Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, τα λέγαμε και χθες για την στρατηγική που ακολουθούν πολλές φορές οι ξένοι οίκοι με τις εκθέσεις τους, οι οποίοι, ας μην το ξεχνάμε, πελάτες έχουν και θέλουν να αποκομίσουν κέρδη για αυτούς.

Και μη νομίζετε ότι τους διαφεύγει το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων – άλλωστε η Φον ντερ Λάιεν το είπε ανοιχτά, κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

Από μη απορροφηθέντα κονδύλια δισ. ευρώ, που θα τα έχανε η χώρα μας, γιατί δε φρόντισε να τα αξιοποιήσει, θα προέλθουν τα κεφάλαια για την επούλωση των πληγών στη Θεσσαλία.

Αφήστε που αυτό το γεγονός έχει ευθεία σχέση με και με το γεγονός ότι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις απουσιάζουν, ακόμα και από όσα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί.

Γνωρίζουν, επίσης, ότι τόσο οι καταστροφές όσο και οι πρωτοφανείς πλημμύρες, θα απαιτήσουν τεράστιες δημόσιες δαπάνες, οι οποίες δεν καλύπτονται με τίποτα από την κοινοτική συνδρομή και θα πρέπει η κυβέρνηση να τα εξοικονομήσει, κόβοντας από όπου μπορεί, αλλά κάνοντας και ανακατεύθυνση παρόμοιων κονδυλίων, έχοντας και τη σχετική έγκριση των Βρυξελλών.

Μην παρασύρεστε, λοιπόν, ούτε με τα καταστροφικά σενάρια που διακινούνται ευρέως τις τελευταίες ημέρες, αλλά ούτε με την ελαφρότητα που επιχειρούν πολλά κυβερνητικά στελέχη να αντιμετωπίσουν την ολοκληρωτική καταστροφή περιουσιών, υποδομών, παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία.

Όπως, βεβαίως και την άγνωστη ακόμα σε έκταση, καταστροφή ολόκληρων κωμοπόλεων και χωριών, που πρέπει να χτιστούν εξαρχής και σε άλλες τοποθεσίες, συνιστώντας ένα πρωτοφανή ξεριζωμό και μία αναπάντεχη μετανάστευση χιλιάδων οικογενειών.

Όλα αυτά, χρειάζονται “ανυπολόγιστου ύψους δαπάνες, που σε πρώτη φάση δεν τολμάμε καν να τις αναφέρουμε ούτε …μεταξύ μας”, όπως πολύ χαρακτηριστικά και εύγλωττα αναφέρει στη στήλη έμπειρος μηχανικός, που μετέχει των καταγραφών των ζημιών.

Όλα τα προαναφερόμενα, λοιπόν, μπορεί να τα παρέβλεψαν οι ξένοι αναλυτές στις αρχικές τους εκθέσεις για την Ελλάδα και την οικονομία της, αλλά και για την πορεία των τραπεζών, αλλά μην πιστέψει κάποιος ότι δεν τα υπολογίζουν στις όποιες κινήσεις τους, ειδικά οι σοβαροί θεσμικοί επενδυτές.

Αν δε δεν είχαμε τις έστω ανεπαρκείς ακόμα αναβαθμίσεις, το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά, θα ήταν πολύ χειρότερο του σημερινού.

Αλλά, επειδή η παρουσίαση της αρνητικής συγκυρίας μπορεί να μην αντιστοιχεί στις στρατηγικές των ξένων κατά βάση αγοραστών, επισημαίνω ότι ναι μεν υπάρχουν συνεχείς πιέσεις και ρευστοποιήσεις ειδικά στις τράπεζες από ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και αγοραστές, που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς και αυτό – παρά την πτώση του τζίρου – κάπου θα οδηγήσει μελλοντικά, μπορεί και σύντομα.

Διαβάστε ακόμη: