Η Κίνα προχώρησε στην αντικατάσταση των δύο επικεφαλής της μονάδας που διαχειρίζεται το πυρηνικό της οπλοστάσιο, μια κίνηση που δείχνει ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει εδραιώσει τον έλεγχο του PLA.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC ο πρόεδρος της Κίνας ανησυχεί για τη διαφθορά και έχει υπογραμμίσει ότι η απόλυτη πίστη στο κόμμα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Ο στρατηγός Λι Γιουτσάο, ο οποίος ηγήθηκε της μονάδας πυραυλικής δύναμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και ο αναπληρωτής του είχαν «εξαφανιστεί» για μήνες.

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του ναυτικού Γουάνγκ Χουμπίν και το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Ξου Ξισένγκ ορίστηκαν ως αντικαταστάτες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή στη στρατιωτική ηγεσία του Πεκίνου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. «Η τελευταία εκκαθάριση είναι σημαντική καθώς η Κίνα επιχειρεί μια από τις πιο βαθιές αλλαγές στην πυρηνική στρατηγική των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε ο Λάιλ Μόρις, συνεργάτης εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας στο Asia Society Policy Institute.

«Ο  πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει εδραιώσει τον έλεγχο του PLA με πρωτοφανείς τρόπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί. Ο Σι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη διαφθορά στις τάξεις και έχει υπογραμμίσει ότι η απόλυτη πίστη στο κόμμα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», ο ίδιος ανέφερε.

Ο Σι Τζινπίνγκ είναι επίσης πρόεδρος της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης της Κίνας, της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Σε μια συνάντηση στα τέλη του περασμένου μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην «αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι κομματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, σε πτυχές όπως η διατήρηση της απόλυτης ηγεσίας του κόμματος στον στρατό», ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεκίνο δεν σχολίασε πού βρίσκεται ο στρατηγός Λι και ο αναπληρωτής του στρατηγός Λιου Γκουανγκμπίν, αλλά μια έκθεση της South China Morning Post την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι το τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της επιτροπής είχε ξεκινήσει έρευνα για τους δύο άνδρες, καθώς και για τον πρώην αναπληρωτή του στρατηγού Λι, Ζανγκ Ζενζόνγκ. Η έκθεση επικαλέστηκε δύο ανώνυμες πηγές.

Διαβάστε ακόμη: