Ο Μπόργκε Μπρέντε, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, περιέγραψε ως ιδιαίτερα σκληρές τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και το χρέος, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης εάν δεν εφαρμοστούν τα σωστά οικονομικά μέτρα.

Ο Μπρέντε προειδοποίησε σήμερα ότι οι δείκτες παγκόσμιου χρέους είναι κοντά σε επίπεδα που δεν έχει δει η ανθρωπότητα από τη δεκαετία του 1820 και ότι υπάρχει κίνδυνος «στασιμοπληθωρισμού» για τις προηγμένες οικονομίες.

«Η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος είναι στο 3,2%. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει – η τάση ανάπτυξης ήταν στο 4% για δεκαετίες», διευκρίνισε αργότερα ο κ. Μπρέντε στο CNBC, προσθέτοντας ότι υπήρχε κίνδυνος επιβράδυνσης σαν κι αυτή που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1970 σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες.

Ο ίδιος συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πώς θα μειώσουν το χρέος και να λάβουν τα σωστά δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να βρεθούν σε κατάσταση που θα προκαλέσει ύφεση. Κάνοντας λόγο για «επίμονες πληθωριστικές πιέσεις» προέβλεψε ότι η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η προειδοποίησή του συμφωνεί με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που σημειώνει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 93% του ΑΕΠ πέρυσι και εξακολουθεί να είναι 9% υψηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Το ΔΝΤ έχει προβλέψει  ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πλησιάσει το 100 % του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Θεωρεί παράλληλα ότι η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ ασκεί πίεση στα επιτόκια και στο δολάριο, γεγονός που ανεβάζει με τη σειρά του το κόστος χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τις προϋπάρχουσες αστάθειες.

Ο Μπρέντε δήλωσε σήμερα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η γεωπολιτική ύφεση «με την οποία βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι», υπογραμμίζοντας τις αντιμαχίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη: