Η εξέλιξη στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας ήρθε να επιβεβαιώσει στο ακέραιο τις πληροφορίες του Radar ως προς τη μη συμμετοχή Σάλλα, καθώς και για το παρασκήνιο σε μια τραπεζική υπόθεση που παρά τις παρεμβάσεις άνωθεν οδηγήθηκε σε «κάζο» άνευ προηγούμενου.

Μολονότι οι «παπαγάλοι» και τα εξαπτέρυγα έγραφαν ότι ο Μ. Σάλλας θα συμμετάσχει και ότι η αύξηση ήταν «κλεισμένη», το τελικό αποτέλεσμα έρχεται να καταδείξει ότι καλύφθηκε μόλις το 35% και συγκεντρώθηκε το ποσόν των 34,74 εκατ. ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για …ζήτω!

Φανταστείτε ότι σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, πραγματικός στόχος ήταν να συγκεντρωθεί το ποσόν των 50- 60 εκατ. ευρώ που θα εξασφάλιζε την επιβίωση και ομαλή λειτουργία της Παγκρήτιας για το διάστημα του επόμενου χρόνου!

Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που μέσα από την αναβίωση της κόντρας του με τον Μιχάλη Σάλλα, τον έθεσε έμμεσα εκτός, επικαλούμενος ζήτημα Fit and Proper για την πρώην τραπεζίτη και τον γιο του Γιώργο, προσπάθησε στο παρά πέντε να διασώσει την υπόθεση, με παρεμβάσεις που φέρεται να υπήρξαν στις διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών οι οποίες τελικώς, μετά από πλήθος τηλεφωνημάτων και από κυβερνητικούς παράγοντες ενόψει εθνικών εκλογών, συμμετείχαν στην αύξηση και με το …παραπάνω!

Η έκβαση ωστόσο της αύξησης, δίνει την ώρα τούτη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον Μ. Σάλλα, ο οποίος περνάει το μήνυμα ότι «μέχρι τις 27 Οκτωβρίου που λήγει η αύξηση θα δούμε»! Αν δηλαδή ο Μίμης και η νυν Διοίκηση που ενώ αρχικά ήταν μαζί του και στη συνέχεια άλλαξαν ρότα και πήγαν με τον Στουρνάρα, «γίνουν πάλι καλά παιδιά», τότε ίσως μπει!

Και μαζί του θα συμμετάσχει και ο εφοπλιστής Ν. Μουνδρέας, γνωστός ως σύντροφος της διάσημης παρουσιάστριας Έλλης Στάη, ο οποίος την τελευταία στιγμή έκανε πίσω και δεν μπήκε στην αύξηση, αφού πρώτα χάλασε το ντηλ με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο είχε συμφωνήσει να αποκτήσει αντί ελάχιστου ποσού, γύρω στα 2 εκατ. ευρώ συνολικά, το πακέτο των μετοχών που κατείχε στην Παγκρήτια, γύρω στο 10%, είτε απευθείας, είτε μέσω του fund Lyktos του Μ. Σάλλα!

Ο Ν. Μουνδρέας φέρεται να έβαλε στις προεγγραφές της αύξησης ένα ποσόν γύρω στα 3-4 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει αποκτήσει τις μετοχές του Θ. Αγγελοπούλου. Το οποίο λέγεται θα απαιτήσει να του επιστραφεί στο μέλλον, αν η αύξηση αποτύχει τελικά στις 27 Οκτωβρίου!

Το deal με τον Θ. Αγγελόπουλο, προέβλεπε την καταβολή γύρω στα 2 εκατ. ευρώ για μετοχές και δικαιώματα, ωστόσο η διαβεβαίωση του Μ. Σάλλα ότι τελικά δεν θα μπει, τον απέτρεψε και έτσι χάλασε τη συμφωνία με το σύζυγο της Γιάννας πριν αυτή ολοκληρωθεί, στην κυριολεξία στο παραπέντε!!!

Τελικά η αύξηση αποδείχτηκε φιάσκο, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έμεινε με τον «μουτζούρη» στο χέρι, έχοντας χάσει ήδη γύρω στα 10 εκατ. ευρώ από τη μέχρι σήμερα παρουσία του στην Παγκρήτια, ενώ την ώρα τούτη η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της επάρκειας κεφαλαίων της Παγκρήτιας βάσει του business plan που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο.

Και η σαφής και ξεκάθαρη θέση της ΤτΕ θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στους νέους υποψήφιους μετόχους της Παγκρήτιας για να ξέρουν που μπαίνουν και τι έχουν να αντιμετωπίσουν, πιθανόν, στο μέλλον.

Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να παρέμβει και να απαιτήσει την επίσημη θέση της ΤτΕ σε μια δημόσια εγγραφή!

Γιατί στο τέλος, όλοι μαζί θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους!

Θέλουν την συνεταιριστική Σερρών οι Εξάρχου- Μπάκος – Καϋμενάκης υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις: άδεια πανελλαδική και καταβολή μάξιμουμ 25-30 εκατ. για να κλείσουν οι τρύπες!

Οι Εξάρχου- Μπάκος – Καϋμενάκης πράγματι ενδιαφέρονται για την Συνεταιριστική Σερρών υπό την προϋπόθεση πρώτον, ότι δεν θα βάλουν περισσότερα από 25-30 εκατ. ευρώ σε άμεση αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες και τα κεφαλαιακά ανοίγματα!

Και δεύτερον, ότι η συνεταιριστική τράπεζα θα λάβει πανελλαδική άδεια!

Οι Εξαρχο- Μπακοκαυμενάκηδες πράγματι ενδιαφέρονται για την Συνεταιριστική Σερρών υπό την προϋπόθεση πρώτον, ότι δεν θα βάλουν περισσότερα από 25-30 εκατ. ευρώ σε άμεση αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες και τα κεφαλαιακά ανοίγματα! Και δεύτερον, ότι η συνεταιριστική τράπεζα θα λάβει πανελλαδική άδεια!

Σε αδιέξοδο οδηγούν τα συμφέροντα, την ιδιωτικοποίηση του 20% της Εθνικής! Το ΤΧΣ, ο Πατέλης και το κενό εξουσίας στο Μάξιμου!

Η υπόθεση της Εθνικής τράπεζας έχει μπερδευτεί όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της και την πώληση του 20% ή και παραπάνω από το ΤΧΣ σε ιδιώτες!

Τα συμφέροντα πολλά και ισχυρά, η Διοίκηση ακολουθεί τη δική της γραμμή, το ΤΧΣ τη δική του, οι ξένοι σύμβουλοι διχασμένοι, ο Πατέλης στον κόσμο του ενώ η έλλειψη κέντρου εξουσίας στο Μαξίμου εντείνει τα αδιέξοδα!

Σε απλά λόγια, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τον Νοέμβριο, το ζήτημα πάει στις καλένδες! Από το Β’ εξάμηνο του 2023 και αν…

Ο fund manager – διαχειριστής επενδυτικής τράπεζας «τα έχει βάλει» με «παράγοντα» της εξουσίας που δεν παρενέβη και έτσι έμεινε έξω από μεγάλη δουλειά, ιδιωτική ή του δημοσίου!

Ο παρολίγον συστημικός τραπεζίτης είναι «πυρ και μανία» γιατί μετά από αλλεπάλληλες ήττες σε δουλειές που είχε υποστεί, θεωρούσε ότι τη συγκεκριμένη δουλειά έπρεπε να την πάρει!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι, πολύ γνωστός fund manager και διαχειριστής στην Ελλάδα επενδυτικής τράπεζας, με προνομιακή κατά το παρελθόν σχέση με την κεντρική εξουσία, που είχε συνηθίσει να παίρνει όλες τις δουλειές, είναι «πυρ και μανία» με γνωστό «παράγοντα» της εξουσίας, τον οποίο φέρεται να περνάει «γέννες δεκατέσσερις»!!! Γιατί άραγε; Τι συνέβη και διέρρηξε τις σχέσεις;

Αληθεύει ότι ο fund manager απαιτούσε την παρέμβαση του «παράγοντα» για να πάρει κάποια μεγάλη δουλειά, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για δουλειά του δημοσίου ή ιδιωτική, πιθανότατα μεγάλου ομίλου; Και επειδή ο «παράγων» ορθώς δεν ενεπλάκη, ο παρολίγον τραπεζίτης συστημικής τράπεζας, του το «κρατάει μανιάτικο» και τον «στολίζει» όπου σταθεί κι όπου βρεθεί!!!

Φαινόμενα των καιρών!

«Πολυθρόνα για δύο» με Ελλάκτωρα και ΓΕΚ Τέρνα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού – Η διαδικασία πηγαίνει συνεχώς πίσω και είναι πλέον αμφίβολο εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί! Το απρόβλεπτο αουτσάιντερ Macquarie!

Η αύξηση του κόστους χρήματος, η μείωση των περιθωρίων για τα ξένα funds, οι «διπλές» εκλογές, το κατέβασμα του «πήχη» κάτω από τα 2 δις. και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των διοδίων!

Έχουμε γράψει εδώ και αρκετό καιρό – και προσπάθησαν να μας διαψεύσουν – ότι ο διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού όχι μόνο δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2022 όπως ισχυριζόταν το ΤΑΙΠΕΔ και τα μιντιακά του «καρακόλια» και εξαπτέρυγα του συστήματος, αλλά εάν όλα πήγαιναν καλά, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έβγαινε στον αέρα κατά το Α’ εξάμηνο του 2023!!!

Σήμερα, που σε λίγο μπαίνουμε στον Νοέμβριο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα ζητήματα νομικά και διαδικαστικά που πρέπει να επιλυθούν για να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα είναι πολλά και διάφορα!

Επιπροσθέτως η οικονομική και ενεργειακή κρίση πέραν της επενδυτικής και επιχειρηματικής αβεβαιότητας που προκαλεί, έχει εκτινάξει πληθωρισμό και επιτόκια στον αέρα, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραματικά τα περιθώρια και οι αποδόσεις των κορυφαίων funds του κόσμου, όπως το Macquarie, το CVC και όλα τα άλλα, που πλέον βάσει των συνθηκών δεν μπορούν να προσφέρουν υπέρογκα και ιλιγγιώδη ποσά όπως αυτά των 2,1 δις. που έδωσαν οι Αυστραλοί για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ!

Την ίδια στιγμή θεωρείται πλέον εξαιρετικά αβέβαιον εάν μπορεί να προσφερθεί τίμημα από οποιονδήποτε Έλληνα ή ξένο που να πλησιάζει έστω τα 2 δις, όταν η κυβέρνηση θεωρούσε πως από τη στιγμή που η Εγνατία οδός έπιασε 1,5 δις. ευρώ, η Αττική οδός θα πιάσει τουλάχιστον 3 δις. ευρώ και ούτε ευρώ παρακάτω!

Υπό αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση των καλά ενημερωμένων κύκλων της αγοράς, που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, είναι ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού, λόγω και των εθνικών εκλογών που θα διενεργηθούν το αργότερο τον Ιούλιο 2023 και θα είναι σίγουρα «διπλές» ή ακόμη και … «τριπλές» σε ακραίο σενάριο ακυβερνησίας, σπρώχνουν τον διαγωνισμό, αν τα τζιμάνια της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ καταφέρουν να τον υλοποιήσουν, στην καλύτερη περίπτωση στο Β´ εξάμηνο 2023 ή στο Α’ εξάμηνο του 2024!!!

Και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού και χρέωσης των διοδίων βάσει των χιλιομέτρων και των διαδρομών, συντείνει αδιαμφισβήτητα προς αυτή την κατεύθυνση!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να ξέρετε, τα μεγάλα φαβορί είναι δύο: Η υφιστάμενη κοινοπραξία του Ελλάκτωρα μαζί με την Αβαξ και η φιλόδοξη κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την First, που θα είναι σύντομα και ο νέος βασικός μέτοχος της Τέρνα Ενεργειακής!

Οι 2 πανίσχυροι Ελληνικοί όμιλοι ποντάρουν σε μεγάλο βαθμό στις Παραχωρήσεις (άλλωστε και οι δύο μαζί κατέχουν περίπου το 85% των συμβάσεων παραχώρησης) και με βάσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται, φέρονται ως εκείνοι που το «θέλουν πιο πολύ»!

Ο Ελλάκτωρ με την Αβαξ έχουν το πλεονέκτημα του εγκατεστημένου παραχωρησιούχου, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα εδώ και καιρό αφήνει να εννοηθεί για τα επεκτατικά της σχέδια στις Παραχωρήσεις και την πιθανή απόσχιση κλάδου και αυτόνομη εισαγωγή σε δεύτερη χρονική στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών!

Πάντως, ο παράγων «Macquarie» παραμένει πάντοτε αστάθμητος, που δεν μπορεί να τον υποτιμήσει κανείς!

Διαβάστε ακόμη: