Τράπεζες που εργάζονται για την ανάπτυξη παγκόσμιων λογιστικών προτύπων για τις εκπομπές άνθρακα σε ομόλογα και μετοχές, ψήφισαν να αποκλείσουν τις περισσότερες από αυτές τις εκπομπές από το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πλειονότητα των τραπεζών που αποτελείται από μια ομάδα εργασίας του κλάδου υποστήριξε ένα σχέδιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να αποκλείσουν τα δύο τρίτα των εκπομπών που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους μέσω κεφαλαιαγορών απο το να τους αποδοθούν μέσω της λογιστικής εκπομπών άνθρακα (carbon accounting), ανέφεραν οι πηγές στους Financial Times, μετά από μήνες διαφωνίας για το θέμα.

Εάν επικυρωθεί, η απόφαση θα φέρει τις τράπεζες εναντίον των υποστηρικτών του περιβάλλοντος, πολλοί από τους οποίους λένε ότι ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις εκπομπές που παράγονται από δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων και πωλήσεων μετοχών, όπως κάνει ήδη με τα δάνεια.

Σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης που παρείχαν οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ για κορυφαίες εταιρείες ορυκτών καυσίμων προήλθε από κεφαλαιαγορές και όχι από άμεσο δανεισμό μεταξύ 2016 και 2022, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Sierra Club.

Η καταγραφή αυτών των εκπομπών από τις τράπεζες θα επηρεάσει τους στόχους τους να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα. Οι μεγάλοι δανειστές έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους στο μηδέν σε καθαρή βάση έως το 2050 και έχουν θέσει ενδιάμεσους στόχους για αυτήν τη δεκαετία.

Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες κεφαλαιαγορές στην ομάδα εργασίας υποστήριξαν ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη μόνο για το 33% των εκπομπών των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων και πωλήσεων μετοχών, επειδή δεν έχουν τον έλεγχο των δανειοληπτών όπως κάνουν με τα δάνεια.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις εκπομπές που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά που μειώνουν τις εκπομπές τους που σχετίζονται με τον δανεισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Διαβάστε ακόμη: