Μπορεί να μην υπάρχει το… ελιξίριο της αιώνιας νεότητας, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να επιβραδύνουμε την επίδραση του χρόνου, στο δέρμα μας. Αν αρχίσουμε να αποφεύγουμε τις παρακάτω επιβλαβείς συνήθειες, τότε θα βελτιωθεί η εξωτερική μας εικόνα, αλλά –κυρίως– θα αποκτήσουμε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής, συνολικά.

Κατανάλωση ανθρακούχων ποτών

Γνωρίζεις ότι τα αναψυκτικά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ήξερες, όμως, ότι μάς γερνούν και γρήγορα; Οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα ανθρακούχα ποτά είχαν πιο αδύναμα τελομερή, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Τα τελομερή είναι το σημείο εκείνο στο DNA, που προστατεύει το γονιδίωμά μας. Καθώς τα κύτταρά μας διαιρούνται, τα τελομερή μικραίνουν, όπερ σημαίνει ότι αρχίζουν και να δυσλειτουργούν. «Η συχνή κατανάλωση ποτών με ζάχαρη επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ, τα κύτταρα που βρίσκονται στο δέρμα και τα μαλλιά επηρεάζονται περισσότερο, αφού αναπαράγονται περισσότερο και συχνότερα», σημείωσε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Κατανάλωση ζάχαρης

Όπως ακριβώς με ανθρακούχα ποτά, έτσι και κάθε τρόφιμο που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης λειτουργεί αρνητικά για την εμφάνισή μας. Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης προκαλεί βλάβη στο δέρμα, η οποία είναι πολύ δύσκολο να επιδιορθωθεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Dermatology. Η ζάχαρη προσκολλάται στο κολλαγόνο, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο και σκληρό.

Κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφήνει τον οργανισμό και κυρίως το δέρμα, αφυδατωμένο. Ιδιαίτερα, τους καλοκαιρινούς μήνες, η επίδρασή του γίνεται χειρότερη. Το δέρμα «στεγνώνει», ενώ, προκαλούνται φλεγμονές, οι οποίες «ξεσπούν» στο πρόσωπο ως ακμή, πρήξιμο ή σπασμένα αγγεία.

Μία διεθνής έρευνα του 2019, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες που έπιναν πάνω από οκτώ ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα, είχαν περισσότερες λεπτές γραμμές, πρησμένα μάτια και ήταν πιο αφυδατωμένες, από εκείνες που έπιναν λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ.

Υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Δυστυχώς, ο ήλιος δεν είναι πάντα φίλος μας. Η διαδικασία της φωτογήρανσης υφίσταται και είναι αμείλικτη. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, ενώ, το καλοκαίρι επιβάλλεται ο δείκτης προστασίας να είναι το λιγότερο 30 SPF.

«Το δέρμα αναπτύσσει ρυτίδες και λεπτές γραμμές, επειδή το ηλιακό φως επηρεάζει σε βάθος την επιδερμίδα, μειώνοντας το κολλαγόνο και την ελαστικότητά της. Δείγματα φωτογήρανσης μπορεί να είναι οι ρυτίδες, η ακμή, οι καφέ κηλίδες ή οι φακίδες και τα λεπτά, σπασμένα αγγεία», ανέφερε η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Έλλειψη ξεκούρασης

Κοιμάσαι αργά και δεν ξεκουράζεσαι όσο θα έπρεπε; Ετοιμάσου να δεχθείς το τίμημα αυτής της συνήθειας με πρησμένα μάτια, κουρασμένα βλέφαρα και ωχρό δέρμα. Οι γυναίκες που ξεκουράζονταν επαρκώς, είχαν 30% περισσότερη ανάπλαση στο δέρμα τους, από εκείνες που δεν κοιμούνταν καλά. Στη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός «αναγεννάται» με τα κύτταρα σε όλα τα συστήματα να ανανεώνονται και έτσι, την επόμενη ημέρα, να δείχνουμε πιο φρέσκοι και… νεότεροι.

Διαβάστε ακόμη: