Στους 57 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί στην Αστυνομία είναι 56, όπως τόνισε σε επίσημη ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β’, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι διασώστες παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του τρένο έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σε νοσοκομεία βρίσκονται 48 άτομα για νοσηλεία, έξι εκ των οποίων σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα διακομίστηκε στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου», σε ειδική μονάδα.

Παράλληλα, η διαδικασία ταυτοποίησης συνεχίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με την ανάλυση DNA. Ως τώρα, έχουν ληφθεί 55 δείγματα από σορούς, 52 από συγγενείς και 26 από ανθρώπινα μέλη στο σημείο της τραγωδίας. Έχουν γίνει 24 ταυτοποιήσεις σορών και έχουν ενημερωθεί οι πρώτες τέσσερις οικογένειες.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real FM), η ιατροδικαστής σημείωσε ότι έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο 14 απανθρακωμένες σοροί, ενώ χθες είχαν μεταφερθεί 7.

Η Ρουμπίνη Λεονταρή είπε επίσης ότι οι σάκοι με ανθρώπινα μέλη που βρίσκονται στο νεκροτομείο έχουν ξεπεράσει τους 10. «Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους» σημείωσε, σχολιάζοντας τη διαδικασία ταυτοποίησης.

«Η ταυτοποίηση δεν είναι έργο των ιατροδικαστών. Συνδράμουμε βέβαια, αλλά είναι ευθύνη του εργαστηρίου της εξειδικευμένης ομάδας της Πολιτικής Προστασίας για μαζικές καταστροφές. Έχουμε την πληροφόρηση ότι προχωρά η εργαστηριακή διερεύνηση του DNA. Έχουμε ήδη, μέχρι στιγμής, 14 ολοκληρωμένα αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία ταυτοποίησης από το αρμόδιο άτομο», τόνισε η κ. Λεονταρή.

Στους 57 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από το μοιραίο δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι διασώστες βρήκαν μέσα στο τρίτο βαγόνι ακόμα τρεις σορούς, ωστόσο οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στα Τέμπη ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα, ενώ σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας αυτή συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κατά σειρά βαγόνι του συρμού που είναι αυτό της δεύτερης θέσης.

Τα δύο βαγόνια έχουν συντριβεί μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σκηνικό τραγωδίας για τους επιβάτες, αλλά και για τους διασώστες που επιχειρούν.

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες που προβάλλονται από το σημείο είναι αποκαρδιωτικές με τους άνδρες της ΕΜΑΚ να έχουν στα χέρια τους σεντόνια και μαύρες σακούλες.

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί - Σε εξέλιξη οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί - Σε εξέλιξη οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί - Σε εξέλιξη οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί - Σε εξέλιξη οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Όσο οι έρευνες των διασωστικών συνεργείων συνεχίζεται στα Τέμπη, στο σημείο της τραγωδίας βρίσκονται και άνθρωποι που περιμένουν για ένα θαύμα, να βρεθεί ζωντανός ο δικός τους άνθρωπος που αγνοείται.

Με την βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων, ειδικές ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν παράλληλα στα δύο πρώτα βαγόνια που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα σιδερικών και έχουν καεί ολοσχερώς.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Νόμιζα ότι θα καούμε ζωντανοί»

O 28χρονος Στέργιος Μιναέμης περιγράφει τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στη Λάρισα.

«Έβλεπα τις φλόγες, γέμισε το βαγόνι με καπνό, τίποτα δεν μπορούσα να δω γύρω μου και ξαφνικά είδα φως από ένα σπασμένο τζάμι και ειδοποίησα τους υπόλοιπους για να βγούμε έξω. Φέρναμε τούμπες… Δεν ξέραμε πώς και πού θα σταματήσει το βαγόνι», λέει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Με τα σημάδια στο πρόσωπό του να μαρτυρούν όσα πέρασε, συγκλονισμένος από το μέγεθος της τραγωδίας, λέει πως ο ίδιος «ζει από θαύμα».

«Η φωτιά ξέσπασε δίπλα στο σπασμένο τζάμι. Καιγόντουσαν τα καλώδια και έβγαιναν μαύροι καπνοί. Όταν βγήκα, πήδηξα πάνω στα συντρίμμια. Πατούσα πάνω τους και όλα ήταν ζεστά ακόμα από τη συντριβή. Η πρώτη εικόνα που είδα ήταν ένας άνθρωπος που πετάχτηκε έξω, μπροστά μου. Δεν ξέραμε τι έγινε, εάν συγκρούστηκε το τρένο, εάν χτυπήσαμε σε κάποιο ζώο», σημειώνει.

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί - Σε εξέλιξη οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Τέμπη: Ειδικά κλιμάκια με ψυχολόγους δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων

Ειδικά κλιμάκια ειδικών ψυχικής Υγείας έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία για υποστήριξη συγγενών θυμάτων και τραυματιών, μετά τη σύγκρουση τρένων στη Λάρισα, όπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας.

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί η κυρία Ζωή Ράπτη, τα ειδικά κλιμάκια από διάφορες περιοχές και από ιδιωτικούς φορείς, εχουν κινητοποιηθεί για την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στα νοσοκομεία της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές», δήλωσε η υφυπουργός, ενώ σημείωσε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών και σταδιακά θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η διαδικασία δεν είναι εύκολη.

«Πέρα των δειγμάτων που έχουν σταλεί, γίνονται ακόμα έρευνες και μέχρι σήμερα τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ επιχειρούν στην περιοχή του δυστυχήματος. Θα έχουμε συνέχεια και τις επόμενες ημέρες, όμως έχουμε δουλέψει όλοι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν συντομότερα».

https://www.youtube.com/watch?v=zb65q7AEcl8&ab_channel=ProtoThema

Πλεύρης: Σήμερα θα ξεκινήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω DNA

Στις πρώτες εικόνες που αντίκρισε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όταν έφτασε στην περιοχή γύρω στις 4 και μισή τα ξημερώματα, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως «από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό πως πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία».

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί - Σε εξέλιξη οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που είχε με τους συγγενείς που είχαν σπεύσει στα νοσοκομεία κάνοντας λόγο για μια πολύ επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης.

«Στην αρχή όλοι είχαν την ελπίδα ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα ήταν ζωντανά καθώς έρχονταν συνεχώς τραυματίες. Όταν σταμάτησαν πλέον να έρχονται τραυματίες άρχιζαν να ψάχνουν τις σορούς», είπε ο κ. Πλεύρης, συμπληρώνοντας πως το Υπουργείο Υγείας προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη μέσω ειδικών σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως σήμερα θα αρχίσει η ταυτοποίηση των θυμάτων μέσω DNA, αλλά ίσως δεν θα είναι εφικτή η αναγνώριση όλων των θυμάτων, καθώς σε ορισμένα από τα βαγόνια η θερμοκρασία μετά τη σύγκρουση έφτασε και τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Λάρισα: Προσομοίωση στο TikTok δείχνει πώς έγινε η τραγωδία (βίντεο)

 

Διαβάστε περισσότερα