Νέο ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων πέτυχε το 2023 η Αστήρ Παλάς η οποία διαχειρίζεται το εμβληματικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα, η εταιρεία με επικεφαλής την εμπειρότατη μάνατζερ Πέννυ Ζαγλαρίδου, κατέγραψε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών στην ιστορία της, με 295,37 εκατ. ευρώ, έναντι 218,33 εκατ. ευρώ το 2022, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 35,29%.

Για μια ακόμη χρονιά, ο ένας βασικός «πυλώνας» των εσόδων ήταν τα «χρυσά» οικόπεδα τα οποία προορίζονται να φιλοξενήσουν τις βίλες στο χώρο της πρώην μονάδας «Αφροδίτη» και ο δεύτερος οι βελτιωμένες επιδόσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό τη διαχείριση της Four Seasons, αλλά και των φημισμένων εστιατορίων του Αστέρα.

Έτσι, η αύξηση του κύκλου εργασιών προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις των υπολειπόμενων κάθετων ιδιοκτησιών (οικοπέδων προς πώληση) κατά 29,08% καθώς και λόγω της εξαιρετικής επίδοσης της ξενοδοχειακής μονάδας και του F&B της εταιρείας κατά 5,34%.

Σημειώνεται ότι το 2023 η Αστήρ Παλάς προχώρησε στην πώληση των υπολειπόμενων καθέτων ιδιοκτησιών (οικοπέδων) έναντι συνολικού τιμήματος 177,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τα 13 συνολικά οικόπεδα, τα 11 έχουν αποκτηθεί από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και τα 2 από μέλη της οικογένειας Λάτση.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης για τη χρήση 2023 ανήλθαν σε κέρδη 177,106 εκατ. ευρώ (προερχόμενα από την πώληση των υπολειπόμενων καθέτων ιδιοκτησιών), έναντι κερδών 253,438 εκατ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων ποσό 136,551 εκατ. ευρώ αφορά την πώληση της θυγατρικής «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη ύψους 159,872 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 254,829 εκατ. το 2022, ενώ τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη διαμορφώθηκαν σε 123,802 εκατ. έναντι κερδών 229,335 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Θα πρέπει βεβαίως να ληφθεί υπόψη ότι το 2022 είχαν συμπεριληφθεί τα κέρδη από την πώληση των περισσότερων οικοπέδων.

Τα έσοδα διαμονής το 2023 αυξήθηκαν σε 76,635 εκατ. ευρώ, έναντι 65,411 εκατ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα τα έσοδα των επισιτιστικών τμημάτων αυξήθηκαν σε 33,929 εκατ. ευρώ, έναντι 29,371 εκατ. ευρώ το 2022. Όπως σημειώνεται σχετικά «τα έσοδα από διαμονή και τα έσοδα των επισιτιστικών τμημάτων είναι αυξημένα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση λόγω της υψηλής τουριστικής ροής, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξηση κατά 9,1% των ποσοστών πληρότητας σε σύγκριση με το 2022».

Ακόμη κατά την 31 Δεκεμβρίου 2023 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν ύψους 413,328 εκατ. ευρώ έναντι 322,567 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η εταιρική αναδιάρθρωση και τα δάνεια

Στα πλαίσια της εταιρικής αναδιάρθρωσης που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, η εταιρεία προχώρησε στην τροποποίηση και αναδιατύπωση των όρων καθώς και των σχετικών εγγράφων χρηματοδότησης, του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου με την Alpha Bank ποσού 362 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατανεμηθεί ορθά το δάνειο μεταξύ των εταιρειών Αστήρ Παλάς και Αστήρ Μαρίνα.

Συγκεκριμένα:

• Έως τον Ιούνιο 2023, η εταιρεία προχώρησε σε εκταμιεύσεις ύψους 9,534 εκατ.

• Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο 2023, προχώρησε σε μερική προπληρωμή και αποπληρωμή του κεφαλαίου του ομολογιακού δανείου ποσού ύψους 157,377 εκατ. και 2,131 εκατ. αντίστοιχα.

• Τον Δεκέμβριο 2023, ολοκλήρωσε επιτυχώς την αναχρηματοδότηση του χρέους της ύψους 161,769 εκατ. προς την Alpha Bank με ευνοϊκότερους όρους αυξάνοντας την χρηματοδότηση κατά πρόσθετο ποσό ύψους 188,231 εκατ.

• Εν συνεχεία, τον ίδιο μήνα, υπέγραψε ενδοομιλικό ομολογιακό δάνειο με την χρήση του προαναφερθέντος συνολικού ποσού ύψους 188,231 εκατ. και διάρκειας έως την 31 Δεκεμβρίου 2028 με την «Apollo Investment Holdco S.Α.», η οποία κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

«Ορόσημο» η σεζόν 2023

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης της Αστήρ Παλάς, την περσινή σεζόν ο κλάδος του τουρισμού σημείωσε σημαντική αύξηση στους βασικούς δείκτες μέτρησης, χαρακτηρίζοντας τη χρήση 2023 ως μια «χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό».

Όπως αναφέρεται σχετικά «η συνεχής καταξίωση της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, οι σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού καθώς και η ενισχυμένη διεθνής εικόνα της χώρας στον τομέα του τουρισμού, συνέβαλαν στην επίτευξη αξιοσημείωτων αποτελεσμάτων για την ελληνική οικονομία το τρέχον έτος, καθιστώντας έτσι τη χρήση 2023 ως την αποκορύφωση του ελληνικού τουρισμού».

Τονίζεται ωστόσο ότι «η επίδοση την χρήση 2023, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, εάν η Ελλάδα δεν επηρεαζόταν από πρωτοφανείς δυσμενείς συνθήκες, τόσο σε εθνικό επίπεδο (κυρίως λόγω φυσικών καταστροφών) όσο και στο διεθνές περιβάλλον (ειδικά λόγω του περιοριστικού αντίκτυπου της πληθωριστικής πίεσης και της ενεργειακής κρίσης)».

Επισημαίνεται περαιτέρω η αξιοσημείωτη συνεισφορά από τις απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της ροής των Αμερικανών ταξιδιωτών στην χώρα μας.

«Η Αθήνα κατατάσσεται στην 13η θέση στην παγκόσμια λίστα των αεροδρομίων με την ταχύτερη ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, προσφέροντας 20% περισσότερες θέσεις από την ίδια περίοδο το 2022. Λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού επιβατών στις πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Βοστώνης, η συχνότητα των απευθείας πτήσεων θα αυξηθεί από τέσσερις φορές εβδομαδιαίως το 2023, σε καθημερινές πτήσεις το καλοκαίρι του 2024. Επιπλέον λόγω υψηλής ζήτησης, οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης θα παραταθούν έως την 28 Νοεμβρίου 2024. Ακόμη, η Juneyao Air της Κίνας θα εγκαινιάσει τη νέα διαδρομή Σανγκάη-Αθήνα από τον Απρίλιο του 2024, με προγραμματισμένες πτήσεις τρείς φορές σε εβδομαδιαία βάση», όπως αναφέρεται.

Οι κινήσεις της Διοίκησης και το νέο «υψηλό» της Four Seasons

Με στόχο την αντιμετώπιση των προσωρινών αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, η Διοίκηση της Αστήρ Παλάς διαπραγματεύτηκε με τους κύριους προμηθευτές της, προκειμένου να προβεί σε δίκαιες αλλά όχι εκτεταμένες αναπροσαρμογές τιμών.

Επιπλέον, για να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων, χρησιμοποίησε προληπτικά εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου που είχαν τεθεί σε εφαρμογή.

Παράλληλα, η Four Seasons Astir Palace Athens (ως ξενοδοχειακή δραστηριότητα) συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη το 2023 και υπό τη διαχείριση της Four Seasons και των εξαιρετικών επιδόσεων και της ποιότητας των υπηρεσιών του, κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023.

Σημειώνεται μάλιστα ότι με την επίτευξη άλλης μιας χρονιάς με ρεκόρ πωλήσεων, η Four Seasons εδραιώθηκε ως μία από τις πέντε νέες ξενοδοχειακές μονάδες της Four Seasons που έλαβαν τον χαρακτηρισμό “Forbes Five Star” στις αρχές του 2023. Είναι η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα που της απονέμεται αυτό το βραβείο, το οποίο παρέχεται μόνο σε επίλεκτες ξενοδοχειακές μονάδες που πρωτοστατούν στον κλάδο προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρώτης κατηγορίας εγκαταστάσεις.

Μετά από ένα έτος με ρεκόρ πωλήσεων, η Four Seasons κατατάχθηκε ανάμεσα στα 50 «Best Hotels in the World», καθώς και στην πρώτη θέση στην Ελλάδα στα βραβεία «CN Traveller 2023 Reader’s Choice Awards and Spa» της χρήσης 2023.

Όσον αφορά το Matsuhisa και το Beefbar, τονίζεται ότι, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία τους, πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων και κερδών την χρήση 2023.

Η Astir Marina

Στις 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και το πολυαναμενόμενο Grand Opening της Astir Marina, η οποία έχει αποκτηθεί από εταιρεία συμφερόντων της μοναδικής μετόχου της Αστήρ Παλάς, Apollo Investment Holdco.

Η Astir Marina, που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ports de Monaco, είναι μια επένδυση ύψους 53 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε με τις υψηλότερες προδιαγραφές και αποτελεί μία από τις κορυφαίες home-port μαρίνες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με 59 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής έως 60 μέτρα και 1 θέση για σκάφος αναψυχής έως 130 μέτρα, καθώς και επιλογές shopping και dining από εμβληματικά διεθνή brands και καταστήματα, η Astir Marina τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου elite yachting. Στους χώρους της ήδη διατίθενται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες, όπως ελικοδρόμιο touch-and-go, υπηρεσίες ασφαλείας 24/7, παροχή νερού και ηλεκτροδότησης καθώς και χώροι στάθμευσης.

Εκτός από αυτά όμως, έχουν ήδη «καταπλεύσει» διάσημες φίρμες, όπως το ζαχαροπλαστείο-εστιατόριο «Cova 1817» (από τα παλαιότερα του Μιλάνο) καθώς και καταστήματα των Dior, Gucci, Louis Vuitton, Zegna, Loro Piana, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent, Rolex κ.α. που αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, τοποθετείται η εκκίνηση και για το Bagatelle, της φημισμένης luxury αλυσίδας γαλλικών εστιατορίων και beach clubs.

Διαβάστε ακόμη: