Σήμερα (01/05), ο επικεφαλής της JPMorgan τόνισε ότι η διάσωση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών, προτού εξαγορασθεί σε μεγάλο μέρος από τη JPMorgan Chase, «θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το σύστημα».

Μολονότι οι πτωχεύσεις δύο άλλων τραπεζών τον Μάρτιο είχαν «συγκλονίσει» τον χρηματοπιστωτικό κόσμο και δημιουργήσει προβλήματα στη First Republic, «το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά υγιές», υποστήριξε ο Τζέιμι Ντάιμον.

Πώς η FRB οδηγήθηκε στην «κατάρρευση»

Με βάση το ύψος του ενεργητικού (229 δισ. δολάρια, τη 13η Απριλίου), πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πλην των τραπεζών επενδύσεων, όπως η Lehman Brothers) έπειτα από εκείνη της Washington Mutual, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η DFPI διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία (FDIC) για την εποπτεία της αναφερόμενης τράπεζας, ενώ, ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε μία προσφορά από την JPMorgan Chase και τη National Association, Columbus, Ohio για τη διαχείριση όλων των καταθέσεων. H Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI) ανακοίνωσε ότι η αναφερόμενη υπηρεσία έθεσε υπό τον έλεγχό της, τη First Republic Bank.

Το τραπεζικό ίδρυμα βρισκόταν σε «αναταραχή» μετά τις πτωχεύσεις της SVB και της Signature, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές έπειτα από μαζικές αποχωρήσεις πελατών που ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητα αυτών. Τότε, οι αρχές και άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν σπεύσει να διασώσουν τη First Republic ώστε να αποφύγουν τα… ίδια, με ένδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται τη συνολική εκταμίευση 30 δισ. δολαρίων, για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, αυτό δε στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές και η μετοχή συνέχισε να υποχωρεί στη Wall Street.

Η τράπεζα δεν κατάφερε να βρει ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και όταν επιβεβαίωσε την 24η Απριλίου ότι πολλοί πελάτες είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους, κατά το α’ τρίμηνο –περισσότερα από 100 δισ. δολάρια– η μετοχή σημείωσε κάθετη πτώση.

Διαβάστε ακόμη: