Η κατάληξη της μεταγραφικής υπόθεσης Πάολο Φερνάντες, που πουλήθηκε τελικά στην ΑΕΚ και όχι στον ΠΑΟΚ, αλλά θα την ενισχύσει από τον Γενάρη, αποτέλεσε πανηγυρική επιβεβαίωση της στήλης και των πληροφοριών που είχε απευθείας από την ελληνική πιάτσα agents.

Ουσιαστικά ήταν μια μεταγραφική επιτυχία του Γιάννη Παπαδόπουλου (δεξί χέρι του Μελισανίδη), που πίστευε πολύ τον Ισπανό μεσοεπιθετικό και έσπευσε μέσα στον Αύγουστο να έρθει σε συμφωνία με την μανατζερική πλευρά του Φερνάντες.

Σύμφωνα, δε, με τον αστικό μύθο, καταλύτης ο σκάουτ Σταμούλης Πέτρου, πρώην του Βόλου, αυτός που ουσιαστικά είχε… πάει πέρσι τον Φερνάντες στον Μπέο και ο οποίος από την 1η Αυγούστου δουλεύει στο τμήμα σκάουτινγκ της ΑΕΚ.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, λοιπόν, παρότι ο Ματίας Αλμέιδα δεν καιγόταν τώρα για παίκτη στις θέσεις του Φερνάντες (ο 24χρονος Ισπανός πάντως του άρεσε, ήταν της έγκρισής του βάσει χαρακτηριστικών) φρόντισε να τα βρει με τον Άλμπερτ Μποτίνες (ατζέντη και ιδιοκτήτη της Goal Managment), ώστε ο Φερνάντες είτε τον Γενάρη, είτε τον Ιούλιο του 2023 να ντυνόταν στα «κιτρινόμαυρα». Οι καταστάσεις όμως, τον… έφεραν από τον Σεπτέμβριο στην «Ένωση»!

Έτσι εξηγείται πως παρά την συμφωνία του Μπέου με τον Σαββίδη για την πώληση του Φερνάντες, ο Μποτίνες πουλούσε… τρελίτσα για τις προμήθειες του και ανάγκασε τον ΠΑΟΚ να αποσυρθεί. Ο Φερνάντες και ο ατζέντης του είχαν ήδη / νωρίτερα συμφωνήσει (και γραπτώς;) με την ΑΕΚ και δεν ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν γνώμη. Το θέμα δηλαδή δεν ήταν (μόνο) οικονομικό, με τον ΠΑΟΚ να την… πατάει σαν πρωτάρης αφού νόμιζε πως ο Μπέος ήλεγχε και την πλευρά του παίκτη…


Ο Μπέος αν ο Φερνάντες πήγαινε στον ΠΑΟΚ θα έπαιρνε 1.000.000 και τον Κούτσια δανεικό και πληρωμένο (έχει συμβόλαιο 200.000 τον χρόνο). Τώρα που αναγκάστηκε να τον δώσει στην ΑΕΚ θα πάρει 700.000 ευρώ, θα κρατήσει τον Φερνάντες έως τον Νοέμβριο αλλά πήρε και τον Κούτσια παρά τις σφοδρές αντιδράσεις εντός Οργανισμού ΠΑΟΚ προς την ιδιοκτησία (που παραμένει φιλική προς τον Δήμαρχο Βόλου)!

Πάμε να το αναλύσουμε. Ο Μπέος δεν ήξερε και δεν πίστευε πως πίσω από την πλάτη του, Γιάννης Παπαδόπουλος και Φερνάντες θα είχαν δώσει τα χέρια. Όταν χάλασε η δουλειά στον ΠΑΟΚ απείλησε πως ο Φερνάντες θα… έμενε στην εξέδρα όλη την σεζόν. Από την πλευρά του ο Μελισανίδης δεν ήθελε να χαλάσει την σχέση του με τον Μπέο για αυτό στο τέλος πλήρωσε ένα ποσό κοντά στις 700.000, για έναν παίκτη που σε τέσσερις μήνες θα μπορούσε να τον υπογράψει τσάμπα!

Για όσους παρακολουθούν την «χαρτογράφηση» των σχέσεων μεταξύ των Σουπερλιγκάτων ΠΑΕ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως τους τελευταίους 15 μήνες ο Βόλος έκανε τέσσερις δυνατές πωλήσεις. Η μία ήταν του Δουβίκα στην Ολλανδία και οι άλλες τρεις στην ΑΕΚ. Μήτογλου πέρυσι, Φαν Βέερτ και Φερέιρα φέτος. Συνολικά δηλαδή ο Μελισανίδης από πέρυσι μέχρι φέτος έχει σκάσει στον Μπέο 1.700.000 ευρώ!


Πολλοί περίμεναν (ή και επεδίωκαν) πως μετά το ναυάγιο της μεταγραφής του Φερνάντες στον ΠΑΟΚ, μια εξέλιξη που αποτέλεσε σαφώς ήττα των «ασπρόμαυρων», θα άλλαζε και το στάτους της σχέσης του Σαββίδη με τον Μπέο. Αμ δε…

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας του Βόλου και Δήμαρχος της πόλης, αρκετές φορές σε συνεντεύξεις του έχει αποθεώσει τον Ιβάν και τα λεφτά που έριξε στον ΠΑΟΚ, απαξιώνοντας συγχρόνως τα στελέχη που έχει στο κλαμπ (Γκαγκάτση και Σία). Μόνο που αυτό καθόλου δεν χαλάει τον Σαββίδη και φάνηκε πάλι εσχάτως.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν χρεώνει στον Μπέο, δεν τον θεωρεί υπεύθυνο δηλαδή, που χάλασε η μεταγραφή του Φερνάντες και ο παίκτης από τον Γενάρη θα παίζει στον ανταγωνισμό (ΑΕΚ). Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ πείστηκε πως ο Μπέος δεν… γνώριζε και πως η αρνητική εξέλιξη οφειλόταν στον ατζέντη του Φερνάντες. Γενικότερα ο Ιβάν δεν πολύ γουστάρει τους ατζέντηδες…

Κατά συνέπεια ο Ιβάν Σαββίδης –κόντρα στις εισηγήσεις που του έγιναν από στελέχη εντός ΠΑΟΚ– έδωσε την συγκατάθεσή του για να παραχωρηθεί δανεικός και πληρωμένος ο Κούτσιας στον Βόλο. Όπως δηλαδή τον ζήτησε ο φίλος του Αχιλλέας Μπέος!


Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα της ελληνικής Big 5 που δεν εκμεταλλεύθηκε το μεγάλο πλεονέκτημα που υπήρξε, με την παράταση της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν κλειστή από τις αρχές του μήνα.

Στον Ολυμπιακό τον Σεπτέμβριο ο Μαρινάκης έφερε Μαρσέλο, Χάμες, Μακαμπού και Σαμασέκο. Τέσσερις μεταγραφάρες. Ο Παναθηναϊκός έστω και την τελευταία ημέρα αγόρασε τα δύο χαφ για τα οποία «καιγόταν» ο Γιοβάνοβιτς, Τσουκάι και Τρουιγιέ. Ο Μελισανίδης στην ΑΕΚ τα έσκασε για Φαν Βέερτ, Σιντιμπέ, Φερνάντες. Και ο Καρυπίδης στον Άρη για Ετεμπό και Ροντρίγκες!

Ο ΠΑΟΚ όμως, δεν πήρε κανέναν, παρότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου πυκνά, συχνά είχε αναφερθεί στην απόκτηση ενός «10αριού» που θα μπορούσε να τον βοηθήσει άμεσα και θα έκανε την διαφορά. Η απόκτηση ενός τέτοιου μεσοεπιθετικού δεν αποτελούσε… καπρίτσιο του Ρουμάνου κόουτς ή κάποιο πλεονασμό, αλλά μία απαραίτητη αναγκαιότητα, ένα σημαντικό έλλειμα στο ρόστερ του «δικεφάλου». Που δεν καλύφθηκε λόγω του… Ιβάν Σαββίδη!


Ο Σαββίδης που είχε δώσει το «πράσινο φως» για τον Φερνάντες, άναψε… κόκκινο για τον Φάμπιο Μαρτίνς. Παρότι ο 29χρονος αριστεροπόδαρος Πορτογάλος μεσοεπιθετικός έκανε απόλυτα στον Λουτσέσκου ενώ ο Μπότο είχε συμφωνήσει με την ομάδα του στην Αραβία να τον αγοράσουν με transfer fee κοντά στο εκατομμύριο (όταν 25 Σεπτεμβρίου του 2021 η Αλ Γουάντα έσκαγε 3.000.000 στην Μπράγκα για χάρη του).

Τι έπαθε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και μπλόκαρε την μεταγραφή του Φάμπιο Μαρτίνς, πηγαίνοντας κόντρα και στην επιθυμία του Λουτσέσκου; Αυτοί που μιλάνε με την πλευρά της οικογένειας, υποστηρίζουν πως ο Ιβάν (επηρεασμένος ενδεχομένως κι από τον γιο του, Γιώργο) δεν πείστηκε για την χρησιμότητα του παίκτη και κυρίως την ανάγκη να δαπανηθεί 1.000.000 ευρώ και να τον φέρει τώρα στην Τούμπα!

Συμπληρώνει, δε, η ίδια πηγή, πως ο Σαββίδης εκτιμά πως ο Φάμπιο Μαρτίνς το προσεχές διάστημα θα μείνει ελεύθερος από τη Γουάντα, οπότε θα μπορούν να τον αποκτήσουν ως ελεύθερο τον Γενάρη! Αν ακόμη τον θέλουν Λουτσέσκου – Μπότο…


Το «όχι» του Ιβάν Σαββίδη για την αγορά του Φάμπιο Μαρτίνς από κάποιους ερμηνεύτηκε και ως μήνυμα προς αθλητικό διευθυντή και προπονητή. Με την έννοια πως το τελευταίο επτάμηνο δαπανήθηκαν 4.800.000 ευρώ για την αγορά δύο δημιουργικών νεαρών μέσων, του Πορτογάλου Φελίπε Σοάρες (3 εκατ.) και του Ουρουγουανού Νικόλα Κουαλιάτα (1.8 εκατ.), που δεν υπολογίζονται ούτε στο βασικό ροτέισον. Με τον ιδιοκτήτη να ζητάει να πάρουν ευκαιρίες για να αποδειχθεί αν μπορούν να εξελιχθούν / προοδεύσουν ή όχι, ώστε μετά να καταλογιστούν και οι όποιες ευθύνες στις συγκεκριμένες επενδύσεις!

Ο Σαββίδης πλέον χαράσσει σαφώς πολύ πιο σφικτή πολιτική στον ΠΑΟΚ, πάει με έσοδα / έξοδα και δεν θέλει να ξεφεύγει από το προϋπολογισμένο μπάτζετ. Ούτε να αγοράζονται παίκτες χωρίς προηγουμένως να έχουν αδειάσει θέσεις στο ρόστερ και στο… μισθολόγιο.

Συγκεκριμένα, είχε δώσει σαφή εντολή να βρεθεί τρόπος για να αποχωρήσουν από την Τούμπα οι Μουργκ, Ζαμπά, Νινούα που έχουν συμβόλαια αλλά κανένας δεν υπολογίζεται από τον Λουτσέσκου. Έτσι ώστε να ελαφρύνει το ταμείο και με τα λεφτά που θα εξοικονομούσαν να πήγαιναν να κάνουν επιπλέον μεταγραφή. Ο Μπότο δεν βρήκε ομάδες και deals για κανέναν από τους τρεις, και ο Ιβάν Σαββίδης του «έκοψε» τον Φάμπιο Μαρτίνς. Τόσο απλά…


Δύο μεγάλα γερμανικά μανατζερικά γραφεία έκαναν deals με τους «αιώνιους» την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περίοδού στην Ελλάδα φέρνοντας αμφότερα δυο μέσους.

Κάπως έτσι ήρθε –δανεικός από τη Χοφενχάιμ– ο Σαμασέκου (των 16.000.000 χρηματιστηριακή αξία) στον Ολυμπιακό και –από την Νις ως ελεύθερος με μεγάλο ποσοστό μεταπώλησης για την γαλλική ομάδα– ο Αλέξις Τρουιγέ (με 1.500.000 χρηματιστηριακή αξία) στον Παναθηναϊκό! Ο πρώτος πελάτης της ROOF και ο δεύτερος της Rogon (του Πολ Κουτσολιάκου).

Αν κάνει κάτι εντύπωση είναι πως τα προηγούμενα χρόνια η Rogon σπάνια έκανε δουλειές με τον Αλαφούζο. Εξ ου και η παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί με την υπόθεση Ζαγαρίτη, όταν στο πράσινο στρατόπεδο πίστευαν πως o Kουτσολιάκος τον είχε κλεισμένο στον Ολυμπιακό (υπήρχε το… δικασμένο με τον Φορτούνη όταν γύρισε από τη Γερμανία) αλλά τελικά κατέληξε στην Πάρμα (και το «τριφύλλι» πήρε περίπου 500 χιλιάρικα).

Τόσο ο σύμβουλος Κομπότης, όσο και η παρουσία των Γιοβάνοβιτς / Κόντη μάλλον βοήθησε για να ξαναδουλέψει η Rogon με τον Παναθηναϊκό (ή το ανάποδο).

Πάμε τώρα και στον Σαμασέκου, που είναι ένα 6άρι υψηλής έντασης, διαφορετικού στυλ από τον Εμβιλά, που μπορεί να τρέχει για όλους στο κέντρο, σούπερ στις ανακτήσεις της μπάλας / κατοχής και στα τάκλιν, που πριν από τρία χρόνια, η Χοφενχάιμ τον αγόραζε 14.5 εκατ. από την Ζάλτσμπουργκ.

Ο Σαμασέκου ύστερα από δύο χρόνια βασικός στη Μπουντεσλίγκα φέτος με τον νέο προπονητή έχασε την θέση του κι αυτό του έβγαλε τάσεις φυγής. Τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός στο κατάλληλο τάιμινγκ και όταν οι υπόλοιπες μεταγραφικές αγορές στην Ευρώπη ήταν κλειστές.

Κακά τα ψέματα, ο Σαμασέκου μήνα Αύγουστο δεν ερχόταν στην Ελλάδα αλλά κι αν δεν ήταν ο Μαρινάκης η ROOF δεν θα τον έφερνε στον Ολυμπιακό. Με το εν λόγω γραφείο, που έχει για κορυφαίους πελάτες του Μανέ – Χάβερτζ – Γκνάμπρι – Τερ Στέγκεν, μέσα στο καλοκαίρι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κάνει deal 20.500.000 ευρώ για λογαριασμό της Νότιγχαμ, για την αγορά του φορ Ταϊβό Αβονίγι από την Ουνιόν Βερολίνου…

Διαβάστε ακόμη: