UPD: 12:29

Σε 40 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική, αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη. Παράλληλα 66 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ.

Ο κ. Βαθρακόγιαννης τόνισε ότι εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει.

Παράλληλα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την εταιρεία Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες των τραυματιών και των θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Επίσης, όπως τόνισε η κ. Δημογλίδου, έχουν εξασφαλιστεί κλίνες για την εξυπηρέτηση των οικογενειών των τραυματιών και των θυμάτων στα εξής ξενοδοχεία της Λάρισας: Imperial, Divani, και Metropol.

Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγνοούμενοι ανέρχονται τουλάχιστον σε 50.

Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα 3 πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας υπογράμμισε ο κ. εκπρόσωπος του ΠΣ προσθέτοντας ότι τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έχουν διατεθεί αστυνομικοί υπηρεσιών της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας ενώ έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να συνδράμει τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας συνεχίζεται παρουσία αξιωματικών και ειδικών ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί 2410683175 και 76 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας στους οποίους μπορούν να καλούν οι οικείοι και οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, ενώ έχουν σπεύσει 40 ασθενοφόρα. Ακόμη, στο σημείο βρίσκονται 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Στην Αστυνομία Λάρισας ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ και ο εκπρόσωπος της Hellenic Train

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρόκειται για έναν εργαζόμενο του ΟΣΕ ηλικίας 60 ετών ο οποίος υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και έγινε σταθμάρχης πριν από έναν μήνα στη Λάρισα μετά από εκπαίδευση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο ίδιο τμήμα έχει μεταφερθεί και ο Εκπροσωπος της Hellenic Train και οι δύο εξετάζονται προανακριτικά.

Θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας με βάση τα αποτελέσματα της προανάκρισης προκειμένου να αποφασίσει για τη περαιτέρω μεταχείρισή τους.

Πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ΜΜΕ στον κόσμο η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

BBC: Μακελειό μετά από σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη της Λάρισας

Στο ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC μετέφερε τη μαρτυρία ενός άνδρα: «Υπήρχε πανικός στο βαγόνι, οι άνθρωποι ούρλιαζαν», ανέφερε.

«Ήταν σαν σεισμός», δήλωσε ένας άλλος επιβάτης ονόματι Άγγελος Τσιαμούρας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταφέρει το BBC.

CNN: Τουλάχιστον 29 νεκροί και 85 τραυματίες από σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα

Καπνός υψώνεται από τα τρένα καθώς πυροσβέστες και διασώστες επιχειρούν μετά από σύγκρουση κοντά στην Λάρισα, στην Ελλάδα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου 2023. Η σύγκρουση μεταξύ εμπορευματικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας σημειώθηκε κοντά στα Τέμπη, περίπου 380 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, και είχε ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό πολλών βαγονιών.

Guardian: Συντριβή τρένου στην Ελλάδα: Τουλάχιστον 29 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη σύγκρουση

Μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του ο Guardian γράφει:

«Επιζώντες δήλωσαν ότι αρκετοί επιβάτες εκσφενδονίστηκαν από τα παράθυρα των βαγονιών λόγω της σύγκρουσης. Είπαν ότι άλλοι πάλεψαν για να απελευθερωθούν αφού η επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε, πέφτοντας σε ένα χωράφι δίπλα στις γραμμές.

«Υπήρχε πανικός στο βαγόνι, οι άνθρωποι ούρλιαζαν», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ένας νεαρός άνδρας. που απομακρύνθηκε σε κοντινή γέφυρα.

«Μόλις ακούσαμε έναν κρότο… το βαγόνι (του τρένου) άρχισε να περιστρέφεται, πριν καταλήξει στο πλάι όταν καταφέραμε να βγούμε», δήλωσε ένας άλλος επιβάτης στην ΕΡΤ.

Το χρονικό της σύγκρουσης 

Δραματικές στιγμές με τουλάχιστον 19 νεκρούς, 60 τραυματίες και εγκλωβισμένους επιβάτες της αμαξοστοιχίας η οποία λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Από τις πρώτες πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως προκύπτει ότι τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών δεν επιβεβαιώνεται. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αριθμό νεκρών όσο είναι σε διάρκεια η επιχείρηση. Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση και η περίθαλψη των τραυματιών» ανέφερε κυβερνητική πηγή στο protothema.gr.

Αγοραστός για την τραγωδία στη Λάρισα: Κρανίου τόπος, δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τα βαγόνια 1 και 2

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του εξήγησε ότι «έχουν απεγκλωβιστεί όλοι οι επιβάτες από την αμαξοστοιχία intercity. Οι διασώστες ψάχνουν δυστυχώς μόνο για αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους».

«Ήταν σφοδρή σύγκρουση. 250 άτομα έχουν πάει Θεσσαλονίκη ή σε οποιδήποτε άλλο προορισμό, άλλοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, τα οποία κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα».

«Δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν τα βαγόνια 1 και 2, ξεκινάνε οι έρευνες από το 3» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός τονίζοντας ότι ήταν τόσο ισχυρή η σύγκρουση που λογικά τα βαγόνια έχουν εκτιναχθεί.

«Η κατάσταση είναι τραγική, όταν έφτασα στο σημείο σοκαρίστηκα κι εγώ ο ίδιος από την εικόνα που αντίκρισα. Κρανίου τόπος, πραγματικά δεν έχω λόγια» είπε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

https://twitter.com/chris_avramidis/status/1630709252472832000?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1630709252472832000%7Ctwgr%5E0370a7f92b26d36a9f2324b3cdfcabdfd7aad817%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1344952%2Flarisa-toulahiston-19-nekroi-apo-ti-sugrousi-trenon-60-traumaties-fovoi-gia-eglovismenous%2F

Η σφοδρή σύγκρουση που μετέτρεωε το επιβατικό τρένο σε άμορφη μάζα

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, λίγο πριν από τις σήραγγες στα Τέμπη. Από την σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

«Η φωτιά που είχε ξεσπάσει από την σύγκρουση έχει κατασβεστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι καπνοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι από κάποια λάδια της μηχανής» είπε αρμόδια πηγή με γνώση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης περίπου στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα.

Επέβαιναν 350 επιβάτες στο τρένο -Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και είχε αναχωρήσει στις 19:22.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Στο σημείο του δυστυχήματος έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η 8η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας και συνολικά 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και γιατροί απο Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Μετά από εντολή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, άνοιξαν τα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Στο σημείο σπεύδουν και λεωφορεία για την παραλαβή των επιβατών, που είναι καλά στην υγεία τους.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στα νοσοκομεία και ο γενικός γραμματέας του Μεταφορών, Γιαννης Ξιφαράς, προς το σημείο της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας. Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός συνεχώς.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε επιφυλακή, εαν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Τετάρτη (1/3) επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την τραγωδία με τη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι πρώτες ενδείξεις για τα αίτια της σύγκρουσης των τρένων

Σε ανθρώπινο λάθος φαίνεται ότι οφείλεται το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, έγινε κάποιο λάθος στην αλλαγή των σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς οι αμαξοστοιχίες φαίνεται πως βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Εικάζεται ότι ο σταθμάρχης στη Λάρισα έβαλε την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος γραμμή, με συνέπεια να βρεθούν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και να συγκρουστούν μετωπικά.

«Ερχόταν το τρένο καταπάνω μας»

Τα μοιραία λεπτά περιέγραψε ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος δηλώνει: «Νιώσαμε να τραντάζεται όλο το βαγόνι, ερχόταν το τρένο καταπάνω μας. Ακόμη δεν νιώθω ζωντανός».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, κάποιοι επιβάτες είχαν φύγει διακοπές λόγω του τριημέρου, ενώ άλλοι είχαν επισκεφθεί τις οικογένειές τους. Παράλληλα έξω από τον ΟΣΕ βρίσκονταν κάποιοι συγγενείς που δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και αγωνιούν.

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την αστυνομία αλλά ούτε και από κάποιον στον σταθμό. Δεν ξέρουμε τι γίνεται και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους μας» ανέφερε μια γυναίκα η οποία περιμένει τον εγγονό της.

Σημειώνεται πως αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ακόμη τρία λεωφορεία με επιζώντες της τραγωδίας.

Διαβάστε περισσότερα