Η Skipton Building Society στη Βρετανία σχεδιάζει να ξεκινήσει να δίνει στεγαστικά δάνεια στο 100% της αξίας του ακινήτου με σκοπό να βοηθήσει όσους θέλουν να αποκτήσουν για πρώτη φορά το δικό τους σπίτι.

Η κίνηση αυτή είχε σταματήσει από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008 όταν κάποιος μπορούσε να πάρει ένα τυπικό στεγαστικό δάνειο χωρίς να χρειάζονται εγγυήσεις ή άλλες καταθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ο κορυφαίος δανειστής της χώρας θα ξεκινήσει την παροχή ενός στεγαστικού δανείου που στοχεύει σε όσους «παγιδεύονται στο φαύλο κύκλο της ενοικίασης» και σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στην «τράπεζα της μαμάς και του μπαμπά».

Ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα με μια αναφορά στους Times, το νέο προϊόν θα είναι διαθέσιμο έως και 100% και οι δανειολήπτες θα πρέπει να επιδείξουν ιστορικό καταβολής ενοικίου συγκρίσιμο με τις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων έως δύο χρόνια.

Υπεύθυνος δανεισμός

Μια τέτοια υποθήκη θα διέφερε από άλλα διαθέσιμα εξειδικευμένα προϊόντα που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δανείζονται έως και το 100% της τιμής αγοράς, αλλά περιλαμβάνουν ένα μέλος της οικογένειας που θα παρέχει κάποιου είδους οικονομική βοήθεια, όπως η παροχή εγγύησης στο στεγαστικό δάνειο – που σημαίνει ότι συχνά είναι μια διαθέσιμη επιλογή μόνο για όσους έχουν ευκατάστατες οικογένειες.

Η κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για τον υπεύθυνο δανεισμό σε μια εποχή αβεβαιότητας για τις τιμές των κατοικιών και συμπίπτει με την εικασία ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναβιώσει το πρόγραμμα βοήθειας για αγορά κατοικίας, το οποίο έκλεισε στους νέους αιτούντες περί τα τέλη του περασμένου έτους.

Οι υψηλότερες τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια που εκτοξεύονται σε ύψη ρεκόρ είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πολλοί αγοραστές βρίσκουν την “λύση” του στεγαστικού που επιδοτεί το 100% μεγαλύτερη πρόκληση από ποτέ.

Στοιχεία που εκδόθηκαν από το Χάλιφαξ νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσαν ότι το μέσο ποσό που κατατέθηκε ως κατάθεση από όσους αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι το 2022 ήταν 62.470 £ – αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2021.

Διαβάστε περισσότερα