Ορθάνοικτος είναι πλέον ο δρόμος για την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΤΧΣ από τα ΔΣ των τραπεζών, κάνοντας ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την επιστροφή του πιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα και σημαίνοντας ουσιαστικά το τέλος της «κρατικής επιτροπείας».

Όπως αναφέρεται στην Έκθεσης πεπραγμένων του ΤΧΣ για το πρώτο εξάμηνο, που αφορούν στη στρατηγική λειτουργίας του για την περίοδο 2023-2025 και ειδικά στο πλαίσιο της μετοχικής επιμέλειας, πλέον οι όροι που υποχρέωναν τις συστημικές τράπεζες να συμπεριλαμβάνουν μέλη του ΤΧΣ στη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων αλλάζουν.

Πρόκειται ως γνωστόν για τους εκπροσώπους του ΤΧΣ οι οποίοι, μεταξύ άλλων, καλούνταν να αξιολογήσουν την ακαταλληλότητα των ΔΣ των τραπεζών, τόσο συλλογικά όσο και μεμονωμένων μελών ή επιτροπών, με ενεργό συμμετοχή για τη διασφάλιση των στρατηγικών τους και άλλες πολιτικές.

Στο εξής, με τις νέες συμφωνίες – πλαίσια που θα υπογραφούν, αίρονται οι όροι που αφορούν στην αξιολόγηση της ισχυρής διακυβέρνησης και ηγεσίας στις τράπεζες από το Ταμείο, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ να αποχωρούν σύντομα από τα Διοικητικά Συμβούλια των συστημικών τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα