Μαθαίνω από καλά πληροφορημένη πηγή, με αφορμή την αποκάλυψη του Radar.gr για επιχειρηματικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προς την οικογένεια Λάτση για την αγορά του πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ, ότι η πρόταση προερχόταν και από τον ομογενή μεγιστάνα των τσιμέντων – και όχι μόνο- στη Ρωσία Φιλάρετο Καλτσίδη!
Ο οποίος το 2013 είχε αναδειχθεί ως ο πλουσιότερος Έλληνας στη λίστα Forbes και 175ος στον κόσμο, ενώ σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνεται μεταξύ των 5 πιο πλουσίων ελληνικών οικογενειών στον κόσμο μαζί με τις οικογένειες Λάτση, Βαρδινογιάννη, Νιάρχο και Μυστακίδη!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φιλάρετος Καλτσίδης, που διατηρεί και υπερπολυτελή εξοχική κατοικία στην Κορώνη της Μεσσηνίας και επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του, εκδήλωσε ενδιαφέρον – μαζί και με άλλον ισχυρό Έλληνα επιχειρηματία- για την απόκτηση των μετοχών του Σπ. Λάτση στα ΕΛΠΕ.
Οι πληροφορίες λένε πως ο Σπ. Λάτσης, ο οποίος τρέφει μεγάλη εκτίμηση προς τον Φ. Καλτσίδη, απάντησε ευγενικά πως δεν πουλάει, τόσο γιατί βλέπει μέλλον στα Πετρέλαια αλλά και γιατί προετοιμάζει τον γιο του Γιάννη για να ασχοληθεί άμεσα ενεργά με τα ΕΛΠΕ!
Προχωρημένες συζητήσεις Σαββίδη με ισχυρό επιχειρηματία για το Open!
Μαθαίνω από καλά πληροφορημένη πηγή, που γνωρίζει εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι αυτές τις ώρες εξελίσσονται προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιβάν Σαββίδη και Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, από τους πλέον προβεβλημένους στη χώρα, που αφορούν την μεταβίβαση του τηλεοπτικού σταθμού Open.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας ως γνωστόν έχει λάβει τα σχετικά μηνύματα των Αμερικανών αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης, υπό τη μορφή τελεσιγράφου, δια του οποίου του διαμηνύεται ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να έχει απεμπλακεί από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από τον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Ειδάλλως θα τεθεί αντιμέτωπος με πολύ αυστηρές κυρώσεις, αντίστοιχες εκείνων που ήδη λαμβάνουν οι χώρες της Δύσης κατά ολιγαρχών που αναδείχθηκαν μέσα από το καθεστώς Πούτιν και υπηρέτησαν τη φιλορωσική πολιτική διεθνώς με πολλούς και διάφορους τρόπους!
Υπό αυτή την έννοια ο Ιβάν Σαββίδης, προσπαθώντας να δείξει πειθαρχία στα μηνύματα που έλαβε και υπό το βάρος της συγκυρίας, μπήκε σε διαπραγματεύσεις με πανίσχυρο όπως λένε οι πληροφορίες μεγαλοεπιχειρηματία, με τον οποίο φέρεται να συνδέεται με πολύ καλή προσωπική σχέση, χωρίς ωστόσο οι πηγές να αποκαλύπτουν κάτι παραπάνω για την ταυτότητα του εγχώριου businessman!
Την ίδια στιγμή ωστόσο, αδιέξοδο φέρεται να επικρατεί σχετικά με τις συζητήσεις Σαββίδη με 2 ξένα funds για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ, που μέσω πλέγματος εταιριών ελέγχει.
Οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ των εκπροσώπων του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία και των επικεφαλής ενός Αμερικανικού και ενός Σκωτσέζικου fund!
Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατηρείται χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το τίμημα, με τον Σαββίδη να εγείρει απαιτήσεις για υψηλό premium σε σχέση με την τιμή απόκτησης των μετοχών του ΟΛΠ, της τάξης τουλάχιστον του 10%!
Η Macquarie ψάχνει deal στην Ενέργεια, η Τέρνα Ενεργειακή ανεβάζει τις αποτιμήσεις, στο κάδρο Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ!
Όπως έχει αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή το Radar.gr, το επιτελείο της αυστραλιανής Macquarie έχει εγκατασταθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και μετά την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ, μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις στον κλάδο της Ενέργειας όπου …ψάχνει για το big deal ή έστω τη μετοχική συμμετοχή σε ισχυρή εταιρία του χώρου της ενέργειας και των πετρελαίων!
Ως γνωστόν, ο ενεργειακός κλάδος θεωρείται – και είναι- ο πιο ευνοημένος στην κρίση, καθώς η συγκυρία λόγω ακρίβειας, εκτίναξης των τιμών και Ουκρανικού διαμορφώνουν ένα πρωτοφανές επιχειρηματικό σκηνικό και ανατρέπουν όλα τα δεδομένα!
Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο , παρά την πρόσκαιρη ανακοπή της ανοδικής τάσης λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι αόριστες εξαγγελίες για την έκτακτη εισφορά (που θα αποδειχθούν στην πράξη μια τρύπα στο νερό), ο κλάδος της Ενέργειας έχει κλέψει την παράσταση και την πρωτοκαθεδρία από τις τράπεζες και σέρνει το χορό της ανόδου.
Πέραν πάσης αμφιβολίας εκείνη που ξεχωρίζει χρηματιστηριακά είναι η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία «μαζεύεται» και με τη συμπεριφορά της ανεβάζει τις αποτιμήσεις!
Υπό αυτό το πρίσμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων και Ελλήνων επενδυτών έχουν μπει για πολλούς και διάφορους λόγους ο Ελλάκτωρ, η Μότορ Όιλ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ (παρά την διόρθωση), ο Μυτιληναίος και η Ιντρακάτ!
Προς τι οι τυμπανοκρουσίες για τα μεγάλα έργα;
Οφείλω να ομολογήσω ότι πρώτη φορά, τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ, βλέπω θεσμική συμπεριφορά όπως αυτή των εργολάβων!
Από τη μία πλευρά οι μεγάλοι εργολάβοι της χώρας καυχώνται και επαίρονται ότι παίρνουν το ένα μετά το άλλο όλα τα μεγάλα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το καθένα εξ αυτών και μάλιστα με εκπτώσεις χαμηλές, της τάξης έως του 10%, που είναι εύλογες την ώρα τούτη και δεν δυναμιτίζουν ούτε υπονομεύουν την καλή εκτέλεση του έργου…
Και από την άλλη γκρινιάζουν ότι τα έργα δεν βγαίνουν, οι τιμές των πρώτων υλών και των οικοδομικών υλικών έχουν εκτιναχθεί, το κόστος κατασκευής έχει πάει στα ύψη και ούτω καθ’ εξής!
Αδιαμφισβήτητα θα συμφωνήσω με την ανάλυση της συγκυρίας, την οποία άλλωστε κάνουν και δίνουν στη δημοσιότητα τα θεσμικά όργανα των εργοληπτικών εταιρειών!
Εκείνο επομένως που διερωτώμαι είναι, ότι αφού η συγκυρία, η ακρίβεια και οι τιμές έχουν κάνει τα έργα να μην βγαίνουν, προς τι λοιπόν οι τυμπανοκρουσίες και οι φανφάρες του τύπου ότι πήραμε αυτό το έργο, παίρνουμε και το άλλο!
Προφανώς το μόνο που αποσκοπούν, πέραν του ανεκτέλεστου και των συμβάσεων που αποτελούν εργαλεία εξεύρεσης ρευστότητας και χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες, είναι να ενισχύουν την εικόνα και τις προσδοκίες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου!
Όπου ούτως ή άλλως οι κατασκευαστικοί – και όχι μόνο- όμιλοι έχουν μπει στο κάδρο των ξένων, είναι «της μόδας» και σε κάθε περίπτωση έχουν μπροστά τους όλο το μέλλον και όλες τις πραγματικές προοπτικές…