Τα διπλά πληρώνουν για τόκους στα δάνεια τους οι Έλληνες και εισπράττουν το μισό τόκο από τις καταθέσεις τους σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Μεγάλο είναι το gap ανάμεσα στα επιτόκια που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες για καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια, σε σχέση με το επιτόκιο που πληρώνουν οι πολίτες της ευρωζώνης.
Το κόστος στην Ελλάδα είναι διπλάσιο στα καταναλωτικά δάνεια.
Ενώ οι τόκοι που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι στο 50% του επιτοκίου που προσφέρουν οι τράπεζες της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αποκαλυπτικά.
Τον Αύγουστο το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,33%, όταν στην ευρωζώνη ήταν στο 6,10%.
Στα στεγαστικά δάνεια το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,99% τον περασμένο Αύγουστο, όταν το αντίστοιχο στην ευρωζώνη ήταν στο 2,15%.
Διαφορά κατά μία μονάδα υπάρχει και στα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων. Στο 2,79% ήταν το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα με το αντίστοιχο στην ευρωζώνη στο 1,77%.
Διπλάσιο όμως είναι και το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στην ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 0,13% και στην ΕΕ στο 0,27%.
Την ίδια ώρα η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων πιθανόν κατά 0,75% και αυτή θα είναι η δεύτερη άνοδος μετά εκείνη του Ιουνίου που η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αύξησε το επιτόκιο του ευρώ κατά 0,5% και επανέφερε το βασικό καταθετικό επιτόκιο στο 0%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013.
Στο μεταξύ το το επιτόκιο euribor 3 μηνών 6 μηνών και με το οποίο συνδέεται η πλειονότητα των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου στην ελληνική αγορά, στο τέλος Αυγούστου ανήλθε στο 0,65%. Τον Αύγουστο πέρασε σε θετικό έδαφος το euribor 1 μήνα και διαμορφώνεται στο 0,23% και το euribor 6 μηνών έχει «σκαρφαλώσει» στο 1,20% από το αρνητικό -0,51%.
Η ΕΚΤ ακολουθεί πολιτική αύξησης των επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να ανοίγει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων καθώς οι τράπεζες αυξάνουν άμεσα τα επιτόκια δανεισμού και με καθυστέρηση και σε μικρότερο ποσοστό τα επιτόκια καταθέσεων.
Μάλιστα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ φτάσει στο 1,5% μέχρι το τέλος του 2023, τότε τα επιπλέον επιτοκιακά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι περιείχε ο «σεξουαλικός φάκελος του Μακρόν» που είχε στην κατοχή του ο Τραμπ
- Μάνος Δασκαλάκης: «Έχει σχέση με φίλη της Ρούλας Πισπιρίγκου»
- Πρωινές εκπομπές: Οι εμφανίσεις των παρουσιαστριών στις πρεμιέρες τους