Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών τον Ιούνιο, καθώς το αυξανόμενο κόστος των στεγαστικών δανείων συσσωρεύει περαιτέρω πίεση στην αγορά  ακινήτων.

Οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν 2,6% το έτος έως τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιούνιο του 2011 και μια απότομη αύξηση από την ετήσια πτώση 1,1% που καταγράφηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη τιμών του στεγαστικού δανειστή Halifax που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Οι τιμές υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 0,1% από τον Μάιο.

Η μέση ιδιοκτησία στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει τώρα 285.932 £ (364.490 £), από το ανώτατο όριο των 293.992 £ τον Αύγουστο του 2022.

Ο Kim Kinnaird, διευθυντής της Halifax Mortgages, δήλωσε ότι η ετήσια πτώση υποδηλώνει μια ελαφρά ανάκαμψη των τιμών φέτος μετά τις κατακλυσμικές συνέπειες από τον «μίνι προϋπολογισμό» του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο, ο οποίος είδε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να εκτοξεύονται και τις τιμές των ακινήτων να πέφτουν κατακόρυφα.

«Οι μέσες τιμές των κατοικιών είναι πράγματι αυξημένες κατά +1,5% (4.000 £) μέχρι στιγμής φέτος, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης να σημειώνεται το πρώτο τρίμηνο, μετά την απότομη πτώση των τιμών που είδαμε στο τέλος του περασμένου έτους», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η αγορά κατοικίας παραμένει ευαίσθητη στην αστάθεια στο κόστος δανεισμού».

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επίδοξοι αγοραστές έχουν πληγεί από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού τον περασμένο χρόνο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Η  Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για 13η συνεχή φορά τον Ιούνιο, αυξάνοντας κατά έκπληξη κατά 50 μονάδες βάσης και ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 5%. Αυτό έγινε καθώς ο βασικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε από μήνα σε μήνα τον Μάιο.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλότερα τραπεζικά επιτόκια αναφοράς έχουν ωθήσει τις αποδόσεις του βρετανικού κρατικού χρυσού, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων, ωθώντας ορισμένους δανειστές να αυξήσουν τα επιτόκια ή να τραβήξουν ορισμένα προϊόντα όλα μαζί.

Διαβάστε περισσότερα