Η μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία, την οποία προσπάθησαν να υπονομεύσουν συστηματικά τρίτα επιχειρηματικά συμφέροντα, έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο, με τίμημα πέριξ των 22 ευρώ ανά μετοχή, προσδίδοντας δυναμική στον κλάδο, το Χρηματιστήριο και την εθνική οικονομία!

Όπως το Radar έχει αποκαλύψει, σε αντίθεση με τους γνωστούς – αγνώστους του Διαδικτύου που υπονόμευσαν το deal και ανακάλυπταν συνεχώς εμπλοκές λειτουργώντας καθ’ υπαγόρευση τρίτων επιχειρηματικών συμφερόντων, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τέρνα Ενεργειακής και του εκ των κορυφαίων funds του πλανήτη First Sentier έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία!

Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ημερών το ΔΣ της ΓΕΚ Τέρνα, της εισηγμένης βασικής μετόχου της Τέρνα Ενεργειακής φέρεται να εξουσιοδότησε τον Γιώργο Περιστέρη προκειμένου να διαπραγματευθεί με την First τις τελευταίες λεπτομέρειες του μεγάλου επιχειρηματικού deal η ολοκλήρωση του οποίου πλέον επίκειται!

Επιβεβαιώνοντας έτσι τις αποκλειστικές πληροφορίες του Radar αλλά και της Αξίας του Σαββάτου, ότι η συμφωνία (που σκόπιμα κάποιοι αμφισβητούσαν) θα κλείσει μέσα στον Σεπτέμβριο και πως το τίμημα θα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πέριξ των 22 ευρώ ανά μετοχή, με τους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακής να διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία, με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, θα είναι προς όφελος του επενδυτικού κοινού!

Υπό το πρίσμα αυτό, κατόπιν δηλαδή των σχετικών πληροφοριών αλλά και της εξουσιοδότησης από το ΔΣ της ΓΕΚ Τέρνα προς τον Γ. Περιστέρη να προβεί στις τελικές διαπραγματεύσεις, όλα δείχνουν πως η μετοχική συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών καταδεικνύοντας τη δυναμική του κλάδου της Ενέργειας και των εταιριών πρωταγωνιστών του ελληνικού χρηματιστηρίου που ευνοούνται τόσο από τις συνθήκες όσο και από την ευρύτερη συγκυρία!

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή είχε επιδείξει η περίφημη Macquarie, το αυστραλιανό fund που αντί του ποσού των 2,1 δις. απέκτησε από την ΔΕΗ δια μέσω του διεθνούς διαγωνισμού, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ταυτόχρονα να προβλέπεται καμμία εμπλοκή στην άσκηση του μάνατζμεντ!

Ωστόσο στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις με την Macquarie (που μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου θα διεκδικήσουν την σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού στον διαγωνισμό που επίκειται) διεκόπησαν, καθώς τόσο η First που κατεβαίνει με την ΓΕΚ Τέρνα στον διαγωνισμό για την Αττική οδό, όσο και η Mitsubishi φέρονται να πρόσφεραν τίμημα ανά μετοχή υψηλότερο κατά 1,8 ευρώ από την πρόταση της Macquarie!

Οι …εξαφανισμένοι υπουργοί, οι ντηλαδόροι, τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι μικρές προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα μόλις κάτσει η σκόνη των «παρακολουθήσεων» και ο εμπνευστής – νομοθέτης του επιτελικού κράτους που αυτοαποκαλείτο Νο2 της κυβέρνησης!

Τελικά για όλα, όπως διαβάζω, φταίει το επιτελικό κράτος! Και βασικά ο …Γρηγόρης! «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, (η φράση προέρχεται από το έργο «γνώμαι μονόστιχοι του Αθηναίου κωμωδιογράφου Μενάνδρου) μια ρήση που επιβεβαιώνεται σε μόνιμη βάση στην πολιτική – και όχι μόνο – σκηνή!

Βλέπετε, όλοι όσοι θεωρούσαν ότι ο πραγματικός No2 της κυβέρνησης – και όχι ο ιμιτασιόν – δεν ελέγχεται, ούτε καθοδηγείται – μανυπουλάρεται, ακόμη και τώρα μετά την παραίτηση του εξακολουθούν να του «φορτώνουν» όλα τα «κακώς κείμενα» με αποκορύφωμα το Επιτελικό Κράτος!

Μόνο που δεν μας λένε ποίου ιδέα ήταν το περίφημο Επιτελικό Κράτος και ποιος ήταν εκείνος που νομοθέτησε τη λειτουργία του από την αρχή ως το τέλος! Και ο οποίος στη συνέχεια αυτοανακηρύχθηκε «Νο2» της κυβέρνησης και υποχρέωνε τα …εξαπτέρυγα της κεντροδεξιάς παράταξης να του φτιάχνουν αγιογραφίες και να του πλέκουν το εγκώμιο!

Γιατί αν είναι τελικά να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το επιτελικό κράτος, ας επιβληθούν εκεί που πρέπει, στον τεχνοκράτη της νομικής σκηνής και των μεγάλων τζίρων που εκτός των άλλων έχει να επιδείξει και μεγάλο ταλέντο στις διαιτησίες!

Μια που τόφερε η κουβέντα πάντως, στην πιάτσα μιλούν για 2 κατηγορίες υπουργών: τους «εξαφανισμένους» που αποτελούν και την πλειονότητα του υπουργικού συμβουλίου και τους «ντηλαδόρους», όλους εκείνους δηλαδή που ξημεροβραδιάζονται σε καφέ – μπαρ και in πανάκριβα εστιατόρια με επιχειρηματίες (ως επί το πλείστον λαμόγια), παράγοντες και λοιπούς νταραβεριτζήδες!

Κατά τα άλλα, η σεναριολογία για αλλαγή εκλογικού νόμου καλά κρατεί, όπως και το ενδεχόμενο 2-3 προσθηκών σε μίνι ανασχηματισμό που δυνητικά θα μπορούσε να γίνει μόλις ολοκληρωθεί η εξεταστική στη Βουλή και κάτσει η σκόνη των «παρακολουθήσεων»!

Ο δικηγόρος – νταραβεριτζής της Ενέργειας, μετρ των γνωμοδοτήσεων και των διαιτησιών (υπέρ των βασικών μετόχων μεγάλων εταιριών), σε ανοιχτή γραμμή με τα υπόγεια κέντρα πίσω από τη σκευωρία των υποκλοπών!

Ένας δικηγόρος της …Ενέργειας, που εμφανίζεται ως μετρ των γνωμοδοτήσεων και ειδήμων των διαιτησιών (πάντα προς όφελος των μεγαλομετόχων των ισχυρών εταιριών του κλάδου που αποτελούν και μόνιμους χορηγούς στα συνέδρια – σεμινάρια που παραχωρεί και τα οποία γεμίζουν – εκτός των άλλων- την τσέπη του), βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα ύποπτα και υπόγεια κέντρα που βρίσκονται πίσω από την σκευωρία των παρακολουθήσεων!

Η σχέση του με «χαμηλοβλεπούσες», «θεούσες» και «βαθιά λαρύγγια» του Μαξίμου είναι ως γνωστόν παλαιές, όταν για λογαριασμό συμφερόντων τροφοδοτούσε με στοιχεία το κυβερνών κόμμα – όταν ήταν στην Αντιπολίτευση- εις βάρος βασικών ανταγωνιστών τους!

Ο εν λόγω «νταραβεριτζής», τον οποίο όλη η Διαπλοκή θεωρεί ότι τον «έχει δικό της», την ώρα που προαλείφεται για βουλευτικό αξίωμα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε νησί του Ιονίου, συνεχίζει να συναντιέται και να τροφοδοτεί με στοιχεία εις βάρος της κυβέρνησης, την «σιγανοπαπαδιά» που είναι προσκολλημένη στα ιερά ράσα της Μεσσηνίας!

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν…

Το βρώμικο παιχνίδι ενός τυχάρπαστου Ελληνοαμερικανού νταραβεριτζή και ενός γόνου εφοπλιστικής οικογένειας να χαρακτηρισθούν ως «ρωσόφιλοι» ακόμη και εν ενεργεία συνέταιροι των Αμερικανών!

Για το ζήτημα της αναβολής από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αιωρούνται πολλά ενώ γράφτηκε όπως είδα, ότι η υπόθεση αφορά τον …υπερατλαντικό παράγοντα ο οποίος δεν θέλει ούτε κατ’ ελάχιστο την παρουσία συμφερόντων που στο παρελθόν είχαν οποιασδήποτε μορφής «πάρε – δώσε» με τους Ρώσους!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στις μέρες μας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχει αναβιώσει ένα ιδιότυπο «Ψυχροπολεμικό» κλίμα, που δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να χαρακτηρίζει ως «Ρωσόφιλο» τον κάθε ανταγωνιστή του, προκειμένου να του επιφέρει πλήγμα και ει δυνατόν να τον αποκόψει από κάθε λογής διαγωνιστική διαδικασία!

Αυτό το νέας μορφής «κυνήγι μαγισσών» αρχίζει να λαμβάνει επικίνδυνα χαρακτηριστικά, καθώς ο κάθε «πικραμένος» που ούτε στον πιο βαθύ του ύπνο δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσα ισχυρούς επιχειρηματικούς αντιπάλους, την ώρα τούτη εκμεταλλευόμενος των συνθηκών και της συγκυρίας, δύναται να εξυφαίνει σενάρια συνωμοσίας και να βαφτίζει ακόμη και τους συνεταίρους των Αμερικανών ως Ρωσόφιλους!

Πρόκειται για επικίνδυνες αστειότητες, από πρόσωπα και μηχανισμούς που έχουν πρόσβαση σε διεθνή ΜΜΕ, τα οποία και χρησιμοποιούν προς αυτή την κατεύθυνση για να πετάξουν λάσπη και να σπιλώσουν συνειδήσεις!

Στην προκειμένη περίπτωση για να ξέρετε, το επικίνδυνο παιχνίδι της χρησιμοποίησης διεθνών ΜΜΕ στα οποία έχουν πρόσβαση, προκειμένου να πλήξουν, με διαρροή ψευδών ειδήσεων, το κύρος και την υπόσταση των ανταγωνιστών τους, εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος, «παίζουν» δύο επιχειρηματικοί παράγοντες: ένας Ελληνοαμερικάνος αμφίβολης προέλευσης και επιχειρηματικής υπόστασης, κοινώς «άφραγκος» νταραβεριτζής, αλλά και ένας γόνος «εφοπλιστικής» οικογένειας, που δεν ασχολείται με τα καράβια, αλλά εμφανίζεται ως «παράγοντας» που αποφάσισε ότι θέλει να μπει – και να κερδίσει με το ζόρι- πάσης φύσης διαγωνισμό στη χώρα μας!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσον αφορά το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου προκαλούμε το ΤΑΙΠΕΔ να μας πει, εάν πράγματι για την αναβολή του διαγωνισμού συντέλεσαν είτε ο Ελληνοαμερικάνος νταραβεριτζής, είτε ο γόνος εφοπλιστής! Αυτά τα ολίγα προς το παρόν…

Το «μήλον της έριδος» (ΕΛΠΕ), η κυρίαρχη στην πιάτσα «μόδα» των «εφοπλιστών», οι φήμες για επανάκαμψη του ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών Καλτσίδη -Μελισσανίδη και οι προθέσεις του Σπύρου Λάτση (που πωλεί την τράπεζα EFG στο Safra group)!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο κλάδος των Πετρελαίων, σε συνδυασμό με την Ενέργεια και τα Διυλιστήρια, αποτελεί τον πιο hot κλάδο την ώρα τούτη όχι μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά, αλλά παγκοσμίως, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εμπόλεμης κατάστασης Ουκρανίας – Ρωσίας!

Υπό την έννοια αυτή, τα Ελληνικά Πετρέλαια αναδεικνύονται ως «μήλον της έριδος» για πλείστους όσους ενδιαφερόμενους, καθώς ένας εκ των βασικών μετόχων είναι το Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα η Μότορ Όιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη όχι μόνο δεν πωλείται αλλά ακολουθεί και επιθετική – επεκτατική πολιτική σε όλους τους τομείς!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, το Radar είχε προ μηνών αποκαλύψει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες Φιλάρετος Καλτσίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης, που μεταξύ τους διατηρούν άριστη προσωπική σχέση πολλών χρόνων και οι οποίοι διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, φέρεται να εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους προς τον Σπύρο Λάτση για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών που διατηρεί στα Ελληνικά Πετρέλαια. Θυμίζεται ότι η οικογένεια Λάτση (Σπύρος και Μαριάννα) κατέχει μέσω της Paneuropian oil το 47% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ενώ το Δημόσιο το 35% των μετοχών!

Ο Σπύρος Λάτσης, πολύ ευγενικά την εποχή εκείνη αρνήθηκε, μολονότι η προσφορά θεωρείτο πολύ δελεαστική, επικαλούμενος την πρόθεση του να ενεργοποιήσει τον γιο του Γιάννη στα Ελληνικά Πετρέλαια και την εγχώρια αγορά.

Η κυρία Μαριάννα Λάτση, κατά τις ίδιες πηγές, είχε ενημερωθεί από τους κ. Καλτσίδη και Μελισσανίδη για το ενδιαφέρον τους και επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αναμένοντας πρώτα την πρόθεση του αδερφού της Σπύρου!

Στις μέρες μας, λίγους μήνες μετά και ενώ ο κλάδος των πετρελαίων βρίσκεται στον … κολοφώνα της δόξας του, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι «εφοπλιστές» ενδιαφέρονται για την απόκτηση των ΕΛΠΕ!!! Χωρίς να διευκρινίζεται πρώτον για ποιους εφοπλιστές πρόκειται και δεύτερον σε ποιους μετόχους απευθύνονται! Στην οικογένεια Λάτση ή στο Δημόσιο;

Βεβαίως, επειδή εσχάτως ο όρος «εφοπλιστές» είναι πολύ της μόδας, για κάθε επενδυτική κίνηση που φημολογείται ότι επίκειται, πίσω της πάντα είναι κάποιοι εφοπλιστές!!! Οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί εάν και από πού εκδηλώνεται το συγκεκριμένο ενδιαφέρον!

Ωστόσο, οι φήμες και οι πληροφορίες αυτές που κυκλοφορούν, ευλόγως μας κάνουν να διερωτόμαστε μη τυχόν το ενδιαφέρον Καλτσίδη – Μελισσανίδη έχει επανακάμψει και εάν οι προθέσεις του Σπύρου Λάτση (ο οποίος συμφώνησε να πωλήσει την τράπεζα EFG International στο περίφημο Safra group) έχουν μεταβληθεί, λόγω διεθνών συνθηκών αλλά και της ρευστότητας που ο Έλληνας μεγιστάνας χρειάζεται για να υλοποιήσει το εμβληματικό project του Ελληνικού, σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού έχει καταστεί απαγορευτικό!

Διαβάστε ακόμη: