Η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδίασε την Πέμπτη τις αγορές με την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τη 13η συνεχόμενη αύξησή τους, καθώς οι αξιωματούχοι παλεύουν με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 7-2 υπέρ της αύξησης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία ανεβάζει το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας στο 5%. Η κίνηση αυτή διέψευσε τις εκτιμήσεις της αγοράς,  η οποία έκανε λόγο για περίπου 60% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η στερλίνα διολίσθησε έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει πτώση πάνω από 5 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% ετησίως, αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια άνοδο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) κατά 8,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, σημείωσε ετήσια άνοδο 7,1%, από 6,8% τον Απρίλιο και το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, σύμφωνα με στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Διαβάστε περισσότερα