Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% ετησίως, αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια άνοδο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) κατά 8,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, σημείωσε ετήσια άνοδο 7,1%, από 6,8% τον Απρίλιο και το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, σύμφωνα με στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

«Η αύξηση των τιμών για τα αεροπορικά ταξίδια, τα ψυχαγωγικά και πολιτιστικά αγαθά και υπηρεσίες και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα οδήγησαν στη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μηνιαία αλλαγή τόσο των ετήσιων συντελεστών CPIH όσο και CPI», ανέφερε η ONS.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH), την προτιμώμενη μέτρηση του ONS, αυξήθηκε κατά 7,9% τους 12 μήνες έως τον Μάιο του 2023, από 7,8% τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 10% τον Απρίλιο, αλλά συνεχίζει να υπερβαίνει τις προβλέψεις της συναίνεσης και παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε αναμονή για την 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως να εφαρμόσει την 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς αντιμετωπίζει την επικίνδυνη εξισορροπητική πράξη της χαλάρωσης του πληθωρισμού χωρίς να δημιουργήσει κρίση στεγαστικών δανείων και ύφεση.

Ο σταθερός πληθωρισμός και η επίμονα στενή αγορά εργασίας οδήγησαν τους οικονομολόγους τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα ανώτατα επιτόκια και ο κύκλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται τώρα να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Διαβάστε περισσότερα