Μαθαίνω ότι η περίφημη αυστραλιανή Macquarie, ένα από τα κορυφαία private equity funds στον πλανήτη που διαχειρίζεται 737 δις. δολάρια Αυστραλίας και διαθέτει 17.209 εργαζόμενους συνολικά σε όλο το γκρουπ, εσχάτως έχει εγκαταστήσει «κέντρο επιχειρήσεων» στη χώρα μας, που εδρεύει σε πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο!

Πέραν πάσης αμφιβολίας η Macquarie Asset Management της οποίας Διευθύνουσα Σύμβουλος είναι από το 2018 η 60χρονη Σεμάρα Γουικραμαναγιάκε, επιτυχημένη επιχειρηματίας, δικηγόρος και τραπεζίτης, έχει εντοπίσει στην Ελλάδα σπουδαίες επενδυτικές ευκαιρίες, που υποστηρίζονται από τις προοπτικές της χώρας, την πορεία του ΑΕΠ, την ισχυρή κυβέρνηση και πλήθος υγιών επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και όχι μόνο!

Ως γνωστόν η Macquarie έχει πλέον ισχυρά συμφέροντα στην Ελλάδα καθώς δαπάνησε το ποσόν ρεκόρ των 2,1 δις. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ!

Μια συμμετοχή μειοψηφίας, χωρίς παρέμβαση στο μάνατζμεντ και τους διαγωνισμούς προμηθειών!

Πρόκειται πράγματι για μια εντυπωσιακή εξέλιξη – απόφαση, καθώς ο ρόλος του παθητικού επενδυτή συνήθως δεν είναι αρεστός και ειδικά όταν έχεις ξοδέψει πάνω από 2 δις…

Ωστόσο καταδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη της Macquarie για την εθνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις ιδίως σε τομείς ειδικού και μεγάλου ενδιαφέροντος όπως είναι η Ενέργεια, αλλά και οι παραχωρήσεις!

Macquarie

H Shemara Wikramanayake,Managing Director, Chief Executive Officer και Executive Voting Director της εταιρείας

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η Macquarie θα διεκδικήσει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, όπου κατά πληροφορίες έχει έρθει σε συμφωνία με Έλληνα μεγιστάνα για να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικό σχήμα από κοινού!

Έναν διαγωνισμό που κατά τους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπεράσει σε τίμημα τα 2,1 δις. του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στην πιάτσα ακούγεται ότι μπορεί να δούμε και ιλιγγιώδες τίμημα ρεκόρ άνω των 3 δις. ευρώ!

Βεβαίως όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί προ του πολέμου στην Ουκρανία και των παρενεργειών του σε όλα τα επίπεδα!

Η Macquarie λοιπόν βρίσκεται στην Ελλάδα! Και «στήνει κέντρο επιχειρήσεων», που σε απλά λόγια σημαίνει ότι αναζητεί νέες ευκαιρίες σε τομείς του ενδιαφέροντος της και των συμφερόντων της!

Και ως γνωστόν, η Macquarie δεν είναι από τους Οργανισμούς που φοβούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Όταν αποφασίσει να αγοράσει είναι διατεθειμένη να τα χώσει χοντρά!

Η εγκατάσταση λοιπόν της Macquarie στην Ελλάδα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον και σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετική είδηση για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το Χρηματιστήριο!

Αττική οδός: Με έλληνα μεγιστάνα κατεβαίνει η Macquarie