search

PICK POST

Το Χρηματιστήριο, η διόρθωση, η εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, η διεθνής συγκυρία, οι προοπτικές εξομάλυνσης και οι προσδοκίες από Τράπεζες, Ενέργεια, Πετρέλαια και «Βαριά χαρτιά»!

Η προσέγγιση ΗΠΑ- Κίνας, οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, η δυσχερής θέση Πούτιν, οι πιέσεις στην Λαγκάρντ για τα επιτόκια και τα οικονομικά αποτελέσματα ΔΕΗ - ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ που επίκεινται!

Το Χρηματιστήριο, η διόρθωση, η εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, η διεθνής συγκυρία, οι προοπτικές εξομάλυνσης και οι προσδοκίες από Τράπεζες, Ενέργεια, Πετρέλαια και «Βαριά χαρτιά»!

Μετά από μία έντονη ανοδική κίνηση και αποκατάσταση τιμών, τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και μεμονωμένων μετοχών, παρατηρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις μια διορθωτική κίνηση στην αγορά, η οποία εκ πρώτης θα μπορούσε να αποδοθεί και σε ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών!

Ωστόσο εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς υποστηρίζουν ότι η διορθωτική κίνηση, που ευελπιστείται να είναι πρόσκαιρη και προσωρινή, εν μέρει θα πρέπει να αποδοθεί στην εμπόλεμη διεθνή συγκυρία και τις διακυμάνσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, που οδηγούνται από το ζεστό στο κρύο και αντιστρόφως, αλλά εν πολλοίς η διόρθωση που διαφαίνεται και έγινε αισθητή κυρίως στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αποδίδεται στην εγχώρια αρνητική εξέλιξη όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί με αφορμή την σκανδαλολογία και το δήθεν ζήτημα των αναπόδεικτων (όπως παραδέχτηκε και συνομολόγησε ο Γιάννης Ματζουράκης) «υποκλοπών» αλλά και την οξεία σύγκρουση κυβέρνησης – συμφερόντων που προκλήθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη!

Η κοινή γνώμη την ώρα τούτη έχει γίνει αποδέκτης μιας αμείλικτης σύγκρουσης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και εξωθεσμικών συμφερόντων, τα οποία φέρεται να αποσκοπούν στην αποκαθήλωση του πρωθυπουργού ακόμη και από την ηγεσία του κόμματος της ΝΔ και την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, 2 ή και 3 κομμάτων, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής – μαριονέτα, όπου οι ολιγάρχες θα κινούν τα νήματα!

Υπό αυτό το πρίσμα, με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό να είναι ασαφές, ομιχλώδες και ευμετάβλητο, αλλά και την διεθνή συγκυρία τεταμένη εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, ευλόγως η αγορά παρουσιάζει νευρικότητα, μολονότι μια σειρά στοιχείων και νέων δεδομένων δημιουργούν θετικές προσδοκίες!

Κατ αρχήν σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται μια επαναπροσέγγιση Αμερικής – Κίνας, που θεωρείται κρίσιμη και καθοριστική για την έκβαση των διεθνών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα!

Την ίδια ώρα ασκούνται συντονισμένες πιέσεις στην Λαγκάρντ από πλήθος οικονομικών, τραπεζικών και πολιτικών κέντρων όσον αφορά την πολιτική των επιτοκίων!

Ταυτοχρόνως ο Πρόεδρος Πούτιν έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση και εξαναγκάζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι για «την τιμή των όπλων» θα συνεχίσει τους κάθε μορφής λεονταρισμούς!

Και οι επαφές και συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη πιστοποιούν το γεγονός αυτό! Ότι επιδιώκεται ο τερματισμός του πολέμου.

Επιπροσθέτως οι πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά με την παρέμβαση Μακρόν, ευνοούν την εξισορρόπηση της κατάστασης και πιστώνονται στα θετικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά!

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι Τράπεζες έχουν ανακτήσει και πάλι την πρωτοκαθεδρία, η Ενέργεια και τα Πετρέλαια αποτελούν τους πρωταγωνιστές των καιρών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την προσεχή εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και της Μότορ Όιλ που αναμένονται ιδιαίτερα θετικά!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα «βαριά χαρτιά» του Χρηματιστηρίου, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Jumbo, που παρά την διόρθωση εμφανίζουν πολύ θετικές προοπτικές και εμφανίζουν μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον!

Διαβάστε ακόμη: