και η Τέρνα Ενεργειακή με την First!

Κατά τα άλλα, πιθανολογείται κύμα αποχώρησης ισχυρών επιχειρήσεων από το ΧΑ με προορισμό Λονδίνο και Νέα Υόρκη!

Ενώ τα deals στο χώρο των τραπεζών είναι φούμαρα της αυλής του Μαξίμου, μην τυχόν και δημιουργηθεί από το μηδέν επενδυτικό κλίμα!

Σε μεγάλη εισηγμένη προσελήφθη πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας (ΓΑΔΑ) , για να «παρακολουθεί» τον τρόπο ζωής των στελεχών που εμπλέκονται σε αναθέσεις και προμήθειες!

Μου λένε ότι σε πολύ μεγάλη εισηγμένη εταιρία που ενασχολείται με έργα, αναθέσεις και προμήθειες, ο CEO προσέλαβε πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας (ΓΑΔΑ) για να «παρακολουθεί» τις κινήσεις στελεχών του ομίλου που εμπλέκονται στις σχετικές αναθέσεις!

Τον τρόπο ζωής τους, αν είναι υπερπολυτελής ή όχι, τα έξοδα που κάνουν, τις διακοπές που πηγαίνουν, τα ξενοδοχεία που διαμένουν!

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο CEO δεν έχει καμία, μα καμία εμπιστοσύνη στα μεγαλοστελέχη του στον τομέα των αναθέσεων και προμηθειών!

Αλήθεια, μπορεί να πάει ποτέ έτσι μια εταιρία μπροστά;

Ερώτημα: ο μεγαλομέτοχος το ξέρει;

Διαβάστε ακόμη: