search

UNDERCOVER

Στο μυαλό του Ολλανδού: Real estate, Παραχωρήσεις, Τράπεζες – Το τρίπτυχο που θα κινηθεί ο Χόλτερμαν, το στοίχημα της Αττικής οδού, η πρόκληση της νέας Lamda (Reds), η προοπτική της Alpha και το «βαρίδι» των κατασκευών *Ραγδαίες εξελίξεις για 3 καραμπινάτες υποθέσεις που αφορούν Βενεζουελάνο του real estate, μεγαλοεφοπλιστή, στοιχηματζή και σπάσιμο των capital controls *Ο βιομήχανος, η τηλεπερσόνα και οι επιτυχίες στις ώριμες διαζευγμένες 55plus *Ο εφοπλιστής μπον βιβέρ, της Ν. Υόρκης, των ακινήτων και των 56 offshore *Ο επιτυχημένος πολιτικός, πρώην υπουργός *Ψάχνουν ξέπλυμα σε τρεις εισηγμένες – Έλεγχοι από ΣΔΟΕ, οικονομική αστυνομία και αρχή ξεπλύματος σε βασικούς μετόχους 3 εισηγμένων *Οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις των τραπεζών σε ολίγους διαπλεκόμενους, ημέτερους και διεθνείς επενδυτές, τους οποίους δεν δανείζει καμία ξένη τράπεζα *Το πολιτικό «παιχνίδι» Σταϊκούρα – Πατέλη και οι 2 προσχηματικές και θνησιγενείς προτάσεις Ιταλών και Αράβων για Τρ. Πειραιώς και Εθνική!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Μην έχετε καμία αμφιβολία. Ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν ήρθε για να μείνει και τούτο καταδεικνύεται από τις κινήσεις που πραγματοποιεί στρατηγικά σε τομείς υψηλού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που προϋποθέτουν διάρκεια σε βάθος χρόνου!

Μπορεί ο μεγιστάνας του Ελλάκτωρα να αποκόμισε πολύ μεγάλα κέρδη από τη συμμετοχή του στην ΓΕΚ Τέρνα διά των οποίων πραγματοποίησε την επιθετική κίνηση στον κορυφαίο όμιλο που ίδρυσε ο πάλαι ποτέ πατριάρχης της Διαπλοκής στη χώρα Γεώργιος Μπόμπολας, ωστόσο το γεγονός είναι πως για τις επενδύσεις στην Ελλάδα διαθέτει μεγάλα ποσά ποντάροντας κυρίως σε 3 άξονες:

Πρώτον το Real Estate όπου όπως έχει αποκαλύψει το Radar σε ανύποπτη χρονική στιγμή βασικός στόχος αποτελεί η ανάδειξη της Reds η οποία αποκτήθηκε κατά 100%, σε νέα Lamda development με την αξιοποίηση όλων των φιλέτων που έχει αποκτήσει ο όμιλος αλλά και ο ίδιος ο Ολλανδός προσωπικά στην Κέρκυρα, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού!

Δεύτερον, οι παραχωρήσεις, που αποτελούν κυρίαρχο στόχο όπως καταδείχθηκε μετά την απόκτηση επιπλέον ποσοστού της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου ενισχύοντας κατά 12,4% τη συμμετοχή της!

Πέραν πάσης αμφιβολίας η παραχώρηση της Αττικής οδού όπου σήμερα ο Ελλάκτωρ συνιστά τον βασικό παραχωρησιούχο, αποτελεί τον πρώτο και κορυφαίο στόχο του ομίλου!

Και το γεγονός είναι πως για τους καλά γνωρίζοντες ο Ελλάκτωρ, όπως και η ΓΕΚ Τέρνα, αποτελούν τους πιο ισχυρούς υποψήφιους και τα πρώτα φαβορί, σε βαθμό που η πιάτσα να λέει ότι η Αττική οδός είναι πολυθρόνα για δύο!

Σημείωση: Παρά τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Ακτωρα, το κομμάτι των κατασκευών και των δημοσίων έργων δεν παύει να αποτελεί ένα βαρίδι, που εμπεριέχει χίλια προβλήματα! Από τα οικοδομικά υλικά και τις πρώτες ύλες, μέχρι τα ιλιγγιώδη κόστη, τους διαγωνισμούς και τις συνεχείς παρεμβάσεις στον κλάδο, της Επ. Ανταγωνισμού!

Τρίτον οι τράπεζες: ο Χόλτερμαν ως γνωστόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς όσο και στο placement της Εθνικής τράπεζας που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε και παρέμεινε μόνο σε φιλολογικό επίπεδο και στο ενδιαφέρον των Αράβων που εντέλει ατόνησε!

Την ώρα τούτη ο Ολλανδός, ο οποίος για να ξέρετε δεν έχει μάθει να λειτουργεί σε παθητικό ρόλο, φέρεται αποφασισμένος να αναδειχθεί σε κορυφαίο ιδιώτη μέτοχο της Alpha bank ξεπερνώντας το ποσοστό του Πόλσον και αγγίζοντας σε πρώτη φάση το 10% (9,9%)! Το εάν στο απώτερο (ή κοντινό) μέλλον ο Χόλτερμαν αποφασίσει να κάνει πρόταση εξαγοράς των μετοχών της Alpha του Αμερικάνου κερδοσκόπου – επενδυτή, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από πολλούς άλλους παράγοντες!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι πως ο Ολλανδός ήρθε για να μείνει, πραγματοποιεί σημαντικές συνεργασίες και συνεταιρισμούς με κορυφαίους ομίλους (πχ Βαρδινογιάννηδες), ενώ δεν πρέπει κανείς να αποκλείει και νέες αντίστοιχες εκπλήξεις στους τομείς του βασικού ενδιαφέροντος!

Ραγδαίες εξελίξεις για 3 καραμπινάτες υποθέσεις που αφορούν Βενεζουελάνο του real estate, μεγαλοεφοπλιστή, στοιχηματζή και σπάσιμο των capital controls!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε τρεις καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τις οποίες διερευνούν εξονυχιστικά οι αρμόδιες αρχές.

Και οι οποίες αφορούν πρώτον, έναν «Βενεζουελάνο» διαχειριστή real estate, έναν ομογενή εκ Βενεζουέλας ο οποίος στην κυριολεξία έκανε απόβαση στη χώρα μας αγοράζοντας δεκάδες πολυτελή και πανάκριβα ακίνητα στη Μύκονο, στο κέντρο της Αθήνας, στην παραλιακή, στα Βόρεια προάστεια, καθώς και εμβληματικά ξενοδοχεία στο Κεφαλάρι και στη Λεωφόρο Συγγρού.

Η υπόθεση του Βενεζουελάνου ήταν ερμητικά κλειστή στα συρτάρια της αρμόδιας Αρχής και άνοιξε ξανά σχετικά πρόσφατα μετά από «συναγερμό» που χτύπησε κατόπιν ύποπτης κίνησης λογαριασμών και εμβασμάτων τα οποία από τη Βενεζουέλα μέσω ΗΠΑ και Ελβετίας κατέληξαν στη χώρα μας.

Για την περίπτωση του Βενεζουελάνου ερευνώνται κατά πληροφορίες και οι κινήσεις λογαριασμών στενών του συνεργατών, με πολιτικές, επιχειρηματικές και τραπεζικές επιρροές και προσβάσεις, οι οποίοι φέρονται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στη χώρα μας.

Δεύτερον, έναν μεγαλοεφοπλιστή και έναν στοιχηματζή οι οποίοι από κοινού και κατά συρροή έσπαγαν τα capital controls και μετέφεραν στο εξωτερικό κεφάλαια ύποπτης προέλευσης που φέρονται σχετίζονται με ξέπλυμα και να αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.

Ο μεγαλοεφοπλιστής που ελέγχεται είναι πρώτου βαθμού συγγενής με άλλον εφοπλιστή που πρωταγωνίστησε σε κορυφαίο τραπεζικό σκάνδαλο που οδήγησε σε κατάρρευση συστημικής τράπεζας.

Η υπόθεση εξελίχθηκε το 2015 – 2016 και ο εφοπλιστής κατόπιν μεσολάβησης του πρώτου βαθμού συγγενούς του, μέσα από τις δοσοληψίες και την προνομιακή σχέση που είχε με την τράπεζα, λόγω δανειακών πάρε δώσε, είχε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μεταφέρει ποσά τα οποία έφθασαν ή και υπερέβησαν τα 80 εκατ. ευρώ του στοιχηματζή από την Ελλάδα σε τράπεζες του εξωτερικού, διακρατώντας προμήθεια της τάξης του 10%!

Οι πληροφορίες λένε πως σχετικά με τις υποθέσεις των τριών επωνύμων επιχειρηματιών έχει συσσωρευθεί πλήθος στοιχείων, έχουν ελεγχθεί τραπεζικοί λογαριασμοί, η πορεία του χρήματος, το ύποπτο πέρα δώθε καθώς και η κατάληξη του.

Κύκλοι καλά ενημερωμένοι υποστηρίζουν ότι οι τρεις αυτές υποθέσεις που χρόνιζαν και ήταν ερμητικά κλεισμένες στα συρτάρια επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ για λόγους αδιευκρίνιστους μπαίνουν στην τελική ευθεία καταλογισμού βαρύτατων προστίμων, δέσμευσης προσωπικών και εταιρικών λογαριασμών καθώς και άσκησης κακουργηματικών ποινικών διώξεων.

Ο βιομήχανος, η τηλεπερσόνα και οι επιτυχίες στις ώριμες διαζευγμένες 55plus! Ο εφοπλιστής μπον βιβέρ, της Ν. Υόρκης, των ακινήτων και των 56 offshore! Ο επιτυχημένος πολιτικός, πρώην υπουργός!

Για να ξέρετε, με αφορμή την ερωτική ιστορία με αίσιο τέλος του βιομηχάνου με την τηλεπερσόνα, που αποκάλυψε όπως ήταν εύλογο το Radar (και τώρα εκ των υστέρων όλοι λένε ότι το έγραψαν πρώτοι, ως συνήθως, τρομάρα τους!!!) θα σας αποκαλύψω τους 3 κορυφαίους πολυγαμικούς ισχυρούς άνδρες, από τρεις κομβικούς τομείς της πολοτικοεπιχειρηματικής ζωής!

1. Ο ένας είναι ο γνωστός βιομήχανος, που από τα κρουασάν (ας είναι καλά τα Αμερικανάκια) μετακόμισε στα κρέατα και τα τυριά! Πάρα την εικόνα ηλικιωμένου που παρουσιάζει, με τα παλαιομοδίτικα κοστούμια και την επαρχιώτικη όψη, παρουσιάζει μια μεγάλη επιτυχία στις μεσόκοπες κυρίες που προσπαθούν εναγωνίως να διάγουν (ενίοτε ανεπιτυχώς) δεύτερη νεότητα βαδίζοντας στα 55!

 2. Ο άλλος είναι πασίγνωστος μπον βιβέρ εφοπλιστής με αλλεπάλληλους γάμους και πολλά παιδιά, σε βαθμό που χάνεις το μέτρημα! Μετρ των διεθνών χρηματιστηρίων ( έχει βαρέσει κάτι κανόνια στη Νέα Υόρκη κατά το παρελθόν) και των πολυτελών και προβεβλημένων ακινήτων!

Φανταστείτε, επειδή τον πήραν στο κυνήγι (εκτός του ΣΔΟΕ) γυναίκες και παιδιά, καθώς συνήψε επίσημη ερωτική σχέση με φίλη της κόρης του, αναγκάσθηκε να διανείμει μέρος της περιουσίας του μέσω 56 offshore εταιριών που εμπεριέχουν αντίστοιχο αριθμό ακινήτων!

3. Ο τρίτος πολυγαμικός, είναι γνωστός, προβεβλημένος και απόλυτα επιτυχημένος πολιτικός εν ενεργεία, αν και όχι την ώρα τούτη υπουργός!

Επειδή είναι φίλος μου, θα μου επιτρέψετε να σταματήσω εδώ!

Καθώς τις ερωτικές του επιτυχίες, όπως και των άλλων δύο που προαναφέρθηκαν, μπορεί οι άνδρες να συζητούν με θαυμασμό ή έστω λίγη ζήλεια, όμως δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την αποδοχή αυτών των επιτυχιών από το φεμινιστικό κίνημα!

Ψάχνουν ξέπλυμα σε τρεις εισηγμένες! Έλεγχοι από ΣΔΟΕ, οικονομική αστυνομία και αρχή ξεπλύματος σε βασικούς μετόχους 3 εισηγμένων!

Φύλλο και φτερό έχουν κάνει οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, τα οικονομικά στοιχεία των βασικών μετόχων τριών εισηγμένων εταιριών, αναζητώντας φορολογικές παραβάσεις, αλλά και αποδείξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οικονομική αστυνομία, ΣΔΟΕ, αρχή ξεπλύματος διερευνούν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ασπρίσματος μαύρου χρήματος και για το λόγο αυτό έχουν υπάρξει εκτενείς έλεγχοι φορολογικών στοιχείων καθώς και σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μεταφορές κεφαλαίων, όχι μόνο των βασικών μετοχών των εισηγμένων εταιριών αλλά και συγγενικών προσώπων.

Οι έρευνες, κατά πληροφορίες, διενεργούνται μετά από καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στις αρχές, τόσο ανώνυμες, όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και επώνυμες!

Οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις των τραπεζών σε ολίγους διαπλεκόμενους, ημέτερους και διεθνείς επενδυτές, τους οποίους δεν δανείζει καμία ξένη τράπεζα!

Μια περίεργη και συγχρόνως ύποπτη εξέλιξη λαμβάνει χώρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο «δήθεν» έχει αυξήσει τις δανειοδοτήσεις και τις ροές χρήματος προς τις επιχειρήσεις!

Και μάλιστα καυχάται γι ‘ αυτό, αποκρύπτοντας ωστόσο την αλήθεια ότι οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε ολίγους, εκλεκτούς, ημέτερους και κυρίως ξένους επενδυτές, που αντί να φέρνουν φρέσκο χρήμα στη χώρα μας, που έχει ανάγκη η οικονομία και ο τόπος, παριστάνουν τους «μάγκες με ξένα κόλλυβα» όπως λέει ο σοφός λαός!

Και είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες ανεξαιρέτως οι εξαγορές και επιθετικές κινήσεις των ξένων επενδυτών, κυρίως στο χώρο των ξενοδοχείων και του real estate αλλά και επιχειρηματικών κέντρων πραγματοποιούνται με ντόπια κεφάλαια που καλύπτουν κατά πληροφορίες σχεδόν το 100% της επένδυσης, χωρίς ο ξένος επιχειρηματικός παράγοντας να αναλαμβάνει κανένα απολύτως ρίσκο και με μόνες εγγυήσεις το προϊόν της απόκτησης, τις μετοχές της εξαγοραζόμενης εταιρίας και τα περιουσιακά της στοιχεία!

Το γεγονός τούτο είναι τουλάχιστον πρωτοφανές, στρεβλό και ύποπτο, καθώς ΚΑΜΜΙΑ ξένη τράπεζα δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις επενδυτικές κινήσεις των εν λόγω επιχειρηματικών κέντρων, τα οποία το «έχουν παραξηλώσει» αγοράζοντας με χρήμα του ελληνικού λαού ξενοδοχεία και ακίνητα και χρηματοδοτώντας – στο τζάμπα επί της ουσίας- μεγάλα επενδυτικά projects και επιθετικές κινήσεις!

Και μπορεί οι τράπεζες να υποστηρίζουν ότι με την αύξηση των επιτοκίων βγαίνουν κερδισμένες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το πραγματικό κέρδος θα προσδιοριστεί στον τελικό λογαριασμό, διότι αν ο επενδυτής αποδειχθεί αφερέγγυος ή ανίκανος να διαχειρισθεί την επένδυση, το δάνειο θα σκάσει, θα καταστεί επισφαλές!

Άρα πρωτίστως εκείνο που θα πρέπει να απασχολεί την τράπεζα είναι η φερεγγυότητα του πελάτη και δευτερευόντως το ύψος του δανείου.

Τέλος, είναι απαράδεκτο την ώρα τούτη κατά την οποία γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, οι εγχώριες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αποκλεισμένες προς όφελος της διαπλοκής, των μεγάλων συμφερόντων και των αμφίβολης προέλευσης και φερεγγυότητας ξένων επενδυτών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι Εβραίοι των ξενοδοχείων, που στην κυριολεξία χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ έχουν αγοράσει τη μισή Αθήνα, με τις πλάτες των τραπεζιτών…

Το πολιτικό «παιχνίδι» Σταϊκούρα – Πατέλη και οι 2 προσχηματικές και θνησιγενείς προτάσεις Ιταλών και Αράβων για Τρ. Πειραιώς και Εθνική

Γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος το θνησιγενές εκ των προτέρων αφήγημα του δίδυμου Σταϊκούρα – Πατέλη σχετικά με το ενδιαφέρον από την ION (όχι την σοκολατοποιΐα του μάνατζερ Σπύρου) για το 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, καθώς η πρόταση αυτή ήταν εξαρχής ανεφάρμοστη και θνησιγενής λόγω του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου, όπως αυτός διαμορφώθηκε νομοθετικά από το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου!

Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε ούτε το μέγεθος της ΙΟΝ, ούτε την πρόθεση της να αποκτήσει το συγκεκριμένο ποσοστό και μάλιστα με premium!

Όμως με βάση τον νόμο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, η πρόταση αυτή είναι άνευ σημασίας, εν πολλοίς προσχηματική, που αποσκοπεί από πλευράς Ιταλών να υποδηλώσουν πρόθεση και να λάβουν θέση ενόψει μελλοντικών εξελίξεων και από πλευράς κυβέρνησης να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι δήθεν υφίσταται εν μέσω κρίσης ένα σοβαρό και κατατεθειμένο επενδυτικό κλίμα!

Το γεγονός είναι ότι η πρόταση αυτή που διέρρευσε επιλεκτικά στερείται βάσης υλοποίησης, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρόταση των Αράβων του PIF (Private Investment Fund of Saudi Arabia) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής ζητώντας exclusivity 6 εβδομάδων!

Καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα ντηλ δεν γίνονται έτσι, από τη στιγμή που υφίσταται σχετικός πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης που καθορίζει πλαίσιο δράσης και διαδικασία! Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης (με Λινάτσα ή χωρίς)!

Είναι επομένως προφανές πως η σκόπιμη αυτή διαρροή 2 προθέσεων που εκ των υστέρων της ψήφισης του νόμου για το ΤΧΣ εκδηλώθηκαν και ήταν εν τη γενέσει τους θνησιγενείς, αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο να διαμορφώσει αίσθηση επενδυτικού κλίματος, προκειμένου να αποκομιστούν πολιτικά οφέλη από την δήθεν έλευση ξένων επενδυτών που θα αγοράσουν τις τράπεζες!

Όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως η αλήθεια είναι ότι η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών για χίλιους λόγους πάει πίσω, στο β’ εξάμηνο του 2023, όπως και οι περίφημες αποκρατικοποιήσεις με κορυφαία την παραχώρηση της Αττικής οδού ο διαγωνισμός της οποίας έχει γίνει κάτι σαν σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας»!

Το «παιχνίδι» με τις τράπεζες από Σταϊκούρα- Πατέλη κατέρρευσε εν μία νυκτί καθώς η αγορά είναι σε θέση να διακρίνει τι είναι εφικτό και τι όχι, καθώς και σε τι αποσκοπούν οι φανφάρες για επικείμενα μεγάλα ντηλ πασπαλισμένα με πολιτική χρυσόσκονη για τους …ιθαγενείς!

Για την Τρ. Πειραιώς μόνο μία περίπτωση υπήρχε να αλλάξει ο έλεγχος και τα πακέτα των μετοχών: να αποκτηθούν από τους υφιστάμενους μετόχους!

Αυτό πήγε να γίνει, αλλά δεν προχώρησε γιατί οι συμφωνίες χάλασαν! Τώρα μας εμφάνισαν την ΙΟΝ και το θέμα Τρ. Πειραιώς κατ’ επέκταση πάει στις καλένδες!

Και το δίδυμο των αστέρων του οικονομικού επιτελείου μας δουλεύει ψιλό γαζί για το δήθεν επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται!

Όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταντήσει αγορά 5-10 μετοχών με το ζόρι!

Διαβάστε ακόμη: