Ένα σοβαρό ζήτημα που οδηγεί σε επιπλέον καθυστέρηση ενός χρόνου, αν και τούτο θεωρείται ακόμη ασαφές, φέρεται να έχει προκύψει για το ξενοδοχείο Hilton, το οποίο ανακατασκευάζεται από τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου προκειμένου να επαναλειτουργήσει ως Conrad! Κύκλοι εκ των έσω που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή καθυστέρηση αποδίδεται σε στατικά ζητήματα που έχουν προκύψει, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένας προβληματισμός τόσο σε επίπεδο μηχανικών, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς η καθυστέρηση αυτή προκαλεί απώλεια εσόδων!

Ωστόσο το ζήτημα φαντάζει ακόμη πιο σύνθετο! Και τούτο διότι το θέμα με την στατικότητα των υπαρχόντων κτιρίων που έχει προκύψει, έχει οδηγήσει τις ασφαλιστικές εταιρίες να μην ασφαλίζουν διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς η ανέγερση του Χίλτον  έχει  γίνει με παλιό και όχι με τον νέο αντισεισμικό νόμο, όπως προβλέπεται για τη σύναψη νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων! Όλα τούτα προκαλούν μια σύγχυση και ένα ασαφές περιβάλλον, το οποίο ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου καλείται να επιλύσει, την ώρα που η ζήτηση  για την απόκτηση διαμερισμάτων έχει σπάσει κάθε όριο και ουσιαστικά μιλάμε για sold out!

Το γεγονός είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως τα στατικά ζητήματα σε συνάρτηση με τος προϋποθέσεις του νέου αντισεισμικού νόμου, καθιστούν αβέβαιη την επαναλειτουργία του εμβληματικού ξενοδοχείου, που πηγαίνει σίγουρα έναν με δύο χρόνια πίσω και βλέπουμε…

 Χτυπάει κόκκινο η ζήτηση!

Μολονότι η ζήτηση για υπερπολυτελείς κατοικίες στο πάλαι ποτέ θρυλικό Hilton, που την ώρα τούτη αλλάζει ριζικά και μετατρέπεται σε Conrad, έχει χτυπήσει κόκκινο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ουσιαστικά έχει υπάρξει sold out στα διαμερίσματα – φιλέτα του τελευταίου ορόφου, με τιμές ανά τετραγωνικό μετρό που ξεκινούν από 22.000 ευρώ, εντούτοις οι πληροφορίες λένε πως στην υλοποίηση του εμβληματικού έργου υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω τεχνικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει!

Αρχικά οι εξαγγελίες της ΤΕΜΕΣ και του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου έκαναν λόγο για παράδοση του έργου και έναρξη λειτουργίας του Conrad την άνοιξη του 2024!

Στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2023, ο κ. Κωνσταντακόπουλος μετέθεσε την έναρξη λειτουργίας περί τα τέλη 2024, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες!

Ωστόσο την ώρα τούτη ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι στο έργο υπάρχουν καθυστερήσεις και πως θα παραδοθεί τελικά το 2025 χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για το ασφαλές χρονικό διάστημα!

Επί της ουσίας πρόκειται για μια σημαντική παρέκκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα ενός έτους τουλάχιστον, με τις φήμες να αιωρούνται ότι πιθανόν κάποιο ζήτημα έχει ανακύψει, ενώ μηχανικοί που έχουν ασχοληθεί με το έργο στο παρελθόν και γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, από την εποχή ανακαίνισης του Χίλτον από τον αείμνηστο Γιάννη Κωστόπουλο της Alpha bank, υποστηρίζουν ότι πιθανότατα προέκυψαν ζητήματα με τα στατικά, κυρίως λόγω και των νέων πρόσθετων κατασκευών!

Όπως και να έχει, τα στατικά ζητήματα, εάν φυσικά πρόκειται για κάτι τέτοιο, είναι θέματα σοβαρά που άπτονται της ασφαλείας, γεγονός που οδηγεί κατ’ ελάχιστο την επαναλειτουργία του εμβληματικού ξενοδοχείου, αυτή τη φορά ως Conrad και όχι ως Hilton, κάπου εντός του 2025! Και αν…

Όχι κυβέρνησης και τραπεζιτών στον έκτακτο φόρο α λα Ιταλία – Τα τρία επιχειρήματα και η επίσημη θέση του Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank – Τι μελετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η θέση της Ελλάδας!

Τα καθαρά κέρδη ρεκόρ που καταγράφουν τον τελευταίο χρόνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται πως έχουν ανοίξει «την όρεξη» αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιβάλουν έκτακτους φόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν φοροελαφρύνσεις και να υποστηρίξουν στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη θα δουν τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης καθαρών εσόδων από τόκους να συνεχίσουν να αυξάνονται και το τρίτο τρίμηνο, με βάση τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Η έκτακτη φορολόγηση σε ποσοστό 40% που αποφάσισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στα «έκτακτα κέρδη» των τραπεζών στις αρχές της εβδομάδας –η οποία τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω της πιθανής κατάρρευσης της αξίας των μετοχών των ιταλικών τραπεζών– ήταν η τελευταία προτεινόμενη δράση προς αυτή την κατεύθυνση στην Γηραιά Ήπειρο.

Την ίδια στιγμή και στην Ισπανία, όπου οι τράπεζες υστερούν έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όσον αφορά στη μετακύληση τόκων σε πελάτες, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των τραπεζών και του σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας Πέδρο Σάντσεθ για την επιβολή έκτακτου φόρου σε τράπεζες και εταιρίες ενέργειας.

Ο φόρος θα μπορούσε να μειώσει τα προ φόρων κέρδη το 2023-2024 έως και κατά 10% για ορισμένες τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στη Βρετανία η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς προέτρεψε τις τράπεζες της χώρας τον περασμένο μήνα να «επιταχύνουν» τις προσπάθειές τους να μετακυλήσουν τα κέρδη από τις αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθέτες και προειδοποίησε για «ισχυρή δράση» εάν αυτό δε γίνει.

Τέτοιες παρεμβάσεις ελάχιστα θα προσελκύσουν επενδυτές στον κλάδο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Τραπεζίτες: To «ζοφερό» οικονομικό περιβάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Φρένο από την ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση βάζει «φρένο» στη συζήτηση περί έκτακτου φόρου στις τράπεζες, με αφορμή την απόφαση της Τζόρτζια Μελόνι, ξεκαθαρίζοντας πως το επίμαχο μοντέλο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σχολίαζαν με νόημα μέσα στην εβδομάδα ότι «οι ιταλικές τράπεζες έχουν το μισό ποσοστό ‘κόκκινων’ δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχετικά υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και σίγουρα πολύ μικρό αναβαλλόμενο φόρο εν συγκρίσει με τις ελληνικές».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν σχετικά σε παλαιότερες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο. Όχι ότι δεν μπορεί μία κυβέρνηση να το αποφασίσει. Μπορεί. Αλλά πού θα βάλει φόρο, ειδικά στην Ελλάδα; Σε τράπεζες όπου τα μισά τους κεφάλαια είναι αναβαλλόμενος φόρος;, τόνιζε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν λιγότερα κέρδη από το επιθυμητό, σύμφωνα με τον δείκτη απόδοσης ενεργητικού ή τον δείκτη απόδοσης του κεφαλαίου, όταν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή (ΕΒΑ), πάντως, ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίων (RoE) των εγχώριων τραπεζών διαμορφώθηκε στο 11,6% τον περασμένο Μάρτιο, με αυτόν της Ιταλίας να «αγγίζει» το 13,2% και τον μέσο όρο της Ευρώπης το 10,4%.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, δε, σύσσωμοι οι συστημικοί Όμιλοι προχώρησαν σε αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας (πάνω από 15% για Εθνική Τράπεζα και Eurobank, 14% για την Τράπεζα Πειραιώς και 11% για την Alpha Bank), λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τα αυξημένα έσοδα από τόκους, τα οποία το α’ εξάμηνο του 2023 «άγγιξαν» τα τρία δισ. ευρώ, ως απόρροια της ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων που ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούλιο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Καλοδεχούμενες οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από την S&P αλλά θα αξιοποιηθούν;

Ηχηρό «όχι» με επιχειρήματα από τις τράπεζες

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η πλευρά των τραπεζών καθώς υψηλόβαθμα στελέχη χαρακτηρίζουν προφανή την στάση της κυβέρνησης και την αποδίδουν σε τρεις συγκεκριμένους λόγους.

Αρχικά τονίζουν ότι η κίνηση της Ιταλίας εντάσσεται στη δημοσιονομική στρατηγική της και άρα στο βαθμό που η απόδοση στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι ισχυρή και υπάρχουν και περαιτέρω περιθώρια και πρωτοβουλίες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης τέτοιο θέμα δεν τίθεται στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως οι όποιες κινήσεις εντός των τειχών έχουν προληπτικό χαρακτήρα και επικεντρώνονται στην προσπάθεια να μην μετακυληστεί πλήρως το κόστος των επιτοκίων στους δανειζόμενους.

Την ίδια στιγμή, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η χώρα βρίσκεται ένα «σκαλοπάτι» πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Επομένως, μία τέτοια κίνηση θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους διεθνείς οίκους, αφού η «υγεία» του τραπεζικού συστήματος είναι ένα από τα κριτήρια που εξετάζουν πριν λάβουν τις όποιες αποφάσεις. Η χαμηλή κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών δε, αποτελούσε ανέκαθεν ανασταλτικό παράγοντας στις αξιολογήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τους R&I και Scope που προχώρησαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου, τη «σκυτάλη» παίρνουν οι DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, Moody’s στα μέσα του ίδιου μήνα, Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και Fitch στα τέλη του 2023.

Τέλος, το φθινόπωρο εκκινεί η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες.

«Με ανοικτό το θέμα τις διάθεσης μετοχών το ελληνικό δημόσιο θα υφίστατο άμεσο κόστος από τη μείωση των τιμών», εξηγούν οι παραπάνω πηγές. Το πλάνο του Δημοσίου για την έξοδό του από τις τράπεζες εισέρχεται τον Σεπτέμβριο σε τροχιά υλοποίησης, με την Eurobank να ξεκινάει τις διαδικασίες της αποεπένδυσης, περνώντας τη «σκυτάλη» στις υπόλοιπες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας το αργότερο έως τα τέλη του 2025.

Θέση άλλωστε στο θέμα που έχει προκύψει πήρε μέσα στην εβδομάδα και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Ερωτηθείς μέσα στην εβδομάδα από τους αναλυτές στο Conference Call για την πρόσφατη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών και το ενδεχόμενο να ισχύσει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, ο CEO της Alpha Bank σχολίασε πως δεν μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις της κυβέρνησης, εστιάζοντας, ωστόσο, στις διαφορές των δύο χωρών.

«Η δημοσιονομική στρατηγική και επίδραση της Ιταλίας είναι διαφορετική, ενώ τα έσοδα που θα συλλέξει η ιταλική κυβέρνηση μέσω της φορολογίας αντιστοιχούν (με όρους ΑΕΠ) στα προγράμματα που έχουν ήδη ‘τρέξει’ οι ελληνικές τράπεζες, όπως το πρόγραμμα για τους ευάλωτους ή το ‘πάγωμα’ των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια για ένα χρόνο, μειώνοντας τον αντίκτυπο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στους δανειολήπτες», σημείωσε.

Alpha Bank: Με δύο κινήσεις γίνεται ο μεγαλύτερος πάροχος διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα – Οι έξι προτεραιότητες του CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη έως το 2025 – Ανοίγει ο δρόμος και για το μέρισμα στους μετόχους!

Σε μεγάλο πρωταγωνιστή της εγχώριας αγοράς ακινήτων επιχειρεί να μετεξελίξει την Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης, υλοποιώντας σχεδόν ταυτόχρονα δύο στρατηγικές κινήσεις πολυεπίπεδης σημασίας.

Η συγκεκριμένη στρατηγική περιλαμβάνει αρχικά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για το project Skyline με τις Dimand  -Premia και την είσοδο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea.

Αναλυτικότερα, στις αρχές της εβδομάδας η Castlelake ενημέρωσε την αγορά για την μείωση του ποσοστού τους κατά σχεδόν 5% στην Prodea με τις πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσοστό πέρασε, εξωχρηματιστηριακά, στην Alpha Bank.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη με εξειδίκευση στην αγορά ακινήτων κάνουν λόγο για κίνηση στρατηγικής σημασίας από τον Β. Ψάλτη που κινείται μάλιστα σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη, τονίζουν, αφορά στο επενδυτικό σκέλος, καθώς η Alpha Bank αποκτά συμμετοχή στην μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ στοχεύοντας τόσο στην διεύρυνση των πηγών εσόδων της όσο και φυσικά και στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην αγορά του real estate, εν όψει, μάλιστα, και της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

Η δεύτερη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, λειτουργεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλέγματος πολυεπίπεδων συνεργασιών της Alpha Bank στο real estate και μάλιστα σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί στο σύνολό της (οικιστικά και εμπορικά ακίνητα) ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας με σταθερή αύξηση τιμών και μισθωμάτων, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί.

Ολοκληρώνεται το project Skyline

Η κίνηση του Βασίλη Ψάλτη να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea έρχεται σε μια στιγμή που η τράπεζα βρίσκεται σε περίοδο ολοκλήρωσης της συναλλαγής για το project Skyline με τις Dimand – Premia αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Τη διαχείριση των ακινήτων του παραπάνω χαρτοφυλακίου αναλαμβάνει η Alpha Real Estate (πρώην Alpha Αστικά Ακίνητα).

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.

Ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα, θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την εταιρεία Skyline και θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την επενδύτρια κοινοπραξία τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως ευρώ 240 εκατ., η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών, στο πλαίσιο του έργου.

Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως το τέλος του β’ τριμήνου 2023.

Όπως έχει ήδη δηλωθεί, στόχος του τραπεζικού ομίλου είναι η σύμβαση της Alpha Real Estate για το χαρτοφυλάκιο Skyline να αποτελέσει το εφαλτήριο, ώστε η εταιρεία να καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων στην εγχώρια αγορά.

Βασίλης Ψάλτης: Περαιτέρω επέκταση της Alpha Bank στη Ρουμανία

Οι έξι προτεραιότητες έως το 2025

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ενημερώνοντας τους διεθνείς αναλυτές για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Alpha Bank για το 2023, προχώρησε σε αναβάθμιση των στόχων για την κερδοφορία της χρονιάς και παρουσίασε την εκπλήρωση των έξι στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί ως προτεραιότητα με «ορίζοντα» το 2025.

«Αξιοποιώντας την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του α’ εξαμήνου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την κερδοφορία το 2023, καθώς και για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (RoTE), με τον στόχο μας να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ το 11% (από 10% προηγουμένως), σε σύγκριση με το 7,5% που σημειώθηκε το 2022, με τον δείκτη κερδών ανά μετοχή να βρίσκεται υψηλότερα του 0,29 και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια να αναμένεται στο 14%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2023, παρουσιάζοντας εκ νέου τις έξι προτεραιότητες για την τριετία 2023 – 2025, ήτοι:

  • 1) Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και επικέντρωση σε δραστηριότητες υψηλής αξίας στη λιανική τραπεζική με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να μειώνεται κατά 16% την περίοδο 2023 – 2025.
  • 2) Αναμόρφωση του μοντέλου υπηρεσιών για την αύξηση του μεριδίου αγοράς στον τομέα του Wealth Management. Στόχος η εξασφάλιση ετήσιας αύξησης εσόδων (CAGR) 13%.
  • 3) Κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στο Wholesale Banking, στοχεύοντας σε ετήσια αύξηση εσόδων (CAGR) 4%.
  • 4) Βελτίωση της απόδοσης κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, επιδιώκοντας αύξηση των εσόδων κατά 15%.
  • 5) Διατήρηση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 4% έως το 2025.
  • 6) Πλήρης υιοθέτηση και αξιοποίηση των κριτηρίων ESG ως καταλύτη για τη δημιουργία αξίας: Στόχος η χορήγηση τριών δισ. ευρώ σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις κατά την επόμενη τριετία.

Optima για Alpha Bank: Οι εφικτοί στόχοι ανοίγουν το δρόμο για υψηλότερες διανομές

Ανοίγει ο δρόμος για το μέρισμα

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, τόσο η οργανική δημιουργία κεφαλαίων όσο και οι στοχευμένες και σε κατάλληλες χρονικές στιγμές ενέργειες της διοίκησης, με έκδοση Additional Tier 1 ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Φεβρουάριο και η ολοκλήρωση των projects Sky και Hermes, οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας κατά ένα δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου senior preferred της τάξης των 500 εκατ. ευρώ επέτρεψε την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας, ενώ σε συνδυασμό με ακόμη μία συνθετική τιτλοποίηση, ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2023, ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος το 2024, από τα κέρδη του 2023, ύψους 30 μονάδων βάσης.

Η απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου διασφαλίζει ότι βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 και θα ήθελα να επαναλάβω την πρόθεσή μας να αυξήσουμε περαιτέρω το ποσό του κεφαλαίου που σχεδιάζουμε να επιστραφεί στους μετόχους μας τα προσεχή χρόνια, τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως ο SSM θα δώσει το 2024 το «πράσινο φως» προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, αύξηση κατά δύο δισ. ευρώ κατέγραψαν το β’ τρίμηνο του 2023 οι νέες εκταμιεύσεις της Alpha Bank στην Ελλάδα, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της μεταποίησης και του τουρισμού.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 100 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την αυξημένη πιστωτική ζήτηση κυρίως από τις επιχειρήσεις, ενώ η άνοδος των αποπληρωμών που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα τρίμηνα υποχώρησε (από 2,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,9 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιούνιου).

Σύμφωνα μάλιστα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός καλείται να τοποθετηθεί άμεσα και εφ’ όλης της ύλης για να ξεκαθαρίσει το τοπίο – Οι ενδείξεις κόπωσης, η ανάγκη για νέο ξεκίνημα, ο κίνδυνος της πρόωρης «γήρανσης» και το σύνδρομο της αλαζονείας και της αμετροέπειας!

Προβληματισμένη, ενόψει και των αναμενομένων για τον Σεπτέμβριο πολλών εξελίξεων και σε διαφορετικά μέτωπα, δείχνει τις τελευταίες μέρες η χρηματιστηριακή αγορά.

Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και το κύριο ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου εμφανίζει σημεία απλής κόπωσης εξαιτίας των αλλεπάλληλων προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ή αν αντίθετα εισέρχεται πολύ νωρίς στην κατάσταση που περιγράφεται ως πρόωρη γήρανση η οποία αφορά όλα τα κυβερνητικά σχήματα που επιβεβαιώνονται από την ετυμηγορία της κάλπης για δεύτερη τετραετία.

Προς το παρόν θεωρείται αρκετά δύσκολο να προσεγγίσει μετά βεβαιότητας είτε την μία είτε την άλλη εκδοχή. Σίγουρο όμως είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δείξουν τη συνολική κατεύθυνση της νέας τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κύρια παραδοχή είναι ότι η κυβέρνηση καλείται να “παίξει μόνη της”.

Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί από δύο οπτικές γωνίες:

Από την μία έχει ελεύθερο πεδίο να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις κρίνει σκόπιμες και μάλιστα χωρίς την πίεση της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη μπορεί να κυριαρχηθεί από το σύνδρομο της αλαζονείας και της αμετροέπειας και να προβεί σε κινήσεις που προς το παρόν μπορούν να μη λάβουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, αλλά στο μέλλον – άμεσο ή απώτερο θα φανεί – να εγκλωβίσουν το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς μεγάλα περιθώρια διεξόδου.

Αν και είναι νωρίς για συμπεράσματα, προσεκτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι όσα ακολούθησαν από τις εκλογές του Ιουνίου, αναδεικνύουν ορισμένα πολύ ανησυχητικά στοιχεία.

Η εν γένει διαχείριση των πυρκαγιών δεν ήταν η καλύτερη, γρήγορα καταγράφηκαν οι πρώτες αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους, πολλοί υπουργοί είτε αποδεικνύονται κατώτεροι του ρόλου που τους επιφύλασσε ο πρωθυπουργός είτε έχουν εξαφανιστεί, η δημόσια διοίκηση αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα της.

Πέραν αυτών, όσα αποκαλύφθηκαν και αποκαλύπτονται μετά τα τραγικά γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας, με επικαλύψεις ή αλληλοεπίρριψη ευθυνών δεν προϊδεάζουν για πολύ καλύτερες μέρες, τόσο για την χώρα όσο και για την κοινωνία.

Τα «χαρτιά» της αυτοδυναμίας: Ποιες μετοχές ενισχύει στο ταμπλό η κυριαρχία Μητσοτάκη για μια ακόμη τετραετία - Οι Τράπεζες, η Ενέργεια, τα Πετρέλαια οι Υποδομές, και τα «βαριά καλά χαρτιά» (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Aegean) - Σε στάση αναμονής η αγορά, περιμένει τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, τις ισορροπίες λόγω 158 εδρών και τις προγραμματικές δηλώσεις!

Τι θα πει ο Μητσοτάκης;

Υπό τα δεδομένα αυτά, αναμένεται η πρώτη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Άλλωστε μετά την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από τους νεοναζί Κροάτες η υπόθεση εκφεύγει πολύ των ορίων της οπαδικής βίας και συναρτάται απολύτως με την λειτουργία του κράτους δικαίου.

Σε αυτό πρόκειται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγέλλοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματικότητα κύριων δομών της δημόσιας διοίκησης όπως είναι η ΕΛ.ΑΣ. Τα κενά που αποκαλύφθηκαν δεν είναι κυρίως θέματα ανθρώπων, των οποίων η καρατόμηση λύνει το θέμα, αλλά κυρίως κανόνων και λειτουργιών.

Και προφανώς το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα και όχι, όπως εισηγούνται ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, να μείνει ως εξαγγελία για τη ΔΕΘ.

Άλλωστε όπως αποδείχθηκε μόλις προσφάτως ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, ενώ συγχρόνως η οικονομία δεν μπορεί να τιμωρείται σε στάση αναμονής.

Απαιτείται ένα γενικό νέο ξεκίνημα και αυτό δεν μπορεί να αναμένει επί πολύ. Διότι αρέσει δεν αρέσει σε πολλούς, οι διεθνείς οίκοι είναι εδώ, έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ελληνική οικονομία, τα οποία δεν προσαρμόζονται σε πολιτικά κελεύσματα.

Η διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον δείκτη MSCI, αν και έχει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αποτελεί επίσης προειδοποίηση, προς όσα πολιτικά ή επιχειρηματικά πρόσωπα, νιώθουν ότι μπορεί να απολαύσουν αενάως τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Φορολογικός οδηγός: 53 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση

“Ο καιρός γαρ εγγύς” και για τους πάντες. Μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα έχει 5 αξιολογήσεις μπροστά της, η αρχή έγινε από τους Ιάπωνες της R&I, αλλά, όπως όλα δείχνουν κρίσιμη θα είναι από τον οίκο Standard & Poor’s.

Μετά την πολύ θετική αξιολόγηση της γερμανικής Scope επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου, καθώς θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από την DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high, με θετική προοπτική.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Moody’s, η οποία ωστόσο κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Παράγοντες με γνώση της αγοράς στρέφουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις νωρίτερα.

Τότε, και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου, θα έρθει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ημερομηνία την οποία οι ξένοι κυρίως αναλυτές θεωρούν την πλέον πιθανή για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Η τελευταία αξιολόγηση για φέτος είναι αυτή της 1ης Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch.

«Κάτι ψήνεται» με τις τράπεζες: Η μάχη για τον πέμπτο πόλο και οι κινήσεις για την πρωτοκαθεδρία - Το σχέδιο Μεγάλου, οι ίδιες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και το «κόλπο» με ιδιώτη επενδυτή, προλαβαίνοντας το ΤΧΣ - Η επιθετική πολιτική Εξάρχου- Μπάκου - Καυμενάκη, το στόρυ της δελεαστικής Attica bank, ο Ολλανδός που κατέχει το 6,6% της Alpha bank, ο παράγων Optima και η Εθνική!

Στασιμότητα των τραπεζών

Όλα αυτά από τεχνικής απόψεως και ημερομηνιών των διεθνών οίκων. Όμως η κυβέρνηση κρίνεται σε καθημερινή βάση και από την καθημερινότητα των πολιτών. Αν σε αυτά τα επίπεδα δεν σημειώσει εμφανή πρόοδο μικρό σημασία θα έχουν για το μέσο πολίτη άλλα γεγονότα, όπως ο οριστικοποίηση του μειοδότη για την Αττική Οδό.

Διότι για αυτόν μεγαλύτερο ειδικό βάρος έχει όχι ποιος αναλαμβάνει το έργο, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται και αν διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα τα τιμολόγια.

Στα ενδότερα του χρηματιστηρίου δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η στασιμότητα των μετοχών των τραπεζών.

Είναι δεδομένο ότι η κούρσα των τελευταίων μηνών έχει εξασθενίσει σε κάποιο βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Καλές οι ανακοινώσεις των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων και οι προβλέψεις τους για το λαμπρό μέλλον.

Πρέπει όμως να συνοδεύονται με σημαντική διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και με ενίσχυση των χορηγήσεων. Υπό αυτή την οπτική η προχθεσινή ανακοίνωση του Βασίλη Ψάλτη πως η Alpha Bank βλέπει με θετικό μάτι περαιτέρω ενεργοποίησή της στο τομέα των ακινήτων μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη.

Μείωση των ελληνικών μετοχών στον δείκτη ΜSCI βλέπουν SoGen και Morgan Stanley

MSCI: Καμία έκπληξη

Η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς και η έξοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χαρακτήρισαν την τελευταία αναθεώρηση του MSCI Greece Standard, που ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Όπως είχε επισημάνει η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της, η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και η ελεύθερη διαπραγμάτευσης κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι πάνω από το τρέχον όριο για συμμετοχή στον δείκτη MSCI Greece Standard κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσθήκης της.

Στην περίπτωση προσθήκης της μετοχής στον MSCI Greece Standard οι αναλυτές υπολογίζουν τις παθητικές εισροές σε 166 εκατ. δολ. ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.

Το ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets θα είναι 0,04%.

Από την άλλη, το free float της κεφαλαιοποίησης της Τέρνα Ενεργειακή ήταν κοντά στο ελάχιστο όριο για να διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και να μεταβεί στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% περίπου υψηλότερο από το επίπεδο αποκοπής.

Τέλος, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις κύλησε η εβδομάδα αυτή και στη Νέα Υόρκη. Την Πέμπτη ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 35.175 μονάδες αυξημένος κατά 0,15%, ο S&P 500 κατέγραψε ανεπαίσθητη άνοδο ύψους 0,03% στις 4.468 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,12% με αποτέλεσμα να φτάσει τις 13.737 μονάδες.