Η αναβάθμιση Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, σε συνδυασμό με την έλευση Τριαντόπουλου και αποχώρηση Λιβάνιου, διαμορφώνουν αναπόφευκτα νέα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις ισορροπίες και τις αρμοδιότητες.
Ο επίσης Υπουργός Επικράτειας κ. Γεραπετρίτης φέρεται να αισθάνεται πιεσμένος από την ανάδειξη του Ακη Σκέρτσου σε κεντρικό πρόσωπο, κάτι που θεωρεί ότι μειώνει τον δικό του ρόλο!
Ήδη ο κ. Γεραπετρίτης σε συζητήσεις του με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες εκφράζει μια δυσφορία για τις εξελίξεις, δηλώνει κουρασμένος και αφήνει μεταξύ σοβαρού και αστείου υπόνοιες του τύπου «θα παραιτηθώ»!
Το θέμα ωστόσο είναι πως θα αντιδράσει ο κ. Γεραπετρίτης σε τυχόν απομείωση των αρμοδιοτήτων του.
Γιατί ακούω πως στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι η μεταφορά των μισών αρμοδιοτήτων Γεραπετρίτη στον Ακη Σκέρτσο!
Πάντως το γεγονός είναι πως πλέον στο Μαξίμου έχει μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχηματισθεί ένα ισχυρό δίπολο μεταξύ του πιο έμπιστου ανθρώπου του πρωθυπουργού και διευθυντή του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη και του ανερχόμενου Ακη Σκέρτσου, στελέχους ικανότατου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και εκφράζει μεταξύ άλλων και την τάση διεύρυνσης στον χώρο.
Και η αίσθηση που υπάρχει είναι πως λόγω των άριστων μεταξύ τους σχέσεων και του κλίματος εμπιστοσύνης που επικρατεί, θα υπάρξει συνεννόηση, κοινή στάση σε μείζονος σημασίας ζητήματα και φυσικά ταχύτητα στις αντιδράσεις και την παραγωγή έργου.
Όσον αφορά τον ευρύ ανασχηματισμό, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Υπάρχουν φυσικά εισηγήσεις ο δομικός ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου – πρώτες μέρες Σεπτεμβρίου, πριν τη ΔΕΘ, προκειμένου κατά την τελετή εγκαινίων ο πρωθυπουργός να δώσει το νέο στίγμα της διακυβέρνησης της χώρας και να εξαγγείλει το νέο ξεκίνημα.
Βεβαίως, στις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παίξουν ρόλο και τα δείγματα που θα προκύψουν από τις δημοσκοπήσεις, καθώς έχει μεγάλη σημασία να μορφοποιηθεί η εικόνα της αντίδρασης της κοινής γνώμης από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την έκβαση της πανδημίας!
Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως από κάποια πρώτα στοιχεία εμφανίζεται μια πτώση της ΝΔ, όχι όμως τέτοια όση από κάποιους αναμενόταν, δεν ξεπερνά τις 3-4 μονάδες, με το πιο σημαντικό ωστόσο να είναι ότι από την πτώση αυτή δεν εισπράττει τίποτε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπάρχει διάχυση στα μικρότερα κόμματα.
Πάντως φαίνεται πια ξεκάθαρα – και εκεί ίσως εντοπίζεται το πρόβλημα- ότι η κυβέρνηση χάνει την πρωτοκαθεδρία στις ηλικίες 18-35!
Τα μηνύματα (προς όλες τις κατευθύνσεις) του πρωθυπουργού μέσω του μίνι ανασχηματισμού!