Ο γηγενής πληθυσμός της Αττάλειας αποφεύγει τα σούπερ μάρκετ, λόγω των υψηλότερων τιμών και πραγματοποιούν τα ψώνια τους στη λαϊκή αγορά της Τερίκοβα, όπου τα περισσότερα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα, σύμφωνα με έρευνα του DW.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία, ωστόσο, καθιστά απλησίαστες για πολλές οικογένειες και εκείνες τις πιο προσιτές τιμές. Ο… καλπάζων πληθωρισμός φέρνει σε δεινή οικονομική θέση όλο και περισσότερους Τούρκους πολίτες, με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Ο Χάνκαν, πωλητής στην υπαίθρια αγορά της Αττάλειας, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Παλαιότερα, τα κουζινικά που πουλούσα είχαν μία λίγο – πολύ σταθερή τιμή. Τώρα, όμως, έχει τριπλασιασθεί και το ίδιο ισχύει για πολλά άλλα προϊόντα, όπως ο ρουχισμός ή τα είδη υγιεινής, στα οποία οι τιμές είναι πλέον εξαιρετικά υψηλές».

«Ο κόσμος αγοράζει όλο και λιγότερα»

Οι καταναλωτές που έρχονται στη λαϊκή, λένε ότι οι τιμές αλλάζουν πλέον κάθε εβδομάδα· ενώ τα μεταφορικά αυξάνονται συνεχώς, οι περισσότεροι πωλητές μετακυλούν αναγκαστικά το κόστος στους καταναλωτές.

Ο πωλητής, Μουράτ, τονίζει πως «όσο αυξάνονται οι τιμές, μειώνεται ο τζίρος και αυξάνονται οι δαπάνες. Το κόστος έχει αυξηθεί και λόγω των υψηλότερων τιμών καυσίμων. Με σκοπό να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, θέλουμε να αυξήσουμε τον τζίρο, αλλά ο κόσμος αγοράζει συνεχώς λιγότερα, καθώς η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί. Ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως παλιά».

Περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς η αγορά κρέατος και φρούτων έχει γίνει πολυτέλεια στην Τουρκία.

Κατήφορος δίχως… τέλος για την τουρκική λίρα, σε «ασφυξία» η οικονομία της γείτονος

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο ασταμάτητος κατήφορος της τουρκικής λίρας προκαλεί κλυδωνισμούς στην οικονομία της Τουρκίας, η οποία βασίζεται σε υπερθετικό βαθμό στις εισαγωγές.

Πριν από την ημερολογιακή αλλαγή του έτους, η ισοτιμία έφθανε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ.

Η δραματική υποτίμηση του νομίσματος συνδυάζεται με τον «καλπάζοντα» πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε ξανά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει «εκτιναχθεί» στο 80%.

Ταυτόχρονα, στις 12/06 η τιμή της βενζίνης είχε αυξηθεί κατά 2.18 λίρες (0.12 ευρώ) στις 28.5 λίρες (1.58 ευρώ) το λίτρο ανά μέσο όρο, αντικατοπτρίζοντας αύξηση της τάξεως του 268% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.