Σε τουλάχιστον 43 νεκρούς ανέρχεται, μέχρι τώρα, ο απολογισμός της τραγωδίας στα Τέμπη από τη σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη και της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τη Θεσσαλονίκη.

Το έργο της έρευνας στα συντρίμμια δεν έχει ολοκληρωθεί και για αυτό οι αρχές τονίζουν ότι ο τελικός αριθμός θα αυξηθεί και άλλο. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης και η πυρκαγιά που ξέσπασε στα βαγόνια δυσχεραίνουν κατά πολύ το έργο του εντοπισμού των θυμάτων, πολύ περισσότερο όμως της ταυτοποίησής τους.

Στιγμές που αδυνατεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους και πιστοποιούν το μέγεθος της τραγωδίας, εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες. Σκηνές αρχαίας τραγωδίας καταγράφονται έξω από το νοσοκομείο, με τις επόμενες ώρες να αναμένονται ιδιαίτερα δραματικές λόγω του ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία αναγνώρισης νεκρών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, οι αταυτοποίητες σοροί φτάνουν στις 36, ενώ έρχονται διαρκώς σακούλες με νεκρούς.

Έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δεκάδες γονείς και συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Στους 43 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με την ιατροδικαστή

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής και των 43 σορών που έχουν φτάσει εδώ», ανέφερε στο ΕRΤNEWS η κ. Ρουμπίνη Λεοντάρη, Ιατροδικαστής – Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

«Έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με το ειδικό τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήλθε από την Αθήνα και χειρίζεται το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές με τη διενέργεια των εξετάσεων», προσέθεσε, ενώ, εξήγησε ότι «το πρωτόκολλο αυτό λέει το εξής: Ότι έρχεται το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από εκεί και πέρα, φωτογραφίζεται η κάθε σορός και στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει επάνω, ένα μενταγιόν, ένα ρολόι και μετά και μετά γίνεται η λήψη DNA από τη σορό και φυσικά από τους συγγενείς. Είναι πραγματικά χρονοβόρα διαδικασία».

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής και των 43 σορών, που ήρθαν», τόνισε η κ. Λεοντάρη. «Δυστυχώς, η ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA και θεωρώ κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ότι αύριο το μεσημέρι (02/03) θα έχουν ταυτοποιηθεί αυτές οι 43 σοροί ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν. Πρέπει βέβαια να πω, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο και ανήκουμε, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Εδώ, η Περιφέρεια έχει ενδιαφερθεί, έχει κλείσει ξενοδοχεία για τους οικείους και για όλον τον κόσμο που έχει έρθει. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός, αλλά δεν παύει ο πόνος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι σίγουρα από τους οικείους μη διαχειρίσιμος».

Δείγματα DNA από 53 άτομα για την ταυτοποίηση των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη

Δείγματα DNA λαμβάνονται από ιατροδικαστές και θα σταλούν στη Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών στην Αθήνα για την ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Από αύριο Πέμπτη (02/03) αναμένεται να δοθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Πρόκειται για 53 περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι οικείοι τους. Δεν είναι λίγοι οι συγγενείς αγνοουμένων που παραμένουν έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ, το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας έκανε γνωστό πως διαθέτει δωμάτια δωρεάν για τους πολίτες που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Άνθρωποι του νοσοκομείου βγαίνουν στον προαύλιο χώρο φωνάζοντας ονόματα, κάτι που από μόνο του προκαλεί ανατριχίλα. Οποίος γονέας ή συγγενής ακούσει το όνομα του δικού του ανθρώπου, τον ενημερώνουν σε ποιο νοσοκομείο τον έχουν πάει. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν ακούνε να φωνάζουν το δικό τους παιδί και μπαίνουν στην άχαρη διαδικασία να δώσουν όσα στοιχεία μπορεί να φανούν χρήσιμα, όπως το χρώμα μαλλιών αλλά και το είδος των ρούχων και παπουτσιών που ενδέχεται να φορούσε στο μοιραίο δρομολόγιο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ενημερώνονται συνεχώς και συντονίζουν τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων και ενημέρωσης των συγγενών τους. Από την Αθήνα, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο το ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για την ταυτοποίηση θυμάτων μέσω DNA η οποία είχε συσταθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι και είχε υλοποιήσει την ταυτοποίηση των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, όπως και ψυχολόγοι της Ελληνικής Ασττυνομίας.

Οι τραυματίες

Στους 66 ανέρχονται οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με έξι από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες Αρχές. Με τον τραγικό απολογισμό της σύγκρουσης τρένων να έχει φτάσει σύμφωνα με την Πυροσβεστική τους 36 νεκρούς, αγωνία επικρατεί για την κατάσταση των επιβατών των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών που έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, άλλοι με ελαφριά και άλλοι με βαριά τραύματα.

Το σύνολο των νεκρών επιβατών από την μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται ακόμη στο σημείο και δυστυχώς ακόμη ανασύρονται νεκροί άνθρωποι. Συγγενείς και φίλοι των τραυματιών αλλά και των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα επείγοντα του ΓΝΛ περιμένοντας κάποιο νέο. Έχει ξεκινήσει η μακάβρια διαδικασία της αναγνώρισης των νεκρών. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Οι άνθρωποι επικοινωνούν με τα κινητά τους και μεταφέρουν τα δυσάρεστα νέα κλαίγοντας με λυγμούς.

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Στη λίστα των αγνοούμενων οι δύο μηχανοδηγοί

Τελειόφοιτος της σχολής μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ της κλάσης του 2019 και πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι Πειραιά στο τμήμα Μηχανολογίας, ο 32χρονος Δημήτρης Μασσαλής οδηγός της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας 62, η οποία αργά χθες το βράδυ συγκρούστηκε με το εμπορικό τρένο 63503.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το όνομα του μηχανοδηγού μέχρι αυτή την ώρα βρίσκεται στη λίστα με τους αγνοούμενους της τραγωδίας, με τις έρευνες για τον εντοπισμό τόσο του ίδιου όσο και των υπολοίπων, στα συντρίμμια του επιβατικού τρένου να συνεχίζονται. Από την άλλη 36 σοροί εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ταυτότητα στο νοσοκομείο της Λάρισας, με τους δικούς τους να καλούνται πλέον να τους αναγνωρίσουν ακόμα και με την μέθοδο του DNA.

Αγωνία υπάρχει και για το πλήρωμα του επιβατικού τρένου με προορισμό την Θεσσαλονίκη με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε τουλάχιστον 40, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται πυρετωδώς για τον εντοπισμό τους.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενηδουνιάς σε κάθε αμαξοστοιχία υπήρχαν από δυο μηχανοδηγοί: “Μιλάμε συνολικά για τέσσερις μηχανοδηγούς και έναν που επέβαινε ως επιβάτης γιατί πήγαινε ν’ αναλάβει βάρδια. Επίσης στο επιβατικό τρένο υπήρχαν και τέσσερις συνοδοί. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τους συναδέλφους μας”.

Από την άλλη, τον αγαπημένο τους φίλο από την Αμαλιάδα Γιώργο Κουτσούμπα, μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, έχουν αρχίσει να αποχαιρετούν μέσα από την σελίδα του στο Facebook φίλοι και συνάδελφοί του από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ουρές για αιμοδοσία στο «Ελπίς», ανοίγει έως τις 20:30 το Κοργιαλένειο

aimodosia1

Τη δυνατότητα να δώσουν αίμα και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Αθανασάκη 11, Αμπελόκηποι) έχουν από αυτήν την ώρα μέχρι και τις 20:30 το βράδυ οι Αθηναίοι.

Η απόφαση να «ανοίξει» η αιμοδοσία και στο Κοργιαλένειο, λήφθηκε καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία η μεγάλη προσέλευση των πολιτών, που σπεύδουν από νωρίς στο Νοσοκομείο Ελπίς, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων.

Η προσφορά αίματος θα συνεχιστεί και αύριο σε τρία Δημοτικά Ιατρεία του δήμου, σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: «Μας φέρνουν συνέχεια παιδιά, είναι τρομακτικό» – Συγκλονίζει ο διευθυντής ορθοπεδικής

Πολλά από τα θύματα είναι νέα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν και να… δουν το μέλλον τους.

Ακριβώς σε αυτό το γεγονός εστιάζει και ο διευθυντής ορθοπεδικής Γ.Ν. Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Μιλάμε για φοιτητές. Αυτό είναι που είναι και το πραγματικά τρομακτικό. Από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία οι περισσότεροι ασθενείς που διακομίζονταν στο νοσοκομείο ήταν φοιτητές με ηλικιακό εύρος από 20 έως 25 χρονών. Έτσι είναι σχεδόν όλοι οι νοσηλευόμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι εξίσου οδυνηρή θα είναι η κατάσταση και όταν αρχίζουν οι οικογένειες να αναγνωρίζουν τα θύματα. «Μας φέρνουν συνέχεια παιδιά», ανέφερε συγκλονισμένος.

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Στους 1.300°C κάηκε το πρώτο βαγόνι

Σε νέα ενημέρωση για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη προχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου. Μέχρι αυτήν την ώρα ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 40. Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κατά την ενημέρωση, ο αριθμός είναι 36, ωστόσο όπως υπογραμμίστηκε από τον κ.Βαθρακογιάννη ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν ακόμη δύο άτομα που έχουν εντοπιστεί χωρίς τις αισθήσεις τους αλλά δεν έχουν ανασυρθεί ακόμη από τα σωστικά συνεργεία.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι και με διασωστικά εργαλεία αφαιρούνται τμηματικά τα κομμάτια του και προσέθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας σε αυτό οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν τις ενέργειες έρευνας και στο τρίτο βαγόνι.

Την ίδια στιγμή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος μίλησε για 72 νοσηλευόμενους, ενώ τόνισε ότι το έργο της ταυτοποίησης είναι πολύ δύσκολο καθώς στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά αναπτύχθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου.

Σύγκρουση τρένων: Συγκινητικές εικόνες στην κεντρική πλατεία της Λάρισας – Ουρές για την έκτακτη αιμοδοσία

Ουρές από το πρωί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από άτομα κάθε φύλου και ηλικίας, που περιμένουν καρτερικά προκειμένου να συμμετάσχουν στην έκτακτη αιμοδοσία που έχει ανακοινώσει εξαιτίας της σύγκρουσης των δυο τρένων με τους νεκρούς και τους τραυματίες το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Για τον λόγο αυτό όσοι μπορούν πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκληση από τις 9:00-14:00 γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όλες αυτές τις ώρες όλο και περισσότεροι είναι οι Λαρισαίοι που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια με τις εικόνες από την συμμετοχή να είναι πραγματικά συγκινητικές.

Τέμπη: Τρεις φοιτήτριες από την Καλαμπάκα, δίδυμες αδελφές και η ξαδέλφη τους, μεταξύ των θυμάτων

Τρεις φοιτήτριες από την Καλαμπάκα, δίδυμες αδελφές και η ξαδέλφη τους, είναι μεταξύ των νεκρών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Βαρύ πένθος έχει πέσει στην Καλαμπάκα, καθώς τα τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Από γνωστή οικογένεια της Καλαμπάκας οι τρεις φοιτήτριες

Πρόκειται για τρεις φοιτήτριες που ανήκαν σε πολύ γνωστή οικογένεια της πόλης με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, έχει γίνει ήδη η αναγνώρισή τους, βυθίζοντας στη θλίψη την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα