Στο στόχαστρο των ΜΜΕ στην Τουρκία μπήκαν για άλλη μια φορά η Αλεξανδρούπολη και η Κρήτη, συνεχίζοντας το αφήγημα περί απειλής από τις αμερικανικές βάσεις.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ιδρύουν βάσεις σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη για να «στοχεύσουν» και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία!»

Μάλιστα, σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι CNN Turk παρουσιάστηκε χάρτης με τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, με τον αναλυτή της εφημερίδας Hurriyet Aμτουλκαντίρ Σέλβι να μιλά για μια «αλυσίδα» που έχει δημιουργηθεί απέναντι από την Τουρκία και εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη έως και την Κύπρο.

«Όταν αναφερόμαστε σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο πρέπει  τα γεγονότα να τα δούμε από την Αλεξανδρούπολη. Εκεί στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται ένας κύκλος μια αλυσίδα. Εκεί υπάρχουν ναυτικές βάσεις, αεροπορικές βάσεις, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. Δηλαδή εκεί υπάρχουν 9 με 10 βάσεις. Ελέγχουν το Αιγαίο και τώρα έρχονται στη Μεσόγειο. Εκεί υπάρχει η Κρήτη αλλά δεν τους είναι αρκετή».

Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προκαλείται από την Ελλάδα ενώ επανέφερε την προπαγάνδα για κλείδωμα τουρκικών μαχητικών από ελληνικoύς S-300 και μίλησε μέχρι και για επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων: «H άφιξη των ΗΠΑ στην Κύπρο και η παροχή οπλικών συστημάτων είναι ένα βήμα. Διότι μας προκαλούν μέσω της Ελλάδας. Διότι η Ελλάδα είτε μας κλειδώνει τα μαχητικά μας με τα ραντάρ των S-300 είτε κάνει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ εστίασε στην Αλεξανδρούπολη και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν «συγκεκριμένους στόχους» όταν ιδρύουν κάποια στρατιωτική βάση.

«Αφού τα πλοία δεν θα περάσουν από τα Στενά, από την ναυτική βάση της Αλεξανδρούπολης εσείς τι στόχο έχετε; Τι θα πετύχουν δηλαδή με ναυτική βάση εδώ. Το λέω πάντα όταν οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένους και διαφορετικούς στόχους έρχονται πάντα με τις βάσεις τους», δήλωσε.

«Μας λένε πως έρχονται στην Αλεξανδρούπολη για να στηρίξουν την Ουκρανία, επειδή κλείσαμε τα Στενά λόγω του πολέμου. Και στα πλοία της Ουκρανίας και της Ρωσίας και αυτό το ανακοινώσαμε για να μην λάβουν κάποια βοήθεια. Ωραία αλλά τότε γιατί δεν πάτε μέσω της Πολωνίας εκεί δεν υπάρχει θάλασσα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: