Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για τη θεαματική αύξηση της λεγόμενης γκρίζας ζώνης στις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν οργή για την κυβέρνηση και απογοήτευση για την αντιπολίτευση.

Στις πρόσφατες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται τα ποιοτικά στοιχεία, εμφανίζονται ακόμη χειρότερα.

Στο Μαξίμου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και αναζητούνται επειγόντως πρωτοβουλίες προκειμένου να επαναπροσεγγίσει το κυβερνών κόμμα τις ηλικίες από 18 έως 35 που βρίσκονται στα κάγκελα.

Γιατί σε περίπτωση κατά την οποία διαρραγούν οριστικά οι σχέσεις της ΝΔ με την κρίσιμη αυτή μάζα ψηφοφόρων, δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν καταστάσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου επιχειρούν επίσης να αποκωδικοποιήσουν την πολιτική συμπεριφορά των αντιεμβολιαστών.

Πρόκειται για το 30% του πληθυσμού, το οποίο έχει αρχίσει να κινείται αντισυστημικά, υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λεγόμενων αντιεμβολιαστών προέρχεται από τον χώρο της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, που στις τελευταίες εκλογές ενσωματώθηκε στη Νέα Δημοκρατία.

Το ερώτημα είναι αν η ριζοσπαστικοποίηση μέσω της συμμετοχής σε συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα και η υιοθέτηση των θεωριών συνωμοσίας από αυτή τη κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων οδηγεί στη διάρρηξη των σχέσεων με τη Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι τώρα, από τις δημοσκοπήσεις, η κρίσιμη αυτή μάζα δείχνει ότι κινείται στη γκρίζα ζώνη χωρίς να μπορεί να την προσεγγίσει κανένα από τα σημερινά πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση τον Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος φαίνεται ότι προσεγγίζει ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Αυτό που τρέμει το Μαξίμου είναι μέσα από το αντιεμβολιαστικό κίνημα να προκύψει κανένα ακροδεξιό κόμμα.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αφαιρούσε πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ, με συνέπεια να καεί το χαρτί των διπλών εκλογών που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος.