Δηλώσεις παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, εξαγγέλλοντας ότι για τη χώρα μας θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους έως συνολικά 2,25 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά:

– Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής

– Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαικό ταμείο υποστήριξης που θα διοχετεύσουμε κεφάλαια

– Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές

– Η ΕΕ θα είναι δίπλα σας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης (400 εκατ. ευρώ )

– Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα «Next Generation 2»

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές οι εικόνες από τη χώρα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και ευρωπαίων επιτρόπων.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για άμεση παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και τόνισε «ξέρω ότι μπορώ να στηρίζομαι στην προσωπική σας στήριξη και στην στήριξη της ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη: