Μετά από 10 χρόνια και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιστρέφουν και πάλι σε ιδιωτικά χέρια και το δημόσιο αποχωρεί από το μετοχολόγιο τους.

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η αρχή θα γίνει με την Eurobank τον Σεπτέμβριο, μέσα στο Νοέμβριο το ΤΧΣ θα αναζητήσει επενδυτές για τη διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας και τον Μάρτιο του 2024 θα ακολουθήσει η διάθεση του 15% της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή, όπως ανέφερε ο CEO της Φωκίων Καραβίας στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων. Το ΤΧΣ κατέχει το 1,4% και τις επόμενες μέρες η τράπεζα θα καταθέσει το αίτημα στο Ταμείο για την επαναγορά των μετοχών (περί τα 50 εκατ μετοχές). Το εύρος τιμής για την επαναγορά είναι στο 1,10-1,9 ευρώ ανά μετοχή. Τμήμα των μετοχών που θα αποκτηθούν θα δοθούν ως stock options σε στελέχη και εργαζόμενους και οι υπόλοιπες θα διαγραφούν.

Μέχρι το τέλος του έτους, πιθανόν μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την Εθνική Τράπεζα, που αποτελεί το μεγαλύτερο asset του ΤΧΣ, καθώς κατέχει ποσοστό 40,39%.

Σε πρώτη φάση το ΤΧΣ θα διαθέσει το 20% της συμμετοχής του. Επίσης η γενική συνέλευση της ΕΤΕ μεθαύριο Παρασκευή καλείται να εγκρίνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, καθώς και τη δωρεάν διάθεσή τους σε στελέχη και προσωπικό, με σκοπό τη διακράτησή τους στην τράπεζα. Το πρόγραμμα αφορά την επαναγορά του 1,5% (μέχρι 13,7 εκατ μετοχές) σε εύρος τιμής από 1-5 ευρώ.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο Radar πως ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου ζήτησε από το ΤΧΣ να ξεκινήσει τη διαδικασία αφού δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023, τα οποία αναμένεται να είναι εντυπωσιακά. Η πρόταση του έγινε δεκτή από τον επικεφαλής του Ταμείου Ηλία Ξηρουχάκη.

Υπενθυμίζεται πως ο Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, υπογράμμισε πως η μετοχή της καταγράφει άνοδο 95% και τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους πως το 2023 θα είναι εξαιρετική χρονιά.

Και σημειώνουμε πως η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται μία ανάσα μακριά για την είσοδο της μετοχής της στον δείκτη MSCI, καθώς την Παρασκευή 28 Ιουλίου λήγει το κρίσιμο δεκαήμερο (18 Ιουλίου- 28 Ιουλίου) που ο MSCI θα επιλέξει δύο τυχαίες ημερομηνίες για να ελέγξει τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών που πρόκειται να εντάξει ή να θέσει εκτός του δείκτη.

Για την Alpha Bank η διαδικασία για τη διάθεση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ αναμένεται να ξεκινήσει επίσης μέσα στο 2024, ενώ αύριο Πέμπτη στη γενική συνέλευση οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν πρόγραμμα buyback έως και 35 εκατ. μετοχών, σε εύρος τιμής από 0,29 ευρώ μέχρι 3 ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια και αναμένεται να διατεθεί συνολικά ποσό που θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ τους 12 πρώτους μήνες της ισχύος του.

Διαβάστε περισσότερα