Tα νέα δεν είναι και τόσο καλά για τον κλάδο των τραπεζών, κάτι που διαφαίνεται από τα «ψιλά» γράμματα των αναλύσεων!

Και κάποιους φόβους που διατυπώνονται με κομψό μεν, αλλά σαφώς προειδοποιητικό τρόπο.

Είναι μεν η γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλεί η τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση, διεθνώς, στην Ε.Ε. και στα καθ ημάς, αλλά οι προοπτικές των τραπεζών, για να έχουν ορίζοντα, θα πρέπει να συνυπολογίσουν και άλλες παραμέτρους.

Όπως τον παράγοντα άντλησης κεφαλαίων για τις ίδιες, τον παράγοντα σχεδόν εξάλειψης της δυνατότητας άντλησης φθηνού χρήματος για τους δανειοδοτηθέντες νέους πελάτες τους, αλλά και την αυξανόμενη δυσχέρεια των παλαιών, που κάποια στιγμή είχαν καταφέρει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Φυσικά, με καθοριστικό ρόλο την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους χρήματος.

Πέραν αυτών, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αντιμετώπιση των πελατών τους, ιδίως όσων έχουν μακρόχρονη συνεργασία μαζί τους.

Γιατί, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα παραμένουν πελάτες τους, όταν μάλιστα οι νέες διοικήσεις και τα επίσης νέα επιτελεία τους τους αντιμετωπίζουν είτε ως δεδομένους είτε ως αδυνατούντες να προσφύγουν σε άλλη τράπεζα.

Πάνω από 10 μεγάλες εταιρίες και εισηγμένες άλλαξαν τράπεζα! Το ζήτημα με 2 συστημικές!

Είμαι σε θέση να γνωρίζω πάνω από δέκα περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών και εισηγμένες κάποιες εξ αυτών, που μετά από μακρόχρονη συνεργασία, άλλαξαν τράπεζα μέσα στο τρέχον έτος, γιατί η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση από τα υπεύθυνα, αλλά και τα ηγετικά κλιμάκια της τάδε ή της δείνα τράπεζας (έχω τα ονόματα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αναφέρω) ήταν “απρόβλεπτα υποτιμητική, μέχρι επιθετική”.

Και με…βέτο από τους εντεταλμένους για τις επαφές με τις επιχειρήσεις, να μην απευθυνθούν στη διοίκηση!

“Αυτά, δεν έχουν ξαναγίνει. Μας διώχνουν, ενώ είμαστε συνεπέστατοι ως επιχείρηση. Πολύ ευχαρίστως, μας δέχτηκε άλλη τράπεζα και με καλύτερους όρους”, μου εξομολογείται παθών επιχειρηματίας. Πραγματικά δεν κατανοώ τους λόγους τέτοιας αντιμετώπισης – γιατί, για… στρατηγική δεν πρόκειται – αντιμετώπισης

Τα κρούσματα που σας ανέφερα, αφορούν σε δύο τράπεζες, συστημικές φυσικά. Δεν έχω γνώση ή στοιχεία, αν συμβαίνει το ίδιο και στις άλλες δύο, παρά μόνο προκύπτει ως υπόθεση ότι συμβαίνει “και αλλού”, από τους αναγκαστικά εμπλεκόμενους επιχειρηματίες.

Διαβάστε ακόμη: