search

UNDERCOVER

Τα αντιφατικά μηνύματα από το Λονδίνο, η θετική παρουσία Μητσοτάκη, τα «μεγάλα λόγια» Πατέλη – Κοντόπουλου και η επιφυλακτικότητα των ξένων *Στα 22,90 ευρώ κλείνει το ντηλ της Τέρνα Ενεργειακής με την First εντός Δεκεμβρίου – Η επιστροφή Macquarie και η Δημόσια πρόταση *Η επικίνδυνη «κασετολογία» της εποχής που εμπεριέχει από ροζ συνευρέσεις και «αρπαχτές» υπουργών έως μίζες, προμήθειες και «επιστροφές» επιχειρηματιών από αναθέσεις * Στοιχεία για τον κομβικό ρόλο ενός χρηματιστή και ενός manager – νταραβεριτζή, στην απάτη της Folli Follie έφτασαν (ανωνύμως) στις Αρχές *Το ιδιότυπο και παρασκηνιακό παιχνίδι πίσω από την προμήθεια 3 κορβέτων του πολεμικού ναυτικού- Πώς χάλασε η «κλεισμένη» συμφωνία με τους Ιταλούς και πως μπήκαν οι Γάλλοι στο παιχνίδι!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

«Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός» λέει σοφά η λαϊκή ρήση!

Επειδή πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται, για το συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, ζητωκραυγές και πανηγυρισμοί που υπερβαίνουν το μέτρο και συσκοτίζουν την αλήθεια, μέσα από σκόπιμες διαρροές μετρίων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων, σας λέμε ότι «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι»!

Το γεγονός είναι πως τα μηνύματα που έρχονται από το Λονδίνο, συνομιλώντας με αξιόπιστους μάνατζερ και επιχειρηματίες που έχουν γνώση εις βάθος αλλά και άποψη, είναι άκρως αντιφατικά!

Οι φανφάρες και οι τυμπανοκρουσίες του Πατέλη και του Κοντόπουλου, για λόγους πολιτικούς και προσωπικούς, μέσα από συνεχείς διαρροές που υπερβαίνουν το μέτρο και την αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δημιουργούν μια επίπλαστη εικόνα που καμμία σχέση δεν έχει, δυστυχώς, με την πραγματικότητα!

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικός!

Και η παρουσία του δημιούργησε συγκριτικό πλεονέκτημα για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις επιχειρήσεις και το επενδυτικό περιβάλλον που ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει στη χώρα!

Ωστόσο, παρά την κατά κοινή ομολογία παραδοχή της προσωπικότητας του Κυρ. Μητσοτάκη, οι ξένοι διαχειριστές παρουσιάζονται προβληματισμένοι ως προς το κατά πόσον η κυβέρνηση ΝΔ θα επιτύχει επανεκλογή αυτοδυναμίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας!

Επιπροσθέτως, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, δεν συνάδουν με την τεχνοκρατική αντίληψη και το επιχειρηματικό κλίμα που αποτυπώνεται προς τα έξω!

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανάγκη ούτε τραπεζώματα, ούτε φαγητά με διάφορους παρατρεχάμενους της βρετανικής πρωτεύουσας, ούτε τέτοιου είδους δημόσιες σχέσεις που εμπλέκουν την πολιτική και τους κομματικούς μηχανισμούς, με το τεχνοκρατικό περιβάλλον μπερδεύοντας τους επενδυτές!

Υπό αυτή την έννοια, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που το τελευταίο διάστημα έχει «ξεσαλώσει» διαρρέοντας τη μία μετά την άλλη προτάσεις (προσχηματικές άνευ ουσίας) Αράβων και Ιταλών για Εθνική και Πειραιώς, αλλά και ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Κοντόπουλος που μεγάλη του εξαγγελία υπήρξε η είσοδος των εφοπλιστών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (!!!), μεταφέρουν ένα κλίμα τεράστιας επιτυχίας που δεν συνάδει με την σκληρή πραγματικότητα!

Αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι την ώρα τούτη δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά πολλή δουλειά!

Και το προεκλογικό χρηματιστηριακό κλίμα δεν δημιουργείται με «πυροτεχνήματα» αλλά με βάθος και ουσία!

Και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην διεθνή επενδυτική σκηνή αυτή την ώρα έχει διαμορφωθεί ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο καθώς οι τιμές έχουν πέσει σε πολύ δελεαστικά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, που έχουν παράλληλα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια και το κόστος του χρήματος! Οι επιλογές για τα διεθνή funds είναι πολλές δηλαδή!

Το γεγονός είναι πάντως πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων μπήκαν οι Τράπεζες, η Ενέργεια και τα Πετρέλαια, ενώ κατά πληροφορίες ιδιαίτερη αξιολόγηση έγινε για την Alpha bank, την ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, την Motor oil που άμεσα μπήκαν στο κάδρο, αλλά και για τα ΕΛΠΕ, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς καθώς και τον Ελλάκτωρα!

Και η αξιολόγηση αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα την πραγματική εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακές αγοράς που αποτελεί ένα χρηματιστήριο 15-20 το πολύ μετοχών και μετά το χάος! Αγορά δύο ταχυτήτων…

Στα 22,90 ευρώ κλείνει το ντηλ της Τέρνα Ενεργειακής με την First εντός Δεκεμβρίου. Η επιστροφή Macquarie και η Δημόσια πρόταση!

Επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της Τέρνα Ενεργειακής και την επικείμενη εξαγορά από την First Sentier, ένα από τα κορυφαία funds του πλανήτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη!

Όπως το radar αποκάλυψε, ο νομικός και οικονομικός έλεγχος ολοκληρώθηκαν και απομένουν πλέον μόνο τυπικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με ποσοστά, τα οποία επί της αρχής έχουν συμφωνηθεί, το χρηματοδοτικό που ούτως ή άλλως έχει δρομολογηθεί, αλλά και το ζήτημα της Δημόσιας πρότασης, που κατά πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί καθώς Διοίκηση και μέτοχοι είναι απολύτως ευαισθητοποιημένοι με το ευρύ επενδυτικό κοινό!

Από εκεί και πέρα νεότερες πληροφορίες λένε πως το τίμημα της Ά φάσης θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στα 22,9 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για τη Β’ φάση, σε επόμενη αλλά προσδιορισμένη χρονικά στιγμή, το τίμημα θα κινείται πέριξ των 27 ευρώ καθώς αναμένεται να έχει ενταχθεί στην Τέρνα Ενεργειακή το πάρκο του Κιθαιρώνα 350 MW που θα τεθεί σε λειτουργία το Α’ τρίμηνο του 2023!

Οι ανακοινώσεις καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνουν εντός των επόμενων 10-15 ημερών, μέσα στον Δεκέμβριο δηλαδή!

Τέλος, οι πληροφορίες όσον αφορά την επιστροφή της Macquarie, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είναι συγκεχυμένες! Αν δηλαδή απορρίφθηκε η συμμετοχή της ή εάν μετέχει τελικά από κοινού με την First στο ντηλ της εξαγοράς, είτε στην πρώτη φάση των 22,9 ευρώ, είτε στην δεύτερη φάση όταν και θα έχει ενταχθεί και το πάρκο του Κιθαιρώνα!

Η επικίνδυνη «κασετολογία» της εποχής που εμπεριέχει από ροζ συνευρέσεις και «αρπαχτές» υπουργών έως μίζες, προμήθειες και «επιστροφές» επιχειρηματιών από αναθέσεις!

Με αφορμή την υπόθεση των «υποκλοπών» και «παρακολουθήσεων» που καταδεικνύονται ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, έχει στηθεί ένα σκηνικό ντροπής, επικίνδυνο για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς, βάσει του οποίου στην αγορά κυκλοφορούν κασέτες που εμπεριέχουν επίμαχο ροζ υλικό αλλά και αρπαχτές, μίζες, που αφορά εν ενεργεία υπουργούς, αλλά και κασέτες συνομιλιών μεταξύ επιχειρηματιών που συζητούν για επιστροφές σε τεχνικά έργα!

Μολονότι η ύπαρξη του οπτικοακουστικού αυτού υλικού αμφισβητείται εντόνως, καθώς δεν προκύπτει η ύπαρξη του παρά μόνο ως φήμη που προέρχεται από συγκεκριμένους κύκλους, εντούτοις σε διάφορα ΜΜΕ αλλά και στα social media αναπαράγεται ως ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, με ορισμένους να φτάνουν στο επικίνδυνο σημείο τη φήμη να την παρουσιάζουν ως πραγματικότητα!

Για την ιστορία, τρεις είναι οι υποθέσεις που εμπεριέχονται στην επικίνδυνη για την δημοκρατία «κασσετολογία»!

1. Η πρώτη αφορά εν ενεργεία υπουργό ο οποίος φέρεται να μετέβη στη Λάρισα για να πάρει χοντρή μίζα, προμήθεια από επώνυμο επιχειρηματία!

2. Η δεύτερη αφορά ροζ ιστορία εν ενεργεία υπουργού ο οποίος φέρεται να συνελήφθη την ώρα που βρισκόταν σε ξενοδοχείο των Νοτίων Προαστείων με τον ερωτικό του σύντροφο!

3. Η τρίτη αφορά διάλογο μεταξύ δύο επιχειρηματιών οι οποίοι συμφωνούν να δώσουν επιστροφή- μοιράσουν και μεταξύ τους, 12 εκατ. ευρώ και ένα σπίτι, από ανάθεση έργου πολλαπλάσιου (4 φορές πάνω) προϋπολογισμού!

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά τα προϊόντα υποκλοπής, που δεν έχουν καμία σχέση με predator ή συνακροάσεις της ΕΥΠ, αλλά αν ισχύουν αποτελούν υλικό που έχει συγκεντρωθεί από φυσικές παρακολουθήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων ή από βαλιτσάκια που έχουν ως γνωστόν προμηθευτεί τουλάχιστον 8 επιχειρηματίες – παράγοντες, που προφανώς τα διοχετεύουν σε περιθωριακά Μέσα με τα οποία έχουν αναπτύξει ιδιότυπες σχέσεις!

 Στοιχεία για τον κομβικό ρόλο ενός χρηματιστή και ενός manager – νταραβεριτζή, στην απάτη της Folli Follie έφτασαν (ανωνύμως) στις Αρχές!

Μαθαίνω ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εκ των έσω που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, στις Ανεξάρτητες φορολογικές Αρχές, το ξέπλυμα και την αρμόδια εισαγγελέα, κατέφθασαν στοιχεία, που κατατέθηκαν ανωνύμως, τα οποία φέρεται να αφορούν τη δράση και τον ρόλο ενός χρηματιστή και ενός νυν μάνατζερ – νταραβεριτζή της πιάτσας, με ανοιχτές ποινικές υποθέσεις από το παρελθόν, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν κατά την επίμαχη χρονική περίοδο της τεράστιας απάτης που συγκλόνισε το Χρηματιστήριο και οδήγησε στην καταστροφή τους επενδυτές, ως «μυστικοσύμβουλοι» του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, «κολλητοί» και μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης!

Κατά τις πληροφορίες στα στοιχεία που κατατέθηκαν στις Αρχές και τους εισαγγελείς προκύπτει η σχέση των δύο με τον Κουτσολιούτσο καθώς και η αποκομιδή κέρδους από την εμπλοκή τους στην υπόθεση, που θεμελιώνει τον δόλο στις προθέσεις τους και την ενεργό συμμετοχή τους στην απάτη εξαπάτησης και παραπλάνησης επενδυτών και τραπεζών!

Ειδικά ο ένας εκ των καταγγελλομένων, ο «αρχοντοχωριάτης διαχειριστής» φέρεται να αποτελούσε τον κατευθυντήριο νου που ενορχήστρωνε τη βρώμικη υπόθεση, έχοντας στο μυαλό του να υφαρπάξει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie προς ίδιον όφελος, εις βάρος των τραπεζών, των πιστωτών και των μετόχων!

Δυστυχώς γι αυτόν, ο ασκός του Αιόλου ανοίγει!

Και θα του κοπούν μια και καλή τα βλακώδη γέλια και τα χαχανητά!

Το ιδιότυπο και παρασκηνιακό παιχνίδι πίσω από την προμήθεια 3 κορβέτων του πολεμικού ναυτικού! Πώς χάλασε η «κλεισμένη» συμφωνία με τους Ιταλούς και πως μπήκαν οι Γάλλοι στο παιχνίδι!

Ένα περίεργο παιχνίδι μαθαίνω ότι παίζεται γύρω και πίσω από την προμήθεια 3 κορβετών του πολεμικού ναυτικού, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν ότι η παρασκηνιακή συμφωνία με τους Ιταλούς που εφέρετο μέχρι πρότινος κλεισμένη χάλασε και πως στο τραπέζι μπήκαν ξανά οι Γάλλοι και τα …γνωστά επιχειρηματικά κέντρα (δήθεν υπεράνω υποψίας) της «καλής κοινωνίας» και των παραδοσιακών δεξιών τζακιών!!!

Μετά τις 3 φρεγάτες Belharra και τα 6 Rafalle που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, σειρά έχει πλέον η προμήθεια 3 κορβεττών που θα προμηθευτεί το πολεμικό ναυτικό.

Ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές οικονομικές προτάσεις που θα τεθούν προς αξιολόγηση μαζί με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις εξοπλιστικές δυνατότητες από την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα και επιτροπές!

Και σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτάσεις για την προμήθεια 3 κορβέτων έχουν καταθέσει η Γαλλία, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Ιταλία καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπλοκής στην εν λόγω προμήθεια.

Μέχρι εδώ όλα είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο όμως που δεν έχει καταστεί γνωστό, είναι ότι «σοβαρός» επιχειρηματικός παράγων της ζωής του τόπου, με δημόσιες αναφορές και ηχηρό οικογενειακό όνομα, φέρεται να έχει ενεργοποιηθεί παρασκηνιακά υπέρ της Γαλλικής πρότασης για την προμήθεια των Κορβεττών με τις φήμες να «οργιάζουν» ότι είχε εμπλοκή (για λογαριασμό των Γάλλων φυσικά) και στην προμήθεια των 3 φρεγατών Belhhara τις οποίες τελικά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προμηθευτεί μετά από σκληρή και αποφασιστική στάση τουλάχιστον 1 δις. ευρώ φθηνότερα από την αρχική πρόταση των Γάλλων και των «επωνύμων» μεσαζόντων τους! Αλλά και των Rafale!

Η παρουσία του εν λόγω «σοβαρού επιχειρηματία» του διεθνούς τζετ σετ, με αδυναμία στις θυρίδες των Ελβετικών τραπεζών (εξ ου και το προσωνύμιο Αρσέν Λουπέν) και τις διακοπές αλλά και την διαμονή στα πολυτελή θέρετρα, φέρεται να ανέτρεψε την συμφωνία με τους Ιταλούς που για τους καλά γνωρίζοντες ήταν «κλεισμένη» και άνοιξε «κερκόπορτα» για τους Γάλλους, μέσω των διαδρομών που ο τυχοδιώκτης επιχειρηματίας – μεσάζων, αγνώστου άλλης δραστηριότητας, γνωρίζει πιθανόν καλύτερα από τον καθένα! Γιατί ως γνωστόν (γενικώς και όχι ειδικώς) το χρήμα και ειδικά το «μαύρο», αποτελεί το καλύτερο αντικλείδι …

Διαβάστε ακόμη: