Την πλάτη στον δανεισμό για την απόκτηση στέγης έχουν γυρίσει οι δανειολήπτες και τα αιτήματα που δέχονται οι τράπεζες για νέες χρηματοδοτήσεις είναι ελάχιστες.
Το εκρηκτικό οικονομικό μείγμα, με τον πληθωρισμό στο 10%, το euribor 3μήνου να έχει σκαρφαλώσει στο 2,254%, το βασικό επιτόκιο του ευρώ να έχει αυξηθεί ήδη στο 2,5% -και αναμένεται να φτάσει στο 3,5%-, τα περιθώρια των νοικοκυριών για δανεισμό εκμηδενίζονται, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα κόστη σε ότι έχει να κάνει με την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών (ενέργεια, τρόφιμα, βενζίνη).
Και αν οι τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η χρονιά έκλεισε θετικά με τις εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια να διαμορφώνονται στο 1,25 δις ευρώ, το μέλλον είναι αβέβαιο.
Τα στεγαστικά που εκταμιεύθηκαν το 2022, αφορούσαν αιτήματα που είχαν κατατεθεί από τα τέταρτο τρίμηνο του 2021 και μέχρι τον Απρίλιο του 2022, μετά η ζήτηση «πάγωσε», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία φέτος θα περάσει σε καθεστώς ύφεσης.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, έχει αναφερθεί σ αυτήν την κάμψη στη ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά, σημειώνοντας πως εκτός από την απροθυμία τους να δανειστούν και οι τράπεζες θα είναι περισσότερο συγκρατημένες στη χορήγηση δανείων σύμφωνα με την ΤτΕ, ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.
«Η αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο» σημειώνει χαρακτηριστικά η Τράπεζα Ελλάδος και ακόμα επισημαίνει πως: «Ως προς τις προοπτικές της χορήγησης νέων τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής σε πιο περιοριστική κατεύθυνση θα επιβαρύνει το κόστος χρηματοδότησης την οποία αντλούν οι τράπεζες και επομένως την ικανότητά τους να πιστοδοτούν με ευνοϊκούς όρους».
Προς το παρόν τα τραπεζικά επιτελεία ψάχνουν τρόπους να διατηρήσουν την ελκυστικότητα της στεγαστικής πίστης «ψαλιδίζοντας» όσο είναι δυνατόν τα spread στα επιτόκια δανεισμού, όμως και πάλι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και τα αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ωστόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς υπάρχει η ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Διαβάστε ακόμη:
- Πανικός στην Lamda μετά την αποχώρηση της Eurobank από τη χρηματοδότηση του Ελληνικού
- Ποιος επιχειρηματίας πρώτου μεγέθους έχει τη χειρότερη φήμη σχετικά με τη συμπεριφορά του σε πρώην κορυφαία στελέχη του;
- Οι επεξηγήσεις της Attica Bank και οι δεσμεύσεις που έγιναν… «παραδοχές»
- Νίκη Λυμπεράκη: Δέχθηκα μεγάλο κόστος από τοξικές συνεργασίες