Μνήμες από την υπόθεση της Lehman Brothers που συγκλόνισε τις αγορές πριν από περίπου 15 χρόνια και συγκεκριμένα το 2008, φέρνει στο επενδυτικό κοινό το «σκάσιμο» της Silicon Valley Bank, της Signature bank αλλά και τα προβλήματα με την First Republic bank που επακολούθησαν, σε βαθμό που να προκαλείται παρέμβαση των Αμερικανικών Αρχών (από κοινού κυβέρνηση διά μέσω της Υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν καθώς και FED, αλλά και υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων) οι οποίες και ανακοίνωσαν προστασία των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός αλλά και η …κατάρρευση των αγορών!!!

Στην εγχώρια χρηματιστηριακή σκηνή, η υπόθεση της Silicon Valley Bank και η αναστάτωση στις αγορές που προκλήθηκε, έρχεται να προστεθεί σε ένα ασαφές σκηνικό, όπου έχει επανέλθει η αβεβαιότητα του πολιτικού ρίσκου, μετά την τραγωδία των Τεμπών, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια που επικρατούν αλλά και την επικείμενη περαιτέρω αύξηση τους που αρμοδίως από επίσημα χείλη προαναγγέλλεται!

Σε βαθμό που το κλίμα πλέον στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιβαρύνεται, δεδομένου ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που μπήκαν μαζικά στις μετοχές, να υπάρχει φόβος ότι …μαζικά θα αποχωρήσουν, καταγράφοντας μάλιστα σημαντικές υπεραξίες!

Από την άλλη πλευρά, η πιθανή ακυβερνησία και οι διπλές εκλογές μέχρι το καλοκαίρι, απομακρύνουν όλα τα σενάρια των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, καθώς στην αγορά, στον επιχειρηματικό κόσμο και γενικώς σε όλη την πιάτσα είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πάνε πίσω τόσο οι αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών (Εθνική, Τρ. Πειραιώς) όσο και ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού!

Διαβάστε περισσότερα