Η Premier Energy, ένας από τους κορυφαίους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία, σχεδιάζει αρχική δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου για την άντληση περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση  σχεδίων επέκτασης.

Η εταιρεία με έδρα το Βουκουρέστι επιδιώκει να ολοκληρώσει την προσφορά ήδη από τον Μάιο, εν αναμονή των ρυθμιστικών εγκρίσεων, καθώς στοχεύει σε αύξηση κεφαλαίου για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όπως μεταδίδει το Bloomberg .

Ο κύριος μέτοχός της, η τσεχική επενδυτική εταιρεία EMMA Capital, επιδιώκει επίσης να πωλήσει μέρος των μετοχών της έναντι περίπου 25 εκατ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα την πλειοψηφία των μετοχών της ενεργειακής εταιρείας.

Επί του παρόντος, η Premier είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στη Ρουμανίαμε μερίδιο αγοράς 4%, έχει διπλασιάσει την πελατειακή της βάση σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια στη χώρα της Μαύρης Θάλασσας μετά την ολοκλήρωση της αγοράς του διανομέα ενέργειας CEZ Vanzare από την Macquarie Asset Management φέτος. Έχει επίσης επεκταθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχειρίζεται περίπου 1.000 μεγαβάτ αυτής της ισχύος στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, ενώ υπάρχουν σχέδια να προσθέσει άλλα 500 μεγαβάτ τα επόμενα τρία χρόνια.

Η εταιρεία εξετάζει και άλλες γειτονικές χώρες ως στόχους για εξαγορές, με τις διασυνδέσεις δικτύου να καθιστούν τη Σερβία και την Ελλάδα δυνητικά τις πιο προσοδοφόρες αγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γιόσε Γκάρζα στο Bloomberg τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω κορωνοιού, το 2020,  ο στρατηγικός σχεδιασμός του επενδυτικού κεφαλαίου ΕΜΜΑ Capital ήταν να καταστεί ο μεγαλύτερος όμιλος διανομής φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, και στο πλαίσιο αυτό συνήψε  συμφωνία (Στρατηγική συνεργασία EMMA CAPITAL – ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε.) για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην ΠΡΟΦΑΡΜ, μια συμφωνία που αποτέλεσε την πρώτη τοποθέτηση ξένου επενδυτή στην ελληνική αγορά χονδρεμπορίου φαρμάκου.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Premier Energy να προβεί σε δημόσια εγγραφή και να αξιοποιήσει τις συναρπαστικές ευκαιρίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα προσφέρει η δημόσια εγγραφή, ανέφερε ο Γκάρζα στην ανακοίνωση.

Η προσφορά της Premier θα είναι η πρώτη δημόσια εγγραφή στη ρουμανική αγορά φέτος, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη μεγαλύτερη εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου από άλλη εταιρεία ενέργειας. Η προσφορά ύψους 1,8 δισ. δολαρίων από την Hidroelectrica SA ήταν επίσης μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και βοήθησε την τοπική χρηματιστηριακή αγορά να ξεπεράσει σε συνολικές αποδόσεις τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πέρυσι.

Η Citigroup Inc., η UniCredit Bank GmbH και η Wood & Co. ενεργούν ως κοινοί διεθνείς συντονιστές της δημόσιας εγγραφής. Η Alpha Bank Romania και η BT Capital Partners ενεργούν ως κοινοί αναδόχοι.

Διαβάστε ακόμη: