Οι καλά γνωρίζοντες σε βάθος και εκ των έσω, τα θέματα των διαχρονικών πολιτικών διεργασιών και των ζυμώσεων – συνωμοσιών στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους, ιδίως κατά την εποχή του Λαμπράκη και του Ψυχάρη, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Πέτρος (ο Ευθυμίου και όχι ο Πελεκάνος της Μυκόνου) πάει με όλα σαν την …κόκα κόλα!

Από τον ΔΟΛ και την κεντρική πολιτική σκηνή, μέχρι την Γιάννα και από το Ίδρυμα Ωνάση μέχρι τις οινοποσίες με πρώην προβεβλημένο τραπεζίτη και την λοιπή παρέα του καλαμπουριού (χικ)!

Ο Πέτρος, μέσα από την καθοδήγηση διαχρονικών και ιστορικών ΠΑΣόκων που μετακόμισαν στην ευκαιριακή εξουσία που τους έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε και πάλι στα δρώμενα του Κινήματος, ως πρόεδρος του Συνεδρίου αυτή τη φορά, κατοχυρώνοντας θέση στις μελλοντικές εξελίξεις, όπου φιλοδοξεί, με τις πλάτες των εξωθεσμικών υποστηρικτών του να διαδραματίσει ρόλο σε κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί όχι και σαν υπουργός!

Τόσους και τόσους άλλωστε έχουμε δει!

Ένας Πέτρος λοιπόν θα μας σώσει, ένας δημοσιογράφος – πολιτικός αναλυτής – πολιτικός ανήρ που από τον διαπλεκόμενο ΔΟΛ του Λαμπράκη και του Ψυχάρη, μετακόμισε στην Γιάννα, η οποία ως γνωστόν δίχασε ένα έθνος και προκάλεσε την κοινωνία με την εν γένει στάση και συμπεριφορά της το 2004, ενώ στη συνέχεια πέρασε και από το Ίδρυμα Ωνάση!

Από τους κληρονόμους των διαχειριστών του Ωνάση, που πέταξαν έξω την κόρη του αείμνηστου Αριστοτέλη, Αθηνά!

Ξέρετε ποιοι: αυτοί που μας παραμύθιαζαν μια φορά κι έναν καιρό για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου!

Ο Κύριος της Κυρίας που μας ανάβει τα μοβ φωτάκια και λαμπιόνια στο κέντρο της Αθήνας, στην Βασιλίσσης Σοφίας τα Χριστούγεννα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για Μεγάλη Παρασκευή και όχι για τη γέννηση του Χριστού!

Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα!

Όπως και η πιθανότητα μιας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ως κωμωδία, για να μην πω τραγωδία για τον τόπο, εάν τελικά εμπλακούν τα θλιβερά απομεινάρια μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και έχει διαγραφεί από την ιστορική μνήμη!

Βασικός μέτοχος μεγάλης και προβεβλημένης εισηγμένης ψάχνει να πουλήσει «πακέτο» σε Άραβες! Η εντολή με άκρα μυστικότητα σε 2 funds να διερευνήσουν πιθανό αγοραστή, σε Σ. Αραβία, Εμιράτα και αλλού!

Φημολογείται ότι, βασικός μέτοχος εισηγμένης στο Χρηματιστήριο επιχείρησης, έχει δώσει εντολή σε δύο funds να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εξεύρεσης αγοραστή που θα αποκτήσει ένα προς πώληση μεγάλο πακέτο μετοχών!

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι διαχειριστές των funds, (που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα), έχουν ήδη πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με ιδιωτικά αλλά και κρατικά κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δείξουν ενδιαφέρον, για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης εισηγμένης, που διαθέτει προοπτικές και σοβαρά επενδυτικά σχέδια!

Μέχρι στιγμής πάντως, παρά το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον από τους ξένους, δεν έχει υπάρξει κάτι απτό, ούτε ο πωλητής βιάζεται ή έχει οικονομική ανάγκη να πουλήσει για λόγους ρευστότητας. Οπότε η έκβαση της υπόθεσης συνδέεται αναπόφευκτα με τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και την έκβαση του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου του πληθωρισμού …

«Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»! Οι μετοχές και τα 6 σημεία που πρέπει να εστιάσετε! Οι ιλιγγιώδεις δανεισμοί, τα κέρδη, το μέρισμα, το αίνιγμα του ανεκτέλεστου στις κατασκευές και το ξεψάχνισμα των ισολογισμών!

Είναι σύνηθες στην αγορά και τον χώρο των ΜΜΕ, κυρίως των εξειδικευμένων, πολλοί και διάφοροι δήθεν επαΐοντες, δημοσιογράφοι, αναλυτές, χρηματιστές, σπεκουλαδόροι, να βγαίνουν και να προτείνουν μετοχές, ωσάν τους εμπόρους που διαλαλούν την πραμάτεια τους…

Και προφανώς αποσκοπούν να επηρεάσουν τους εναπομείναντες μικρούς επενδυτές του Χρηματιστηρίου, γιατί οι μεγάλοι επενδυτές προφανώς και δεν έχουν ανάγκη συστάσεων και πατροναρίσματος, έχοντας ως συνήθως γνώση και πληροφόρηση εκ των έσω…

Χωρίς να έχω καμία διάθεση απαξίωσης των προτάσεων αυτών, εκείνο που οφείλω να επισημάνω, μέσα από μια εμπειρία δεκαετιών στην αγορά, γνωρίζοντας πλήθος πραγμάτων μέσα κι έξω, είναι πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός»!

Υπό την έννοια, πως εκείνο που οφείλουν να προσέχουν οι μικροί επενδυτές, δεν είναι το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα «διάσημων» και πολύ φορεμένων εισηγμένων εταιριών, αλλά η ουσία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και όχι «τα λόγια τα μεγάλα», ούτε οι φανφάρες και τα μεγαλεπήβολα σχέδια, που ενίοτε σκάνε σαν τις φούσκες!

Υπό το πρίσμα αυτό οι επενδυτές οφείλουν, σε απλά λόγια και όχι σύνθετα, να εξετάζουν:

Πρώτο, την καθαρή κερδοφορία και τους ρυθμούς αύξησης της, σε συνάρτηση με το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία.

Δεύτερο, τον δανεισμό της, πόσο μεγάλος είναι, αν το ύψος του (ενίοτε ιλιγγιώδης) εγκυμονεί κινδύνους, με τι επιτόκια τρέχει, πώς εξυπηρετείται!

Τρίτο, αν διαθέτει ρευστά διαθέσιμα στο ταμείο! Στοιχείο καθοριστικό για την υγεία και την ευρωστία!

Τέταρτο, αν ακολουθεί υψηλή μερισματική πολιτική ή όχι! Γιατί η σοβαρή και σε βάθος επένδυση δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το κυνήγι των χρηματιστηριακών υπεραξιών, αλλά κυρίως με τις ετήσιες σταθερές αποδόσεις!

Πέμπτο, την καθαρότητα και εγκυρότητα των ισολογισμών οι οποίοι πρέπει να ξεσκονίζονται, για να μπορεί κανείς μέσα από τις λεπτομέρειες να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα!

Έκτο, τις προοπτικές, αλλά με σύνεση, ανάλυση και διεξοδική προσέγγιση των πραγμάτων!

Για να δώσω ένα παράδειγμα θα αναφερθώ στις τεχνικές εταιρίες.

Διαβάζουμε συνεχώς αναφορές και αναλύσεις γύρω από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων!

Και εδώ εγείρεται το ερώτημα: το ανεκτέλεστο σε απόλυτα νούμερα, μας δίνει μια πλήρη και καθαρή εικόνα για την εταιρία και τις προοπτικές της; Η απάντηση είναι όχι!

Και τούτο διότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο οφείλει κανείς πρώτον να το συγκρίνει με τον δανεισμό της εργοληπτικής επιχείρησης!

Δεύτερον, σε τι τιμές και με τι εκπτώσεις έχουν αναληφθεί οι συμβάσεις των υφιστάμενων έργων!

Γιατί αν έχουν αναληφθεί με υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις, το ανεκτέλεστο σε βάζει συνεχώς μέσα…

Επιπροσθέτως οφείλει κανείς να συνυπολογίσει τις τιμές των πρώτων υλών και επί της ουσίας το κατασκευαστικό κόστος βάσει των δεδομένων που διαμορφώνονται αυτή την ώρα στην αγορά!

Η έκρηξη της ακρίβειας για παράδειγμα, εκτινάσσει το κατασκευαστικό κόστος, τα οικοδομικά υλικά, τις πρώτες ύλες, τα μεταφορικά, τα εργοδοτικά κλπ.!

Και υπό την έννοια αυτή ένα υψηλό ανεκτέλεστο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εξελίσσεται σε πρόβλημα ή σε κίνδυνο!

Οπότε, στις επιλογές σας, οφείλετε να είστε 10 φορές προσεκτικοί και αυτά που σας πασάρουν οι διάφοροι ειδήμονες περί των χρηματιστηριακών, ενίοτε λαμόγια, να τα φιλτράρατε 100 φορές, για να μην πέσετε θύματα για άλλη μια φορά των τεχνοκρατών με τα λευκά κολάρα που οδήγησαν την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα στα μνημόνια και την χρεοκοπία!

Το κόλπο των εργολάβων με τις αλλαγές μελετών! Πώς ένα χτυπημένο και ζημιωμένο έργο μετατρέπεται σε κερδοφόρο!

Ένα είναι το μεγάλο κόλπο των εργολάβων: «Χτυπάνε» ένα έργο, που δημοπρατείται είτε ως δημόσιο, είτε ως παραχώρηση.

Για παράδειγμα ένα έργο που μπορεί να αφορά οδικό άξονα, αεροδρόμιο ή ακόμη και λιμενικό ή κτιριακό!

Και μόλις διαπιστώσουν ότι το έργο «δεν βγαίνει» οικονομικά, ότι οι υπολογισμοί που είχαν κάνει ήταν λάθος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο: Αλλάζουν τις μελέτες!

Και μέσα από την αλλαγή μελετών «κόβουν και ράβουν» την παραχώρηση ή το δημόσιο έργο, πάνω στα δικά τους μέτρα!

Αν είναι για παράδειγμα εξειδικευμένοι στα κτιριακά, τα αυξάνουν, μειώνοντας κάτι άλλο.

Αν είναι εξειδικευμένοι στα μηχανολογικά ή στις ασφαλτοστρώσεις, τις αυξάνουν αφαιρώντας ότι για εκείνους είναι κοστοβόρο!

Έτσι πάει η δουλειά! Για να καταλαβαίνετε… Και να καταλαβαίνουν και αυτοί ότι …ξέρουμε και …βλέπουμε!

Τα εμβάσματα από τη Μέση Ανατολή και το ξέπλυμα! Οι περίεργες αραβικές καταθέσεις, η εμπόλεμη ζώνη και το ενδιαφέρον Ελλήνων αξιωματούχων!

Μια περίεργη υπόθεση που αφορά εμβάσματα και καταθέσεις πολύ μεγάλου ύψους, από φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε Αραβική χώρα προς ελληνικές τράπεζες, έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Κατά πληροφορίες ο φάκελος που έχει ανοίξει είναι ογκωδέστατος και σχεδόν σε μόνιμη βάθη εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.

Εν προκειμένω οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες διερευνούν προσεκτικά και με σχολαστικότητα την προέλευση των χρημάτων, καθώς οι τραπεζικές κινήσεις γίνονται από λογαριασμούς σε αραβική χώρα της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται σε «εμπόλεμη» κατάσταση, εξεγέρσεις και άλλα πολλά. Και ταυτοχρόνως τα εμβάσματα φέρονται να προέρχονται από πρόσωπα που συνδέονται με τα υψηλά στρώματα της εξουσίας και κρατικούς αξιωματούχους!

Το πιο σοβαρό ωστόσο είναι το γεγονός πως ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή φέρονται να επιδεικνύουν και Έλληνες αξιωματούχοι, που ενασχολούνται ενεργά ασκώντας παρεμβάσεις!!!

Το γεγονός τούτο καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο σοβαρή απ’ ότι αρχικά φαινόταν …