Ο μίνι ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε αιφνιδιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται ουσιαστικά να καταδείξει στην πράξη το στίγμα της διακυβέρνησης του και να περάσει ξεκάθαρα μηνύματα:

Πρώτον, ότι δεν καθοδηγείται ούτε από τον λαϊκισμό και τη μομφή ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από συστήματα τύπου, προς συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη στα οποία αποδίδουν ευθύνες και ολιγωρία στη διαχείριση της πύρινης λαίλαπας!

Δεύτερον, ότι οι όποιες αλλαγές τούτη την ώρα πραγματοποιήθηκαν αφορούν τομείς που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκρινε ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και να ενισχυθούν!

Υπό αυτό το πρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός στήριξε και δεν αναδόμησε Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, υποχωρώντας στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβη σε ανακατατάξεις στα του οίκου του, στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από τις οποίες περνάει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα, κυρίως σε πρόσωπα και συστήματα εξωθεσμικής εξουσίας!

Όπως μόνο το Radar είχε αποκαλύψει, μία επιτυχία αναμφίβολα πρώτου μεγέθους (κανείς άλλος δεν είχε γράψει ούτε λέξη σχετικά, ούτε έναν υπαινιγμό) ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ενώ η κυρία Πελώνη που δυστυχώς δεν κατάφερε να διαχειρισθεί με επιτυχία μια θέση ευθύνης, ίσως και λόγω του ότι δεν προέρχεται από την παράταξη και δεν κατανοεί την ιδιοσυγκρασία ενός μέρους της κοινής γνώμης, παραμένει αναπληρώτρια μέχρι να …φύγει! Πιθανόν στον δομικό ανασχηματισμό όταν αυτός πραγματοποιηθεί.

Ο Γιάννης Οικονόμου είναι ένα πρόσωπο φρέσκο, άφθαρτο, προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ, τα σπλάχνα της παράταξης και θεωρείται εύστροφος και καλός ομιλητής.

Έτσι μπήκε τέλος στα σενάρια για Θεοδωρικάκο, Κικίλια ή Ρουσόπουλο καθώς κρίθηκε ότι η επιλογή θα πρέπει να βγάζει στοιχεία του νέου τύπου διακυβέρνησης και να μην αποτελεί «μία από τα ίδια», ούτε ξαναζεσταμένο φαί!

Το δεύτερο μήνυμα, πάλι μέσα από την αναδόμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, αφορά την αναβάθμιση Σκέρτσου σε υπουργό Επικράτειας, γεγονός που «κονταίνει» τον ρόλο και την παρουσία του ενός και μόνου μέχρι προχθές υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη.

Είναι προφανές πως η αναβάθμιση Σκέρτσου αποτελεί παραδοχή των ικανοτήτων του, μολονότι κρύφτηκε στα δύσκολα, ενώ μειώνεται ο ρόλος Γεραπετρίτη στο σύστημα κεντρικής εξουσίας, καθώς ο εν λόγω υπουργός θεωρείται ότι διαθέτει προσωπική αντζέντα, έχει επαφές με διαπλεκόμενα συμφέροντα, ενώ κατά τη διάρκεια της καταστροφής από το ολοκαύτωμα στη χώρα ήταν άφαντος! Ούτε μια πρωτοβουλία…

Το τρίτο μήνυμα προέρχεται από την τοποθέτηση σε ρόλο κλειδί, όσον αφορά την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από τις φωτιές του ΓΓ του Υπ. Οικονομίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ενός νέου στελέχους χωρίς μεγάλη εμπειρία αλλά και προϊστορία στις κομματικές διαδρομές.

Είναι άλλη μια προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού που δείχνει στην πράξη πως θέλει να δουλέψει, τουλάχιστον στο στενό του περιβάλλον, με πρόσωπα νέα, χωρίς βαρίδια να τους ακολουθούν, χωρίς να σχετίζονται με φατρίες στο κόμμα αλλά και συστήματα εξωθεσμικής εξουσίας.

Υπό αυτή την οπτική καθίσταται σαφές πως μέσα από τις ανακατατάξεις στο Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύεται η κυρίαρχη μορφή του Γρηγόρη Δημητριάδη, του προσώπου που εμπιστεύεται απόλυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού και διευθυντής του γραφείου του, ο οποίος μεταξύ άλλων θα παρακολουθεί στενά την έκβαση του προγράμματος αποκατάστασης των πληγέντων, ενώ η παρουσία του πρόσφατα στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, δίπλα στον πρωθυπουργό σε εικόνα προβολής, έχει τη δική της σημειολογία!