Μεγάλη συζήτηση σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς διαδρόμους έχει σηκώσει η ανακοίνωση από την κυβέρνηση, δια μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Δένδια, για την απόκτηση και τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra από τα ναυπηγεία του Naval group στην Λοριάν, που έχουν καταστεί προνομιακοί παίκτες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού!

Το ζήτημα που εγείρεται από τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα έχει να κάνει με την σκοπιμότητα που κυριάρχησε ως προς την νέα αυτή παραγγελία, τους παρασκηνιακούς λόγους δηλαδή που την επέβαλαν σε μια χρονική στιγμή απόλυτης ηρεμίας στο Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά και ενώ ο διάλογος με τον Ερντογάν βρίσκεται στα καλύτερα του με τους τόνους να έχουν πέσει προ πολλού!

Στο παρασκήνιο, όπως μεταφέρουν στη στήλη πρόσωπα με βαθιά γνώση, κυκλοφορεί ότι στην κυβέρνηση με αφορμή το μεταναστευτικό αλλά και το «πατριωτικό κίνημα» που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ, σε συνάρτηση με τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις που βουλιάζουν ακόμη και πολύ κάτω από τις ευρωεκλογές, θέλουν να περάσουν προς τα έξω ένα μήνυμα «στρατιωτικής ισχύος», ασφάλειας και κυριαρχίας στο Αιγαίο!

Που θα έχει επίπτωση σε ένα κομμάτι της παράταξης, το οποίο αμφισβητεί εντόνως την αριστερή στροφή της κυβέρνησης σε μονοπάτια πέρα από την βασική ιδεολογία της Κεντροδεξιάς Παράταξης!

Και τούτο σε μια χρονική στιγμή με φόντο την επιλογή από την κυβέρνηση του υποψηφίου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Από εκεί και πέρα ωστόσο, είναι πολλές οι φωνές που μιλούν για πασίγνωστους ενδιάμεσους στα εξοπλιστικά των Γαλλικών προμηθειών, από τα Rafale μέχρι και τις Belharra, για πρόσωπα «πέραν πάσης υποψίας» με μεγαλοαστικές καταβολές που σύμφωνα με τη φημολογία που επικρατεί εμπλέκονται ως μεσολαβητές και φέρεται να διατηρούν προσωπικές και προνομιακές σχέσεις τόσο με το Μαξίμου, όσο και με το γαλλικό εξοπλιστικό κατεστημένο, με το οποίο λέγεται ότι έχουν υπάρξει ραντεβού και τραπεζώματα στην Αθήνα!

Οι 4 μεγάλοι κερδισμένοι του Χρηματιστηρίου και του Real Estate: Οι Άραβες και το θαύμα του Αστέρα Βουλιαγμένης – Οι Τσέχοι και το παράδειγμα προς μίμηση του ΟΠΑΠ – Οι Γερμανοί του ΟΤΕ, το «κόλπο» με τις μετοχές και η βοήθεια του Τσαμάζ!

Επειδή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και στην αγορά του Real Estate έχουν καταγράφει τεράστιες υπεραξίες τα τελευταία χρόνια, για λόγους πολλούς και διάφορους που έχουν αναλυθεί, οι μεγάλοι κερδισμένοι της έκρηξης στην εθνική οικονομία ήταν τέσσερις, εκ των οποίων στους πρώτους δύο βγάζουμε το καπέλο ενώ σε τρίτο και τέταρτο εκφέρουμε ενστάσεις και βαθύ προβληματισμό!

Πρώτον, οι Άραβες του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι οποίοι λόγω του καθεστώτος που διέπει τα funds είναι υποχρεωμένοι να πουλήσουν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα το οποίο και πλησιάζει!

Στον Αστέρα πέραν της μοναδικής τοποθεσίας και της ωραιότερης – ίσως- χερσονήσου στη Μεσόγειο, έχει πραγματοποιηθεί εκπληκτική δουλειά, απίστευτη ανάπτυξη υψηλού επιπέδου και το μάνατζμεντ της επιχείρησης έχει δώσει ρεσιτάλ, με αποκορύφωμα την ριζική και εκ βάθρων ανακαίνιση της Μαρίνας Βουλιαγμένης που θυμίζει πλέον Μονακό!

Το project με τα 13 οικόπεδα φιλέτα, 11 από τα οποία απέκτησε ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και 2 η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση, απέδωσαν στον υπέρτατο βαθμό καταγράφοντας μεγάλα κέρδη για την επιχείρηση και κατ’ επέκταση τους Άραβες μετόχους!

Οι οποίοι στον βαθμό που αποφασίσουν να πωλήσουν, λόγω του καθεστώτος των funds, μετά βεβαιότητας «έχουν στην τσέπη» 800 εκατ. ευρώ ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις και με Έλληνες ενδιαφερόμενους, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες για πώληση αντί του ποσού του 1 δις. ευρώ και άνω!

Δεύτερον, οι Τσέχοι του ΟΠΑΠ, όπου ο περίφημος Κάρεκ Κόμαρεκ από μέτοχος μειοψηφίας κατάφερε σήμερα να ελέγχει άνω του 50% των μετοχών ενός Οργανισμού με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 6 δις., που μόνο κατά την τετραετία 2019-2023 διένειμε μερίσματα ύψους 1,8 δις. χωρίς να προσμετράται το μέρισμα των 365 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους!

Πέραν πάσης αμφιβολίας και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ το μάνατζμεντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην επιθετική ανάπτυξη όσο και στην κερδοφορία, τα μερίδια αγοράς και την μερισματική πολιτική!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταστεί βασικός μέτοχος πλειοψηφίας ο Τσέχος επιχειρηματίας επί σειρά ετών επανεπένδυε τα μερίσματα σε μετοχές του ΟΠΑΠ ενώ έχει προβεί και σε προαιρετική δημόσια πρόταση!

Και την ώρα τούτη ο ΟΠΑΠ αποτελεί το πιο ισχυρό asset, το πιο δυνατό χαρτί στην προσπάθεια εισαγωγής της μητρικής εταιρίας του Κάρεκ Κομαρεκ Allwyn στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!

Τρίτον, οι Γερμανοί του ΟΤΕ! Οι οποίοι μέσα από την επανεπένδυση των μερισμάτων και το πρόγραμμα αγοράς και ακύρωσης των ίδιων μετοχών, βρέθηκαν να κατέχουν άνω του 50% του Οργανισμού, ο οποίος έχει χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 6,5 δις., χωρίς να έχουν την υποχρέωση υποβολής Δημόσιας Πρότασης!

Την ίδια ώρα οι υπεραξίες από την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού είναι τεράστιες, ενώ επιβάλλεται να σημειωθεί ότι με την συνδρομή του διαβόητου Τσαμάζ και διά μέσω του προγράμματος προμηθειών που ακολούθησε, η μητρική Deutsche Telekom κατέστη βασικός και προνομιακός προμηθευτής του ΟΤΕ καταγράφοντας τεράστια κέρδη!

Τέταρτον, ορισμένοι Εβραίοι! Όλοι αυτοί που με λεφτά των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να βάλουν μία από την τσέπη τους και χωρίς να τους δανειοδοτούν τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατάφεραν να υφαρπάξουν αντί πινακίου φακής ακίνητα – φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, να φτιάξουν παραγωγικές μονάδες, να «κερδίσουν» μαζί με Έλληνες κρυφούς συνέταιρους τους «διαμάντια» της παραλιακής και της Αθηναϊκής Ριβιέρας!

Ποια 2 πρόσωπα, έναν άντρα και μια γυναίκα, με καταβολές στην Κεντροαριστερά που «πηγαινοέρχονται» μεταξύ των δύο ιστορικών κομμάτων εξουσίας, προωθούν για ηγέτες του μέλλοντος εκσυγχρονιστικοί και αριστεροί κύκλοι;

Επώνυμοι εκσυγχρονιστικοί κύκλοι, με αφορμή τις επικείμενες πολιτικές ανακατατάξεις και με φόντο τις αλλαγές ηγεσίας σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να προωθούν παρασκηνιακά, 2 πολιτικά πρόσωπα, έναν άντρα και μια γυναίκα, με καταβολές στην Κεντροαριστερά που «πηγαινοέρχονται» επισήμως ή ατύπως μεταξύ των δύο ισχυρών παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, ως τους μελλοντικούς ηγέτες του συστήματος, είτε δρώντας μεμονωμένα είτε από κοινού, σε συνάρτηση ο ένας με τον(την) άλλον!

Η «ανακωχή- εκεχειρία» Μητσοτάκη με τους 2 κορυφαίους καναλάρχες και πανίσχυρους επιχειρηματίες της χώρας – Πόσο άραγε θα διαρκέσει; Η διαμεσολάβηση και ο ελληνοαμερικανικός παράγων!

Όπως αποκάλυψε προ ημερών το Radar, με κεντρικό του θέμα από την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει μια πρωτοβουλία αποκατάστασης των σχέσεων της κυβέρνησης με δύο κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους, από τους πλέον επιδραστικούς στη χώρα σε όλα τα επίπεδα, που εκτός των άλλων διαθέτουν πρόσβαση και επιρροή στην κοινή γνώμη δια μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν!

Και με τους οποίους βρισκόταν λιγότερο ή περισσότερο σε μια συγκεκαλυμμένη πλην όμως ανοιχτή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα!

Ήδη πριν από την ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον έναν εκ των 2 κορυφαίων επιχειρηματιών, ο οποίος ήταν απολύτως δυσαρεστημένος με την αιφνιδιαστική φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών και πετρελαϊκών ομίλων, χωρίς να υπάρξει ούτε μια προειδοποίηση και μάλιστα κατά την ημέρα παρουσίασης στους ξένους επενδυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων!

Μολονότι η συνάντηση φάνηκε – και από τις διαρροές- ότι δεν πήγε καλά, εντούτοις υπήρξε η αφορμή «να σπάσει ο πάγος», να υπάρξουν δεσμεύσεις – υποσχέσεις για το μέλλον, περί «αποκατάστασης της αδικίας», επιτυγχάνοντας έτσι μια «πρώτη ανακωχή»!

Αντιστοίχως γέφυρες έπεσαν από την κυβέρνηση και με τον άλλον κορυφαίο και πολυσχιδή επιχειρηματία, με τεράστια επιρροή και παρέμβαση στο σύστημα, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο «επιθετικός», γεγονός που απασχολεί και ανησυχεί το Μ. Μαξίμου, το οποίο επιδίωξε να βρει πεδίο επαφής και επικοινωνίας!

Στους διαδρόμους του Μαξίμου λέγεται ότι και σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση που απαιτεί χειρισμούς, υπήρξε «ανακωχή», γεγονός που πιστοποιείται εκ πρώτης και από το χαμήλωμα των αντιπολιτευτικών τόνων, αλλά και από την πασαρέλα των υπουργών της ΝΔ από πρωινάδικα και δελτία ειδήσεων!

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι στην επίτευξη της ανακωχής και με τους δύο κορυφαίους επιχειρηματίες και μεγιστάνες των media, έπαιξε ρόλο ο αμερικανικός παράγων και η πρεσβεία στην Αθήνα!

Το γεγονός πάντως είναι πως όσο τα ποσοστά της ΝΔ πέφτουν στις δημοσκοπήσεις, το περιβάλλον αλλάζει, τα δεδομένα ανατρέπονται και οι συσχετισμοί μεταβάλλονται!

Η «ανακωχή- εκεχειρία» εκ πρώτης επήλθε! Το ζήτημα που εγείρουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική πιάτσα είναι, πόσο άραγε θα διαρκέσει…

Όργιο καταγγελιών στην ΕΥΔΑΠ για συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση όπου η Συριζαία επικεφαλής έχει προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο, στον οποίο έχει «δώσει αέρα» να μιλάει και να συμπεριφέρεται απρεπώς στα μόνιμα στελέχη της εταιρίας!

Περίεργα μηνύματα μου έρχονται σχετικά με τον «θαυμαστό κόσμο» της ΕΥΔΑΠ, όπου όπως μαθαίνω λαμβάνουν χώρα «σημεία και τέρατα», που απειλούν την εργασιακή ειρήνη και διαμορφώνουν ένα πολύ αρνητικό και τοξικό περιβάλλον!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, έχει εκδηλωθεί «όργιο καταγγελιών» σε Γενική Διεύθυνση της ΕΥΔΑΠ όπου η Συριζαία (από τον πολιτικό φορέα που ως γνωστόν προέρχεται και ο κ. Σαχίνης – αγαπημένο παιδί του Μαξιμου, γιατί άραγε;) επικεφαλής έχει επιβάλει αυταρχικά έναν εξωτερικό σύμβουλο, με τον οποίο προφανώς την διέπει μια στενή και «ειδική» σχέση!

Στον οποίο έχει «δώσει αέρα» να μιλάει και να συμπεριφέρεται απρεπώς στα μόνιμα στελέχη της εταιρίας και της συγκεκριμένης διεύθυνσης, τα οποία είναι πλέον «πυρ και μανία» απειλώντας με παραιτήσεις!

Αληθεύει ότι τα όσα συμβαίνουν στην εν λόγω Γενική Διεύθυνση τα γνωρίζει με λεπτομέρειες ο κύριος Σαχίνης;

Και ποιος επώνυμος «Δεξιός» παράγων, έχει μεσολαβήσει για να την κρατήσει στη θέση της;

Διαβάστε ακόμη: