Μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων προς τις τράπεζες της Τουρκίας, σε νέα υψηλά, δημιουργούν ερωτήματα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Τα κεφάλαια, ύψους 25 δισ. δολ. επιτρέπουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα,  παρά το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα και την ασθενή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε λίρες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα χρήματα που δεν μπορεί να λογαριαστούν στα μηνιαία στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών αυξήθηκαν στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τον απολογισμό κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους στα 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τα δύο είναι ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πίσω.

Ανεξήγητες ροές

Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα ισχυρίστηκε ότι οι ανεξήγητες εισροές προήλθαν πιθανώς από Τούρκους που έφεραν αποταμιεύσεις μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά όταν η λίρα είναι αδύναμη ή καταθέτοντας ξένο νόμισμα που κερδίζουν από τους τουρίστες.

Τα δεδομένα τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνουν προβλέψεις που βασίζονται συνήθως σε μακροπρόθεσμα μοτίβα δαπανών και εάν αυτές οι υποθέσεις είναι πλέον ξεπερασμένες, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει μέρος της ανόδου του τρέχοντος έτους.

Τα λεγόμενα καθαρά σφάλματα και παραλείψεις συνήθως αναθεωρούνται καθώς η τράπεζα λαμβάνει δεδομένα από διεθνείς ομολόγους με καθυστέρηση.
Ακόμα κι έτσι, οι φετινοί αριθμοί είναι σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει το Bloomberg.

Ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci με έδρα την Κωνσταντινούπολη σημειώνει ότι ενώ είναι φυσιολογικό τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να δείχνουν κάποιο κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης, η συνεχής αύξηση των ροών στην οικονομία της Τουρκίας φέτος είναι «πρόβλημα». Μπορεί να είναι σημάδι λανθασμένων υποθέσεων για ορισμένα από τα έσοδα από υπηρεσίες, τονίζει ο Burumcekci.’

Διαβάστε ακόμη: