Τα 4 πιθανά αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών επιχειρεί να αναλύσει η UBS, στο τελευταίο note του CIO, Mark Haefele, και πώς αυτά θα επηρεάσουν τους Ευρωπαίους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς. Και όπως καταλήγει, καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο, βλέπει δύο βασικά ζητήματα να έρχονται στο προσκήνιο: το εμπόριο και η άμυνα.

Όπως εξηγεί ο Haefele, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ τόσο από πλευράς εξαγωγών όσο και εισαγωγών. Επιπλέον, ο ρόλος της ως προμηθευτή ενέργειας και συναφών προϊόντων στην ΕΕ έχει αυξηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η εκτίμηση είναι ότι σε οποιοδήποτε σενάριο, υπάρχει πολύ χαμηλή πιθανότητα για μια σημαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αντίθετα, η εστίαση θα ήταν πρωτίστως σε οποιεσδήποτε κινήσεις προστατευτισμού από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προκύψουν, είτε πρόκειται για εμπορικούς δασμούς είτε άλλα μέτρα (η ΕΕ είναι απίθανο να είναι προορατική). Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η UBS αναμένει ότι τυχόν αλλαγές θα είναι οριακές.

Όσον αφορά την άμυνα, η Ευρώπη έχει ήδη αυξήσει το μερίδιό της στις αμυντικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις προηγούμενες δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, για δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, αλλά πολλές χώρες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν.

Με τους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο να αντιμετωπίζουν μια περίοδο εξυγίανσης μετά από σημαντική αύξηση των δαπανών τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID όσο και της ενεργειακής κρίσης, περαιτέρω πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών ή άνοδος τους σε υψηλότερο επίπεδο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις.

Επιπλέον, εάν η Ευρώπη εκτρέψει περισσότερη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία για να αντισταθμίσει τη μειωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να δούμε πρόσθετες πιέσεις στα οικονομικά ελλείψει τερματισμού της σύγκρουσης, εκτιμά η UBS.

Ουσιαστικά, μια προεδρία Biden θα αντιπροσώπευε σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια, και ενδεχομένως μια πιο προβλέψιμη πορεία πολιτικής, κατά την άποψη της UBS, επομένως αυτό το σενάριο θα αποδειχθεί λιγότερο δύσκολο για τους επενδυτές.

Μια προεδρία Τραμπ δυνητικά δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα, η οποία, αφού καταλαγιάσει η σκόνη, θα μπορούσε να έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά για τους επενδυτές.

Και οι δυσκολίες ενός προέδρου με ένα διχασμένο Κογκρέσο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα αποτέλεσμα που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο. Μια σταθερά, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είναι ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα χρειαστεί να αφιερώσει περισσότερους πόρους για να αμυνθεί, αναφέρει η UBS.

Τα σενάρια

– Blue sweep – Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τον Λευκό Οίκο καθώς και τις δύο αίθουσες του Κογκρέσου

Η UBS αναμένει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι ελαφρώς πιο αδύναμη, με την κατανάλωση πιο αργή ως αποτέλεσμα των αυξήσεων φόρων στα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα. Η ασθενέστερη ανάπτυξη θα ήταν συνεπής με τη συνέχιση της αποπληθωριστικής τάσης.

Δεν θα περίμενε αυτές οι τάσεις να επηρεάσουν τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να ομαλοποιηθεί και οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ να προκαλέσουν ανάκαμψη της δραστηριότητας έως το 2025.

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι θα πρέπει επίσης να συγκρατηθούν καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας πιθανώς θα χαλαρώσουν, δίνοντας στις εθνικές κυβερνήσεις περισσότερο χώρο όσον αφορά την ενοποίηση.

– Biden με διχασμένο Κογκρέσο – Ρεπουμπλικανική Γερουσία και Δημοκρατική Βουλή

Χωρίς τη δυνατότητα ψήφισης ουσιαστικής νομοθεσίας, η UBS αναμένει ότι αυτό το σενάριο θα είναι σχετικά ουδέτερο για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την πολιτική της Fed των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να μειωθεί, ειδικά καθώς οι δύο βασικοί τομείς εστίασης (εμπόριο και άμυνα) δεν είναι πιθανό να αλλάξουν με τον Μπάιντεν να συνεχίζει ως πρόεδρος.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η UBS αναμένει ότι η πτώση του πληθωρισμού και οι περικοπές των επιτοκίων θα στηρίξουν μια μέτρια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

– Red sweep – Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τον Λευκό Οίκο καθώς και τις δύο αίθουσες του Κογκρέσου

Σε αυτό το σενάριο η UBS αναμένει χαμηλότερους φόρους από ό,τι με έναν Δημοκρατικό πρόεδρο, καθώς οι προηγούμενες φορολογικές περικοπές πιθανότατα θα παραταθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρατημένα υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται, περιορίζοντας το εύρος των μειώσεων των επιτοκίων των ΗΠΑ.

Για την Ευρώπη, ο πιο σταθερός πληθωρισμός και οι ισχυρότερες ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν την διάθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τα επιτόκια, ειδικά εάν αυτό το σενάριο είχε ως αποτέλεσμα ένα ουσιαστικά ασθενέστερο ευρώ.

Αλλά οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ευρώπη θα είναι το εμπόριο και η εξωτερική πολιτική. Η Ευρώπη πιθανότατα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στους εμπορικούς δασμούς, περιορίζοντας δυνητικά το πόσο μακριά θα ήθελε να φτάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσον αφορά την προσπάθεια να περιορίσει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Κατά την άποψη της UBS, οποιαδήποτε αλλαγή στους εμπορικούς δασμούς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και να έχει οριακό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα ο πιθανός κίνδυνος από την αβεβαιότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον τελικό αντίκτυπο. 

Οι αμυντικές δαπάνες μπορεί να είναι μεγαλύτερη ανησυχία. Οποιαδήποτε σημαντική αύξηση θα σήμαινε περισσότερο δανεισμό από τις εθνικές κυβερνήσεις ή ανακατανομή πόρων από άλλους τομείς που ενισχύουν την ανάπτυξη. Και οι δύο θα ασκούσαν πιθανώς καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα.

Μια σημαντική προειδοποίηση εδώ είναι ότι ορισμένες αμυντικές δαπάνες μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτομίες που ενισχύουν την αύξηση της παραγωγικότητας καθώς διαχέονται στην πραγματική οικονομία (το Διαδίκτυο είναι ένα σαφές παράδειγμα).

Η αυξημένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Ουκρανία είναι μια άλλη πίεση, όχι μόνο από δημοσιονομική άποψη, αλλά επηρεάζει και το καταναλωτικό κλίμα. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές ότι θα χρειαστεί να καλυφθεί περισσότερη χρηματοδότηση από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Οι δημιουργικές λύσεις για τη χρήση αδρανών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα μπορούσαν να τραβήξουν μεγαλύτερη προσοχή. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να προκύψει ένα κοινό πρόγραμμα με την υποστήριξη της ΕΕ από κράτη μέλη.

Μια σημαντική πτυχή του «κόκκινου κύματος» μπορεί να είναι ότι οι τιμές της εισαγόμενης ενέργειας για την Ευρώπη συνεχίζουν να πέφτουν, με τα σχέδια απαλλαγής από τον άνθρακα να χαλαρώνουν από τον νέο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο με αποτέλεσμα μεγαλύτερη προσφορά. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση στην Ευρώπη, αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις επιβαρύνσεις στο εμπόριο και την άμυνα.

Η αίσθηση της UBS είναι ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη, δεδομένων των ανταγωνιστικών παραγόντων, είναι πιθανώς οριακά αρνητικές. Αυτό σημαίνει ότι ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται και η ΕΚΤ θα καταλήξει να αποφασίζει ελαφρώς χαμηλότερα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία

– Trump με διχασμένο Κογκρέσο – Ρεπουμπλικανική Γερουσία και Δημοκρατική Βουλή

Σε αυτό το σενάριο η UBS αναμένει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιος με το σενάριο του Red Sweep, αν και η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος ένας πρόεδρος που είναι απογοητευμένος από την εσωτερική πολιτική να ενισχύσει τομείς όπου έχει διακριτική ευχέρεια. δηλ. εξωτερική πολιτική, εμπόριο και ρύθμιση με εκτελεστικά διατάγματα.

Αντίκτυπος στις αγορές

Ο συνολικός αντίκτυπος στην αγορά μετοχών από τα διάφορα σενάρια δεν είναι ξεκάθαρος, επισημαίνει η UBS, με ένα περιβάλλον πιο υποστηρικτικό για την ανάπτυξη υπό την κυβέρνηση Τραμπ πιθανόν να συμπέσει με υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και πιθανούς εμπορικούς δασμούς. Δεδομένης της ευαισθησίας των αγορών μετοχών να αξιολογήσουν τις προσδοκίες αυτή τη στιγμή, ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται τόσο έντονα σε μια νίκη Τραμπ όσο το 2016.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η UBS βλέπει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές μετοχές περισσότερο σε επίπεδο κλάδου.

Στο μέτωπο των ομολόγων, κατά την άποψη της UBS, μια νίκη Μπάιντεν ή ένα «μπλε κύμα» θα αποδεικνυόταν το πιο υποστηρικτικό σενάριο για τις αγορές σταθερού εισοδήματος. Με τη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού να συνεχίζεται στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα ακολουθήσουν περικοπές επιτοκίων και χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη – σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες της συναίνεσης.

Καθώς οι δημοσιονομικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες σε κυβερνητικό επίπεδο και η αναστάτωση στον εταιρικό τομέα παραμένει επίσης περιορισμένη, οι ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος αναμένεται να παράγουν σταθερές συνολικές αποδόσεις συνολικά.

Μια νίκη Τραμπ μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις. Καθώς οι αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων κατά 75-100 μονάδες βάσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη για φέτος, με περαιτέρω χαλάρωση να αναμένεται το 2025, ο επίμονος πληθωρισμός και η αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τη μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα οδηγούσαν σε κάποια αστάθεια των επιτοκίων, υπονομεύοντας πιθανώς το κλίμα και τη διατάραξη των εισροών σε αγορές σταθερού εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη: