Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μερικές απο τις βασικές οικονομικές εξελίξεις που θα πρέπει να αξιολογήσουν οι επεδνυτές διεθνώς περιλαμβάνουν…

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνεται αλλά οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται

Λιγότερες θέσεις εργασίας προστέθηκαν στην οικονομία των ΗΠΑ τον Ιούλιο από ό,τι αναμενόταν, με τις μη γεωργικές μισθοδοσίες να αυξάνονται κατά 187.000.

Μια άνοδος 200.000 είχαν προβλεφθεί από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters μετά τη μέση μηνιαία αύξηση 218.000 το τελευταίο τρίμηνο. Η οικονομία χρειάζεται να δημιουργεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας το μήνα για να ανταποκρίνεται στις αυξήσεις του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε, ωστόσο, τον περασμένο μήνα, στο 3,5% από 3,6%, επαναφέροντάς το στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά πριν από μισό αιώνα.

Οι μισθοί αυξήθηκαν επίσης τον Ιούλιο, με τις μέσες ωριαίες αποδοχές να αυξάνονται κατά 0,4% – το ίδιο ποσοστό με τον Ιούνιο. Η ετήσια αύξηση των κερδών ήταν 4,4% για τον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισθοί αυξάνονται τώρα ταχύτερα από τον πληθωρισμό.

Αξιολογήσεις κρατικών χρεών σε κίνδυνο λόγω των υψηλών εκπομπών άνθρακα

Η αποτυχία μείωσης των εκπομπών άνθρακα θα προκαλέσει αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών.

Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς θα μπορούσαν να δουν τις αξιολογήσεις τους να μειώνονται, γεγονός που θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους τους.

Συνολικά, 59 έθνη θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σύμφωνα με ένα σενάριο όπου οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται, λέει η μελέτη.

Ενδελεχή παρατήρηση των οικονομικών στοιχείων από όλο τον κόσμο

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν τον Ιούλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με κορυφαίο στεγαστικό δανειστή. Οι τιμές μειώθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,4% σε ετήσια βάση.

Οι προσλήψεις νέου προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκαν στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης και των λογιστών της KPMG. Η αύξηση των μισθών έφτασε επίσης στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2021.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 1,5% από τον Μάιο. Η ασθενής ζήτηση από την Κίνα, οι ελλείψεις εργαζομένων, η νομισματική πολιτική και ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους είναι όλοι παράγοντες, αναφέρει το Bloomberg.

Η ανακοίνωσε έρχεται την ώρα που ο γερμανικός πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούλιο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,5% σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 6,8% τον Ιούνιο.

Η παραγωγικότητα των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι είναι χαμηλότερη από αυτή εκείνων που εργάζονται στο γραφείο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ.

Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδηλώνει ότι το δημόσιο χρέος πρόκειται να μειωθεί στις περισσότερες χώρες του Ειρηνικού τους επόμενους 12 μήνες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας υποχώρησε κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, οδηγώντας τη χώρα σε αποπληθωρισμό, ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της χώρας.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούλιο και 3,2% σε ετήσια βάση. Σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή έχουν μειωθεί από το ανώτατο όριο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε έναν νέο νόμο που δίνει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτα πρότυπα εργασίας. Μάθετε περισσότερα για το νέο νόμο και πώς συγκρίνεται με τους ευέλικτους νόμους εργασίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: